Ann Petry

Foto: ©Van Vechten Trust

Utforska författaren

Ann Petry (1908-1997) var utbildad apotekare, men debuterade som författare när hon i trettioårsåldern publicerade en novell under pseudonym. Några år senare vann hon en romantävling med The Street som utkom 1946 (på sv. Gatan, 1947). Den väckte stor uppmärksamhet och sålde i över en miljon exemplar. Hon skrev därefter ytterligare ett antal romaner och novellsamlingar samt några barnböcker, och hon undervisade också på flera universitet. 

Utgivning

Om boken

Ann Petrys roman Gatan är en oförtjänt bortglömd klassiker. När den kom ut i USA 1946 blev den något av en sensation och sålde mer än en miljon exemplar. Och redan 1947 kom den ut i svensk översättning av Olof Högstadius.

Romanen handlar om några människor i ett hyreshus i Harlem under fyrtiotalet. Mest av allt om Lutie Johnson, som flyttar in i huset med sin son Bub. Hon har lämnat sin man som skaffat en annan kvinna medan Lutie har arbetat hos en vit familj i en fin förort - alltid behandlad som tjänsteande, aldrig som jämlik.

Nu ska hon försöka börja ett nytt liv. Men hindren och fällorna är många. Grannarna och andra omkring henne har alla ett sårigt förflutet och för att hanka sig fram måste de ibland göra saker de inte borde.

Den amerikanska författaren Tayari Jones skrev häromåret att Ann Petry "är författaren vi väntat på, vi behöver hennes berättelser för att belysa frågorna i vår samtid, samtidigt som de är rena bladvändare".

Till denna utgåva har författaren och kritikern Valerie Kyeyune Backström skrivit ett förord.

Läs mer

Ann Petry

Gatan

Nyheter

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022

Nyheter