Sisko Savonlahti

Foto: Marek Sabogal

Utforska författaren

Sisko Savonlahti, född 1982, är en författare och journalist från Helsingfors, som inspireras av kvinnor som Nora Ephron, Caitlin Moran, Amy Poehler och Jessi Klein. Hennes debutroman I sommar blir det nog bättre har varit en av årets stora överraskningar och legat stadigt på topplistorna. En livlig, känslomässig och gripande bok som på ett ärligt sätt fångar livet för en kvinna i trettioårsåldern. Den nominerades till Helsingin Sanomat Literature Prize 2018.

Utgivning

Om boken

Det är snart sommar, och på en balkong i Helsingfors ligger en kvinna i trettioårsåldern. Hon måste komma över sitt ex, skaffa ett jobb, sätta igång den där spiralen av positivt tänkande som alla pratar om.

Hon arbetar som frilansjournalist, men befinner sig i en yrkesmässig återvändsgränd. Utan egen familj har hon inte mycket att erbjuda familjesidorna, hon är inte längre strax över tjugo och förstår sig inte på unga. Hon har dessutom redan använt sitt "äldre som ger råd till yngre"-kort: hon har skrivit om hur man får bättre självförtroende, hur man slutar att leva på sina föräldrar och hur man låter bli att bevaka antalet följare på Instagram. Råd som hon själv borde ta till sig av.

Men vad ska hon göra? Borde hon lyssna till andras förväntningar eller göra det hon själv vill? Och vad är det egentligen hon vill?

I sommar blir det nog bättre är en försiktigt hoppfull, men inte överdrivet optimistisk, autofiktiv roman om en kvinna som hellre äter chips och dipp, drömmer om sitt ex och vattnar blommorna, än tar tag i sitt liv.

Läs mer

Sisko Savonlahti

I sommar blir det nog bättre