Örjan Ekblom

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Utforska författaren

Örjan Ekblom är professor i idrottsvetenskap och doktor i fysiologi. Han arbetar på GIH och forskar om hur fysisk aktivitet, stillasittande och kondition påverkar en människas fysiska och mentala hälsa. Han har tidigare skrivit läromedel och medverkat i arbetet med att ta fram svenska rekommendationer för fysisk aktivitet.

Utgivning

Om boken

Forskning visar att det vi aktivt ägnar oss åt - våra medvetna livsstilsval - kan påverka så mycket som 40 % av vårt välbefinnande. Vi har med andra ord stora möjligheter att själva göra en skillnad i hur vi mår. Hälsosegrarna är inom räckhåll!

Här presenteras den allra senaste forskningen om hur rörelse, mat och återhämtning påverkar vår hälsa. Vi får veta vad som händer i kroppen och i hjärnan när vi till exempel stressar för mycket, sover dåligt, sitter för länge eller inte får i oss tillräckligt med näring. Men också hur vi faktiskt kan omsätta den kunskapen i praktiken och ändra våra beteenden. Hur vilar man hjärnan? Vad är egentligen "nyttig" mat? Och vilken funktion fyller vardagsmotionen? Fokus ligger på de vardagliga utmaningarna och de små men hållbara förändringar som kan göra stor skillnad.

Med gedigen kunskap och ett motiverande tilltal varvar de tre författarna vetenskapliga fakta och studier med konkreta tips. Sammantaget blir det ett inspirerande smörgåsbord av fullt genomförbara livsstilsförändringar som kan göra stor skillnad för hur vi mår.

Läs mer

Linda Bakkman, Sissela Nutley, Örjan Ekblom

Hälsosegrar