De senaste ljudböckerna – hösten 2020

Datum

17 November 2020

Finns det någon bättre avkoppling och verklighetsflykt än att sjunka in i en fängslande bok? En distraktion vi behöver nu kanske mer än någonsin. Här är en rad tips på ljudböcker som finns hos Storytel och de andra streamingtjänsterna. Oavsett om du letar efter feelgood, spänning, historiska skildringar eller hyllade romaner. 

 

Romaner

Jenny Fagerlund - Mitt hemliga liv
Mitt hemliga liv, den senaste romanen från feelgoodfavoriten Jenny Fagerlund, är en varm och fängslande berättelse om hemligheter som påverkar våra liv mer än vi inser.

Stephan Mendel-Enk - Apan i mitten
En fristående fortsättning på den hyllade romanen Tre apor. Jacobs familj har vänts upp och ner av skilsmässa och död. Men efter år av turbulens lägger sig lugnet någorlunda i familjen och i världen omkring Jacob. Muren har fallit, Rabin och Arafat har skakat hand och själv har han äntligen fått börja spela i det ständigt krisande judiska fotbollslaget Maccabi.

Majgull Axelsson - Inställd resa till Sabarmati
Inställd resa till Sabarmati handlar om det som under årtionden gömt sig under ytan i det skenbart rättrådiga Sverige. Fatima, huvudkaraktären i Majgull Axelssons nya roman, är ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av sina adoptivföräldrar. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima.

Tone Schunnesson - Dagarna, dagarna, dagarna
Tone Schunnessons nya roman efter den uppmärksammade Tripprapporter är en studie i framgång och undergång, beroende och svek, medialitet och osynlighet.

Elena Ferrante - De vuxnas lögnaktiga liv
Elena Ferrante är tillbaka med en ny suggestiv roman för både gamla och nya Ferrantefans. Miljön är naturligtvis Neapel, det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Karaktärerna känns till viss del igen från tidigare romaner: här återfinns den otrogne maken, den bedragna äkta makan, den fattiga, vidskepliga och våldsamma fastern, men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya hjältinna Giovanna.

Suad Ali - Dina händer var fulla av liv
Hyllad debutroman som skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en priviligierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer? Måste en sådan människa ändå vara tacksam? Tacksam för att Sverige tagit emot henne? Tacksam trots rasistiskt klotter?

Sara Molin - En oönskad julklapp
En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Från författaren av feelgoodpärlan Som en öppen bok.

Annika Estassy - Vingården mellan berg och hav
Nelly följer sin bästa väns råd och ger sig av hemifrån. Planen är att det ska få maken Mats att sakna henne. Mats, som Nelly levt med i tjugo år och som plötsligt vill skiljas och dessutom ha gemensam vårdnad om hunden Pollux. Ljudserie.

Jenny Bayliss - Tolv hjärtan till jul
En charmig, rolig och romantisk julserie som förenar moderna dejtingdilemman med klassisk brittisk feelgood. För alla som älskar Jenny Colgan, The Holiday och Gilmore Girls! Ljudserie.

 

Spänning

Hans Rosenfeldt - Vargasommar
Ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt - skaparen till tv-serierna Bron och Marcella. En död varg. En våldsam knarkuppgörelse. En kvinnlig lönnmördare av sällan skådat slag. På bara några dagar vänds tillvaron upp och ner för den medelålders Haparandapolisen Hannah Wester.

Anna Jansson - Skuggan bakom dig
Skuggan bakom dig är andra delen i Anna Janssons nya deckarserie som utspelar sig i hennes egen hemstad, Örebro. En berättelse om makt och manipulation, rädsla och otillräcklighet. En skrämmande skildring av hur ett fullt fungerande liv kan brytas ner till spillror.

Camilla Sten - Arvtagaren
En skrämmande spänningsroman om mörka familjehemligheter som uppdagas på en isolerad herrgård. Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte.

Rebecka Edgren Aldén - Deadline
Få en inblick i en modern tidningsredaktion från dess allra sämsta sida. Deadline är en spänningsroman om arbetsplatsen från helvetet.

Jonas Moström - Kameleonten
Kameleonten är den sjunde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg. 

Michael Connelly - På dödligt spår
Hjälten från klassikerna Poeten och Fågelskrämman är tillbaka. Vi återser Jack McEvoy i en seriemördarthriller från bästsäljande författaren Michael Connelly.

Sam Lloyd - Flickan i skogen
Flickan i skogen är en internationellt omtalad psykologisk thriller med nervkittlande vändningar. Elissa är tretton år när hon kidnappas. Mitt på dagen blir hon inkastad i en bil, nedsövd och bortförd. När hon vaknar ligger hon fastkedjad i en håla under jorden, djupt inne i skogen. Hon har ingen aning om vem hennes kidnappare är, men hans beteende blir allt mer oförutsägbart.

 

Memoarer

Helena von Zweigbergk - Mitt liv som dront
I Mitt liv som dront letar Helena von Zweigbergk ledtrådar i sådant hon tänkt, skrivit och gjort. Men också i det hon knappt vågat närma sig. Med värme och hög igenkänning skriver hon om det nya åldrandet, om moderskap och eskapism, vardagens pågående maskineri och behovet av andakt.

