Tät spänning om ett globalt virusutbrott

Datum

3 Juli 2020

Gamla stan i Stockholm. Tre män insjuknar plötsligt i en sjukdom som förbryllar läkarna. Patienterna vårdas isolerade på Karolinska, men blir snabbt sämre. Det lilla utbrottet i Stockholm växer snabbt och under en rekordhet värmebölja börjar sjukdomen spridas över världen. 

Daniel Sandberg debuterar med Den andra pandemin, en tät och högaktuell thriller. Lyssna till exempel hos Storytel!

– Jag har försökt skriva så att det känns som att det som händer faktiskt skulle kunna hända, för att på så sätt skapa spänning och ett krypande obehag, även om det i grunden är en ganska sensationell story. Det som skiljer berättelsen från liknande är det jag ofta tycker saknas i thrillers, nämligen det där lilla extra som sätter in storyn i ett större sammanhang. Något mystiskt som kittlar lite.

Hur fick du idén till Den andra pandemin?

– Jag började skriva på boken för sju år sen efter att jag sett filmen Contagion. Ungefär samtidigt såg jag dokumentären Life After People och började då läsa en massa på nätet om pandemier och urgamla sjukdomar. När jag letade så hittade jag inte så många romaner som var skrivna på ett realistiskt sätt om en sån här typ av katastrof. Och inte heller en enda svensk bok.


Den andra pandemin finns ute nu i ljud, e-bok och print on demand.