Nya ljudböcker hos Storytel – januari och februari 2020

Datum

19 Februari 2020

Längtar du efter en ny ljudbok att lyssna på? Då behöver du inte leta längre. Här är de senaste ljudböckerna från Norstedts – här finns allt från stora romaner och sexig spänning till mysig feelgood och faktaböckerna alla talar om. 

Alla böcker finns ute nu hos Storytel och de andra streamingtjänsterna – om inget annat anges hos tjänsterna själva.

Romaner


Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson
Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Mannen som visste allt av Deborah Levy 
​​​​​​​Det är 1988 och den unge historikern Saul Adler kliver ut på det berömda övergångsstället vid Abbey Road Studios i London för att hans flickvän Jennifer ska ta en bild av honom. Någon stund senare vaknar Saul till liv när en tysk bilförare står lutad över honom och frågar hur han mår. Saul reser sig upp, borstar av sig, ser att han har några skrubbsår men att han i övrigt är oskadd. Men plötsligt stämmer ingenting, verkligheten har fått slagsida. 

Titta inte bakåt! av Nina Wähä 
I Titta inte bakåt! undersöks begrepp som identitet, hopp kontra hopplöshet, nostalgi, och om en människa verkligen är samma människa livet igenom, och om inte, var går i så fall gränsen till bedrägeri.

Flickvännen av Karolina Ramqvist 
Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när. Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb. Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott?

Alla dessa vackra nederlag av Jess Walter 
Italien 1962. Pasquale Tursis liv förändras ögonblickligen när han möter den vackra och mystiska Dee Moray. Hon är skådespelerskan som hamnat i fel by, han är italienaren som driver ett litet hotell tillsammans med sin sängliggande mamma. Men Dee är sjuk och inflytelserika människor från filmens värld vill ha tag på henne.

Vindens Skugga av Carlos Ruiz Zafón 
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där hittar han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax och slukar den under en natt. Daniel blir fullkomligt besatt av både boken och av dess mystiske författare.

Obeliskporten av N. K. Jemisin
Obeliskporten är den andra delen i trilogin ”Den söndrade jorden”. Alla tre delarna har prisats med en Hugo Award för bästa roman. Nassun färdas söderut tillsammans med sin far Jija mot Funna Månen. Han har hört att hon där kan botas från sin orogeni. Hennes mor Essun söker vidare efter henne, men måste under hjälpa det samhälle där hon hamnat, och upptäcker att hon har behärskar större krafter än hon tidigare trott.

Stenhimlen av N. K. Jemisin
Stillheten är allt annat än stilla: skalv och jordbävningar kommer och går ständigt. Ibland går jorden in i en Femte Årstid, som kan sträcka sig över flera år. Då antar dessa seismiska, atmosfäriska, geomagnetiska omvälvningar apokalyptiska proportioner. Civilisationen har organiserats i ett kastsystem. Utanför det står orogenerna, förslavade av samhället men samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten, eftersom endast de kan påverka och motverka de seismiska krafter som hotar dess överlevnad.

Mannen och pojken av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underbar son och ett välbetalt jobb på teve. När han fyller trettio inser han att detta borde vara den bästa tiden i livet. Man är fortfarande ung nog för att orka vara uppe hela natten, men gammal nog att få kreditkort. Är äntligen befriad från ungdomstidens osäkerhet och dåliga ekonomi - tack och lov för det! - men full av livskraft.

Vackrast var ändå mamma av Anita Salomonsson
Beatrice och Salomon och deras barn bor lite utanför ett samhälle i Västerbotten. Pappan är byggnadsarbetare och vistas ofta borta från hemmet under veckorna, den centrala gestalten i familjens liv är på ett självklart sätt mamma. Vi får följa hur familjen växer, lillgossen som dör bara några månader gammal, Beatrices självständiga men olyckligt ensamma syster, sömmerskan som reser runt i bygden och syr examenskläder åt barnen men själv är barnlös samt misstron mot och rädslan för överheten vare sig den representeras av skolläraren eller fattigvården.

Ängeln i posthuset av Anita Salomonsson
Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare. Med en blandning av sakligt realistiska och sirliga vändningar befriar Anita Salomonsson återigen en människa ur historien så att det allmänna försvinner och det särskilda träder fram.

Tusen skärvor tillit av Helena von Zweigbergk
Tom och Jessica träffas på en fest och blir förälskade. De inleder ett passionerat förhållande och flyttar ihop - och inser snart att de är väldigt olika varandra. Men finns bara kärleken där löser sig väl allt annat? Eller? Riktigt så enkelt blir det förstås inte. Och när dottern Greta föds blir det ännu mer komplicerat. För trots att Jessica och Tom älskar varandra, gör de varandra illa.



Feelgood

Som en öppen bok av Sara Molin
Clara Rennel har haft planen utstakad länge: Som lärare ska hon viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Styrkt av sina fiktiva medsystrar Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, är hon redo att uträtta stordåd i läsningens tjänst. När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre.

