Andri Snaer Magnason

Foto: Ari Magg

Utforska författaren

Andri Snær Magnason är en av Islands mest framträdande författare och kulturikoner. Han bjöds in för att hålla inledningstalet på den årliga ESERA-konferensen i augusti 2019, där han bland annat problematiserade klimatforskningen och hur svårt det är för fakta att nå ut till en faktaresistent befolkning. Magnason är utgiven på 30 språk och har skrivit böcker inom både skönlitteratur, barnböcker och sakprosa. Han har tilldelats en mängd priser både på isländsk, nordisk och internationell nivå. 2016 tog Magnason sin aktivism till en ny nivå när han ställde upp i isländska presidentvalet och kom trea. 

Utgivning

Om boken

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021!

Om tiden och vattnet är en storartad skildring av det isländska samhället, det globala hoppet som präglar klimatkampen och arbetet som behöver göras för att säkra människans framtid.

Inom de kommande hundra åren kommer allt vatten på jorden att genomgå en fundamental förändring. Glaciärer, som för bara två generationer sedan var lika beständiga som bergen under dem, kommer att smälta och havsnivån höjas. Den här förändringen kommer att påverka allt liv på jorden. Men trots att vi står inför en så tydlig global klimatkris, är det svårt för människor att ta till sig forskarnas rapporter och budskap. Det är inte genom analyser vi känner och förstår utan genom berättelser, i en kontext vi kan relatera till.

Genom personliga anekdoter, mytologi och klimatforskning försöker Magnason få läsaren att förstå hur allt hänger ihop, vilken forskning som redan finns och hur vi måste ställa om vårt sätt att tänka.

Andri Snae;r Magnason är författare, artist och aktivist och en av Islands mest framträdande kulturikoner. Genom att på ett tydligt och tillgängligt sätt binda ihop nutid med dåtid får Magnason oss att inse att varken det förflutna eller framtiden är särskilt långt bort.

Läs mer

Andri Snaer Magnason

Om tiden och vattnet

Nyheter

Foto: Alexander Buk-Swienty, Ari Magg

25 februari 2021

Tre Norstedtsförfattare nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Nyheter