Anki Edvinsson: ”Att skriva deckare var lika självklart som att borsta tänderna”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

12 Januari 2021

Foto

Kajsa Göransson

En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men huvudkaraktärerna i Anki Edvinssons deckare Snöängeln börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.

– Jag började skriva deckare eftersom att skriva en bok varit en dröm jag haft sen jag var runt tio år, berättar Anki Edvinsson. Redan då skrev jag små berättelser för hand i olika kollegeblock, men när jag växte upp och började arbeta la sig drömmen i dvala. Livet tog över och rullade på, det fanns inte tid.

Anki Edvinsson är journalist och före detta programledare. Hon har bott i Umeå under flera år, och studerat kriminologi på Umeå universitet. Kriminologin hjälper henne att förstå sina karaktärer och de brott de begår, men hon är också uppvuxen i en polisfamilj med både pappa och bror i yrket. Av den anledningen har poliser alltid varit en del av Ankis vardag. Snöängeln är hennes andra deckare men den första på Norstedts. 

För några år sedan arbetade Anki på TV4:s lokala nyhetsredaktion i Umeå och när sändningarna lades när öppnades ett fönster av tid. Hon skrev in sig på Skrivarakademin på Folkuniversitetet. 

– Att  det just blev deckare var lika självklart som att borsta tänderna morgon och kväll. Min pappa har arbetat som polis hela sitt liv innan han gick i pension och vi pratade mycket om yrket och kriminalitet runt köksbordet. Min bror valde samma banan som pappa medan jag blev journalist, men det finns ett naturligt intresse som alltid funnits där av alla samtal under uppväxten.

Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team.

Relaterat

Om boken

En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.

Medan vintern har ett fast grepp om Umeå och snötäcket växer allt högre, kämpar Per och Charlotte mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan - innan det är för sent.

Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team.

Läs mer

Anki Edvinsson

Snöängeln