Lögnen

Författare

Jacqueline Winspear

Översättare

Ulrika Jannert Kallenberg

Lögnen

Svenska

2009-02-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Översättare

Ulrika Jannert Kallenberg

Författare

Recensionsdag

2009-03-02

Publiceringsdatum

2009-02-11

Bokinformation

Originaltitel

Pardonable Lies

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Maisie Dobbs

Läsordning

3

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113020754

Antal Sidor

375

Vikt (kg)

0.2

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

111

Böcker av författaren

Om boken

Maise Dobbs får ett uppdrag som hon egentligen inte vill ha. Det tar henne motvilligt tillbaka till Frankrike och minnena från tiden som sjuksköterska under första världskriget. Hennes uppdrag är att ta reda på om Sir Cecil Lawtons son Ralph verkligen dog under sin tjänstgöring i Frankrike. Den döende modern Lady Agnes var övertygad om att Ralph överlevt kriget men valt att inte återvända. På dödsbädden, tretton år efter det att sonen rapporterats saknad i strid, får hon sin make att lova att han ska göra nya efterforskningar. När så Priscilla, Maisies väninna sedan skoltiden, får reda på att Maisie ska resa till Frankrike ber även hon om hjälp. Priscillas bror Peter försvann under kriget och familjen har aldrig fått klarhet i omständigheterna kring hans död. Parallellt med dessa två undersökningar utreder Maisie tillsammans med sin assistent Billy Beale även ett fall med en 14-årig flicka som misstänks för mord. Det är mycket för Maisie att reda ut, samtidigt som krigets mörka minnen plågar henne.

Läs mer

Jacqueline Winspear

Lögnen

Om boken

Det har nu gått ett år fyllt av händelser sedan Maisie Dobbs installerade sig som privatspanare i London 1929, närmare bestämt på Fitzroy Square tillsammans med sin sorglöse assistent Billy Beale.

Maisie Dobbs har för sig själv och andra visat prov på sin förmåga som psykolog och utredare, och hon har även besegrat kriminalinspektör Stratton vid Scotland Yards mordrotel - en beundransvärd bedrift för en kvinna som som arbetat sig upp från tjänare till student och till sist privatdetektiv. Hon har dessutom arbetat som fältsköterska under första världskriget.

Det är nu tidig vår 1930 och hon får i uppdrag att söka rätt på en ung kvinna som försvunnit. Kvinnan är dotter till en förmögen, self-made man vid namn Joseph Waite, som försökt stänga in sin dotter i en gyllene bur. När Maisie Dobbs börjar undersöka fallet leder det till en utredning som kriminalinspektör Stratton vid Skottland Yards mordsektion håller på med, där flera unga kvinnor har försvunnit. Alla med samma koppling till det förfärliga Stora kriget.

Med lätta bevis är en minutiöst noggrann och väl underbyggd deckare, som kommer att appellera till dem som är intresserade av den historiska bakgrunden såväl som till dem som gillar artikulerade och välartade deckare av klassiskt brittiskt snitt. Även om Winspear serverar ett lyckligt slut, så väjer hon inte för de moraliska frågorna om skuld och oskuld - eller för den förtvivlan som belägrade Europa, under "den förlorade generationens" efterkrigstid.

Jacqueline Winspear är född och uppvuxen i grevskapet Kent i England. Hon är utbildad i London och har arbetat med utgivning av såväl allmän som akademisk litteratur samt med marknadsföring. 1990 emigrerade hon till USA. Hon har alltid närt en dröm om att bli författare och hon har publicerat en lång rad artiklar i amerikanska tidskrifter. Med böckerna om Maisie Dobbs blev drömmen verklighet. Nu delar hon sin tid mellan Ojai och San Francisco-bukten och befinner sig ofta i Storbritannien.

Läs mer på: www.jacquelinewinspear.com

Läs mer

Med lätta bevis

Jacqueline Winspear

Med lätta bevis

Om boken

För alla som älskar Agatha Christie och Alexander McCall Smith kommer nu Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Handlingen utspelar sig på 1930-talet i London och Maisie Dobbs är en ung, modig privatspanare som med sin intelligens och klokhet löser fall som polisen går bet på.

Unga, modiga Maisie Dobbs har nyligen startat sin egna privatdetektivbyrå i London. Året är 1929 och Maisie är på många sätt en ovanlig person. Hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, som såg att flickan hade läshuvud, fick hon studera i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Där träffade hon en läkare som blev hennes stora kärlek men han försvann under kriget. Detta gör att Maisie, trots sin ungdom, besitter en visdom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En krigsveteran dör plötsligt efter att ha skrivit över alla sina tillgångar på ett hem för krigsskadade unga män. Maisie kontaktas av mannens svåger som misstänker att hans hustru är otrogen och vill att Maisie ska skugga kvinnan. Det visar sig att hon i själva verket varje dag reser med bussen till den plats där hennes bror ligger begraven.

Läs mer

Maisie Dobbs

Jacqueline Winspear

Maisie Dobbs