Petra Mede - skam och högmod i Sävedalen
”Min barndom är min tillflyktsort.” Så skriver Petra Mede i sin skildring av uppväxten och nuet. En skildring som tar avstamp i barnets intensiva känslor, varav två är särskilt ofta återkommande: skammen och högmodet. 

Lotta Schelin - I huvudet på Lotta Schelin
2018 beslutade Lotta Schelin, en av svensk fotbolls genom tiderna mest framgångsrika spelare, sig för att sluta med fotbollen för gott. En allvarlig nackskada gjorde att fokus förflyttades från att återvända till fotbollsplanen till att komma tillbaka till livet. Här berättar hon för första gången om avgörande ögonblick på och utanför plan, vid såväl straffpunkter som sjukhussängar. Det blir en berättelse om vad drömmar kan kosta, men också om allt de kan ge.

 

Samhälle och historia

Henrik Berggren - Landet utanför
Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det? Detta är den första delen av tre och handlar om vad som hände i Sverige från krigsutbrottet den 1 september fram till mitten av oktober 1939. 

Lena Einhorn - Vad hände på vägen till Jerusalem?
Lena Einhorn riktar sin nyfikna men kritiska blick mot Gamla testamentet, och framför allt mot Moseböckerna. Dessa utspelar sig i stor utsträckning i Egypten, en av forntidens stora civilisationer. I den bibliska texten får vi läsa om egyptiska faraoner och stora arméer, landsomfattande farsoter och massiva folkförflyttningar. Det ser ut som dokumenterad historia. Men stämmer det verkligen?

David Thurfjell - Granskogsfolk
I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.

Jovan Rajs - Fallet Osmo Vallo
Varför är sanningen så farlig? År 1995 dog 41-årige Osmo Vallo i en förort till Karlstad i samband med att han omhändertagits av polisen. Vittnen berättade om hur polisen bussade en hund på honom och trampade honom över ryggen. De hörde ett knakande ljud, och strax därefter var han livlös. Vid obduktionen fann rättsläkarna hundbett och blessyrer, men dödsorsaken angavs som stress och drogpåverkan.

Jacob Hernqvist - Gangsterliv
Sam Ho är i toppen av ett kriminellt gäng i Malmö, går ständigt beväpnad. Så får gänglivet ett abrupt slut och Sam hamnar på gatan. Nu måste han kämpa för sin överlevnad. Flera gånger är han nära att dö – tills han får nog en natt i häktet. Han bestämmer sig för att förändra sitt liv. Hör den sanna historien om Sam Ho – från den fattiga, våldsamma barndomen till den hårda kampen för en normal tillvaro. Ljudserie.

Evalisa Wallin - Spotlight
I denna serie berättar kriminalreportern Evalisa Wallin om åtta svenska rättsfall där förövaren är tidigare ostraffad, men befinns skyldig av domstol för att ha berövat en annan människa livet. Brottsrubriceringarna är mord, dråp och barnadråp. Följ fallen från dådet till polisutredning och rättsprocess. Ljudserie.

 

Livet

Emma Bouvin - Det här är den bästa tiden i ditt liv
Emma Bouvin är en av Dagens Nyheters mest lästa krönikörer. Med sin osvikliga humor och stor värme fångar hon i sin debutbok livets väsentligheter och förtretligheter, allt från första dejten med barnens far och kisset på stickan till dagen då hennes unge utan förvarning blivit sex år och ska börja skolan. Här finns svärtan och glädjerusen, bråken och vardagslyckan. Och så den där kärleken som trots allt är större än allting annat.

Rangan Chatterjee - Förändra ditt liv 5 minuter i taget
I sin nya bok vill succéläkaren Rangan Chatterjee sänka trösklarna ännu mer för oss som vill göra bra hälsoval men som inte anser oss ha tid. Genom en mängd övningar och enkla saker som du kan göra själv - och som alla tar 5 minuter att genomföra - kan du påbörja resan mot ett mer hälsosamt och mindre stressfyllt liv.

Kerstin Brismar - Lev länge & väl
Vi vill alla leva länge men också ha ett bra liv så länge vi lever. Professor Kerstin Brismar har jobbat med de så kallade livsstilssjukdomarna under hela sitt läkarliv, hon om någon vet hur vi ska göra för att minska risken för sjukdomar på ålderns höst. Här delar hon med sig av sin samlade kunskap, det hon lärt sig under sina år som verksam läkare och forskare.

Linda Wirén - Somna och somna om
Det här är en bok för alla som har svårt att somna på kvällen eller som vaknar på natten och inte kan somna om. Teknikerna i boken har som syfte att komma förbi våra uråldriga hjärnors larmsystem, få kontakt med kroppen och övertyga den om att det inte är någon fara - att inget rovdjur väntar bakom hörnet.

Nanna Helsén & Stina Helsén - Välkommen till helvetet
Systrarma Nanna och Stina, idag vuxna, berättar öppet och rättframt om ett år med anorexin och ångesten ur sina olika perspektiv. Sjukdomen påverkar i hög grad anhöriga. Välkommen till helvetet är en drabbande skildring av just anorexi, men mycket är aktuellt även för andra typer av psykisk sjukdom.