Mannen på Trinisla

Författare

Jerker Virdborg

Mannen på Trinisla

Svenska

2008-04-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2008-04-01

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113020129

Böcker av författaren

Om boken

När sommaren är som allra varmast, när luften står alldeles stilla, så är det som om naturen och verkligheten håller andan. Då känns det som att vad som helst kan hända. I Mannen på Trinisla händer det.

Trinisla är en ö. Namnet är en sammanslagning av latinets "tri", som betyder tre, och "insulae", som betyder öar - tre öar som vuxit ihop till en. Det låter kanske som en ö i ett varmt hav mycket långt bort, ett exotiskt stycke land på andra sidan klotet.
Men faktum är att Trinisla ligger så nära som i Bohuslän, strax norr om Hamburgsund.
Här utspelar sig Jerker Virdborgs nya roman, som liksom hans tidigare böcker, i synnerhet Svart krabba, är ett fascinerande möte mellan det hemtama och det okända. Det är en ohyggligt förtätad historia om ett tryckande varmt sommardygn då ön är full av semesterfirare, bland annat den lättirriterade Johan och hans tjej Petra, och systrarna Anne och Lina och deras nedgångne far. Under detta dygn är det som om tiden upphävs, och märkliga ting och människor dyker upp. Framför allt får Trinisla besök av en man som seglar in i hamnen med en nästan övernaturlig precision, med ett skepp som varken är av metall, trä eller plast. Vem är han?
Jerker Virdborg rör sig i metafysikens och science fiction-genrens utmarker, men är helt sin egen, med en omisskännlig stil sedan debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt.

Läs mer

Jerker Virdborg

Mannen på Trinisla

Om boken

Om Sjöwall-Wahlöö myntade begreppet "roman om ett brott" så skulle Jerker Virdborg kunna kalla sina berättelser "roman om ett hot". Denna gång har han skrivit en berättelse om tragedier i det tysta, om människor som väljer att försvinna. Jerker Virdborg har redan mutat in ett eget område i den yngre svenska prosan med sina säregna och spännande berättelser där huvudpersonerna hamnar i hotfulla situationer de inte begriper sig på eller behärskar, och blir utlämnade åt människor som de inte vet om de kan lita på. Denna gång undersöker han begreppet "försvinnare", alltså människor som frivilligt ger sig av från sin hem och nära utan att lämna ett spår efter sig. I den nya romanen försöker romanens jag, som heter Jerker och har många likheter med författaren själv, spåra en gammal barndomsvän som försvunnit. Genom att tala med hans släktingar och vänner glider Jerker in i en tillvaro som tycks full av hålrum och flyktvägar. Parallellt med att en mängd minnen från pojkåren gör sig påminda skriver romanens Jerker artiklar om bostadsområden som aldrig blev byggda och jättelika skyddsrumssystem under huvudstaden: försvinnandets världar, mellanrummen i tillvaron. Försvinnarna leder till slut fram till en punkt där romanens huvudperson Jerker och läsaren kommer till den smärtsamma insikten att man i sitt liv kanske aldrig riktigt kan lära känna en annan människa, och att driften att göra sig historielös och sudda ut sig själv är vanligare än vi föreställer oss. Jerker Virdborg arbetar denna gång med självbiografiska inslag och dokumentära grepp på ett sätt som ger en nästan hudlös känsla av närhet, samtidigt som berättelsen tvingar läsaren till existentiell eftertanke.

Läs mer

Försvinnarna

Jerker Virdborg

Försvinnarna

Om boken

Ny bok av förra årets rosade prosadebutant Jerker Virdborg. Svart krabba är en existentiell thriller som utspelar sig i ett nordligt land som kan påminna om Sverige, i en tid som kan påminna om vår. Fyra män på okänt uppdrag över isar som knappt bär. Det råder krig i landet. På en förläggning nära kusten får fyra män uppdraget att frakta några kapslar söderut till en sambandscentral. De vet inte vad som finns i kapslarna, de känner inte varandra, de vet knappt hur kriget går, och de ska ta sig långt över isarna på skridsko. Jerker Virdborg tecknar en bild av ett nordligt land, som påminner om Sverige eller Norge, som är på gränsen till sammanbrott på grund av en väpnad konflikt. Det är en roman som både kan läsas för sin spännings skull, men också som en skildring av mänsklig utsatthet och moraliska dilemman. Vem kan de fyra männen lita på ? kan de ens lita på varandra? Vems ärenden går de? Och vad är syftet med deras uppdrag? Jerker Virdborg har imponerat många kritiker och läsare med sin förmåga att skapa en närmast Hitchcockaktig spänning i sina noveller. Nu har han skrivit en roman som på samma sätt utmanar läsarens fantasi

Läs mer

Svart krabba

Jerker Virdborg

Svart krabba

Om boken

Marken stiger inte med två centimeter per natt i Jerker Virdborgs novellsamling. Men det är ändå en träffande beskrivning av det som sker i berättelserna: något helt normalt och invant ter sig plötsligt väldigt konstigt. Något fullkomligt vardagligt, som ett besök på museet, en slapp dag hemma framför TV:n eller ett bad i en insjö förrycks plötsligt av ett oväntat besök eller en olycka. Plötsligt tycks tillvarons hela rytm förskjutas och huvudpersonerna i berättelserna blir lika förvånade över sina egna handlingar som över andra människors beteenden. "Sakta" och "snabbt" går i varandra på ett suggestivt sätt, och de situationer som uppstår när huvudpersonerna ska undvika obehag eller ställa saker tillrätta är ofta lika absurda som de är komiska.

Läs mer

Landhöjning två centimeter per natt

Jerker Virdborg

Landhöjning två centimeter per natt