Anna Welin

Foto: Emma Larsson

Utforska författaren

Anna Welin har mångårig erfarenhet av socialtjänstens arbete med placerade barn. Hon är auktoriserad socionom och vetenskapsjournalist med socialt arbete som inriktning. Hon är också utbildad handledare i psykosocialt arbete. Sedan 2007 är hon anställd som socialsekreterare i en kommun i södra Skåne. 2018 slutförde hon en master i socialt arbete vid Malmö Universitet med uppsatsen ”Samhällets utvalda föräldrar – En kvalitativ studie gällande det lämpliga familjehemmet”. I sin debutroman tar hon med läsarna bakom socialtjänstens låsta dörrar och ger en inblick i arbetet som brukar döljas bakom sekretess.

Utgivning

Om boken

En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd.

Bara några våningar ovanför försöker hennes mamma begå självmord. Sagas föräldrar är nätt och jämnt vuxna och har redan upplevt mer våld än de flesta gör under en livstid. De är absolut inte rustade för att ta hand om ett litet barn.

Socialarbetaren Rita får fallet på sitt bord. Trots att hon sett många svåra ärenden påverkar den lilla flickans öde henne djupt. Hon lyckas placera Saga i ett familjehem som genast tar henne till sig. För första gången får den lilla flickan uppleva trygghet.

Månaderna går. Sagas mamma har överlevt självmordsförsöket, och föräldrarna är inte säkra på att de vill ge upp sin dotter. Det är starten på en smärtsam process där inget är svart eller vitt.

Författaren Anna Welin har mångårig erfarenhet av socialtjänstens arbete med placerade barn. Här ger hon oss en inblick i den verksamhet som brukar döljas bakom sekretess. Det är fiktion, men skulle lika gärna kunna vara verkligheten.

Läs mer

Anna Welin

För barnets bästa

Nyheter

Foto: Emma Larsson

12 augusti 2021

Anna Welin: ”Verkligheten jag mötte inom socialtjänsten var omtumlande” 

Nyheter