En avlägsen kust av Jenny Colgan 
En avlägsen kust är en kortroman som utspelar sig på samma plats som serien om Flora och serien om den lilla ön i havet. Men i den här historien är Saif och Lorna huvudpersoner.

Bröllopsfixaren av Marita Conlon-McKenna
Som den irländska mor hon trots allt är, tänker Maggie Ryan inte låta sig nedslås. Hon ska minsann se till så att döttrarna får de där förbaskade ringarna på sina fingrar. Hela projektet tar en oväntad vändning när den ogifte ungkarlen Mark McGuinness blir granne med familjen Ryan. Ett tillfälle som genast måste utnyttjas!

Sommarbruden av Marita Conlon-McKenna 
Amy och Dan bor tillsammans i Dublin. De är i trettioårsåldern, upptagna av sina karriärer och har en stor vänkrets. Deras båda familjer tycker att de är som gjorda för varandra, så när Dan friar till Amy under en romantisk weekendresa till Venedig och Amy säger ja blir släkt och vänner eld och lågor. Särskilt Amys mamma Helen, som i egenskap av brudens mor, kan glädja sig åt att planera sin dotters drömbröllop.

 

Spänning

Maria Lang
Maria Langs klassiska deckare släpps äntligen i ljud under våren - här hittar du alla som finns ute nu.

Ett mycket bättre liv av Inger Frimansson 
Inger Frimansson lyckas som vanligt bygga upp en krypande obehaglig spänning utan våldsamma händelser, blodiga uppgörelser och lik. Här kan vem som helst plötsligt tappa kontrollen.

 

Hälsa och välbefinnande

Stressbalansen av Rangan Chatterjee 
Stress är den utlösande faktorn för många av våra största hälsoproblem idag. Författaren menar att så mycket som 80-90 procent av hans patienters ohälsa på något sätt är relaterad till stress. Sömnproblem, minnesförlust, ångest, låg sexlust, magproblem eller till och med högt blodtryck och typ 2-diabetes - i alla dessa finns stress med som en faktor.


 

Samhälle och debatt

Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba 
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

The Big Boss av Erik Palm & Jonas Alsgren
Mannen som gång på gång övertrumfar kritikerna heter Stefan Persson. Han som med viss tvekan axlade ledarrollen. Med unika vittnesmål från anställda och interna dokument får vi här en tydligare bild av hur det gick till när han skapade ett av Sveriges största företag genom tiderna och hur han ska ta H&M in i framtiden.


Memoar och biografi

När andetagen blir till luft av Paul Kalanithi 
Vid trettiosex års ålder och i slutfaserna av sin läkarutbildning får Paul Kalanithi beskedet att han har lungcancer. Ena dagen är han läkare och andra dagen är han själv en patient som kämpar för sitt liv. Framtiden som han och hans fru hade planerat går i spillror.

Honeymoon, hejdå & bergen som väntar av Emma Svensson
Den här boken handlar om alpin klättring, men också om livets andra toppar och dalar. Om överlevnad på in- och utsidan och naturens läkande kraft. Om att pressa sig till sitt yttersta och se vad som verkligen spelar roll. Om att söka kärlek och klätterpartners på rockstjärnedejtingappar. Men det är också en bok om att välja bort, om att oroa sig för att kunna betala räkningarna, om att ha en van i Alperna som enda fasta punkt, om att vara 35 år och kanske missa barntåget.

Lärdomar av Ingvar Carlsson 
I personliga texter beskriver Ingvar Carlsson den tillit han förlorar efter arbetet som ordförande i Rwanda-kommissionen. Om religionen som han i dag menar, trots att han själv lämnade statskyrkan redan 1958, inte går att tänka bort. Här finns tankar om vårt nuvarande valsystem, om hur en politiker måste leva för att kunna vara trovärdig. Om att möta motstånd, att nästan inte orka. Tillvaron med vänner och kollegor som Tage och Aina Erlander, Carl Bildt, Harry Schein, Olof och Lisbet Palme, Kjell-Olof Feldt, Anna-Greta Leijon, Nelson Mandela och många fler.

Floder av röd jord av Natasha Illum Berg
Natasha Illum Berg reste 24 år gammal till Tanzania för att förverkliga sin dröm om att bli storviltsjägare. Här berättar hon om hur hon får kämpa mot fördomar om vad en kvinna kan klara av i den mansdominerade jägarvärlden och om hur hon stöter på människor som ifrågasätter hennes yrke samtidigt som de sätter i sig kalvkött och klär sig i päls.

Käre ledare av Jang Jin-sung
När Jang Jin-sung en högt uppsatt tjänsteman i den nordkoreanska propagandaapparaten tar med sig en säkerhetsklassad tidskrift hem från jobbet förändras hans liv. Jang lånar ut tidskriften till sin gode vän Young-min, som glömmer den på ett tåg. Dagen efter står säkerhetspolisen på Jangs kontor. Deras liv är i fara och Jang bestämmer sig för att omedelbart fly landet tillsammans med sin vän.