En station från Paradiset

Författare

Mariette Glodeck

En station från Paradiset

Svenska

2009-06-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2009-06-02

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113023250

Böcker av författaren

Om boken

En blivande brud, en misstagsfar, en snobb från Saltsjö-Boo, en regissör, en alkis, en lesbisk wannabe, en ovillig pop-prinsessa och en bajsprins. Är det vad de blev?

Milla och Måns och Carl och Jens och Pepsi och Tove och Frida och Teddy. Gamla vänner med en historia ihop. Det är klart, de hinner inte ses lika ofta längre. Frida har suttit ett år i turnébuss. Måns jobbar sena kvällar bakom en bardisk. Teddy har tagit över pappas firma. Tove tragglar med sina läkarstudier. Men när de väl ses brukar allt kännas som vanligt. Och att Milla ska gifta sig kommer visserligen som en överraskning, men det borde inte förändra någonting. Eller?

Det handlar om relationer och andra katastrofer. Om att kollidera och kanske mötas på nytt igen. Om allt man önskar och det man får istället. En varm och underhållande samtidsroman om ett gäng unga människor som befinner sig i ett skede då valen man gör är mer betydelsefulla än någonsin tidigare. Och då skamliga hemligheter måste komma upp i ljuset för att spricka som spöken.

Läs mer

Mariette Glodeck

Den sista dagen i december

Om boken

Oknytt är en ung man, i alla fall säger hans kropp det. Kläderna och sminket säger eventuellt något annat. Sexuellt duger kvinnor likaväl som män. Fysisk smärta är en del av förutsättningen för att hitta den mest äkta känslan av kärlek. På en gång våldsam och ömsint. Och ofta oväntat vacker.

Hans liv utspelar sig i ett Stockholm där bara de likasinnade har en plats. Där möter han orm som tillhör Varg. orm blir Oknytts väg in i ett kollektivt förhållande styrt av regler, av dominans och underkastelse.
De kallar sig en fyrklöver; Varg och lo, Oknytt och orm. Visst har de vanliga namn men inte i den tillvaro där de lever tillsammans. Ledaren är Varg, till honom är de andra bundna genom lydnadskontrakt. Här är det inte viktigt vem som är man eller kvinna, här är det ritualerna, rollspelet och tillbehören som är viktiga. Korsetter och masker, gummi och rakknivar. Sår, ärr och blåmärken vittnar om deras hemliga förbund. Deras kärlekslek handlar om att hitta den mest äkta och innerligaste känslan, fysisk smärta är en del av förutsättningarna.
Ändå bestämmer sig Oknytt för att bryta upp. Han har tidigare förlorat sin familj och har bara sin moster, ägaren av kaféet Paradiset. När han också förlorar sitt arbete vill han vidare, pröva sina egna vingar. Flykten tar honom till Amsterdam där han driver runt i stadens labyrinter, på klubbar och bakgator, pank och sårbar.
Mötet med den mystiske mannen Vogel och hans dotter Rafael blir ödesdigert. Ännu en gång skrivs ett kontrakt, men utan krav på våldsamt eller sexuellt innehåll, däremot på absolut lydnad. Oknytts uppgift är att tillbringa tid med Rafael som aldrig får lämna huset och inte informeras om händelser ute i världen. De tillbringar merparten av sin tid i biblioteket i det svarta huset vid kanalen. Men månaderna går och Oknytt får allt svårare att hålla sitt löfte. Det kan bara sluta med en katastrof och ett nödvändigt återvändande.
Oknytt måste tillbaka, återse fyrklövern som han flydde ifrån, men också möta sitt eget förflutna.
Mariette Glodecks nya roman är en modern saga. På en gång våldsam och ömsint, spännande och provocerande. Och ofta oväntat vacker.

Läs mer

En station från Paradiset

Mariette Glodeck

En station från Paradiset

Om boken

Röda Vita Rosen är en klassisk lek: det ena laget gömmer en "skatt", det andra laget ska hitta den. Bland annat genom att fånga in medlemmar i det andra laget, och tvinga ur dem information. Inga knep är för fula i jakten. Det är som upplagt för dramatik.

Mariette Glodecks debutroman handlar om ett kompisgäng som precis verkar vara på väg att växa ifrån varandra - eller kanske bli vänner för livet. Det är Milla som är tillsammans med snälle Jens, men som tidigare varit tillsammans med Måns, den knepiga men lockande killen som alla dras till. Frida och Tove är Millas gamla skolkompisar. Frida är ordentlig, begåvad och har dåligt självförtroende. Tove är klarsynt och den som genomskådar allas spel. Carl är bögen som inte kommit ut ur garderoben. Och Teddy och Pepsi är festprissarna, varav åtminstone en börjar få svårt att sätta stopp innan det blir för mycket.

De är alla tjugonånting och de träffas för att festa och sola och återuppliva gamla minnen en midsommarhelg i skärgården. Blå, blå vindar och vatten, men känslorna i natten blir snart svartare än blå. Under kvällens gång börjar en trasslig väv av gamla historier, relationer och vänskaper, med mycket misstänksamhet och många sårade känslor, att träda fram.
Mitt i natten, fulla och rastlösa, får de för sig att leka Röda Vita Rosen. En lek som snart blir allvarligare än det var tänkt. De ser på varandra på ett helt nytt sätt och obehagliga sanningar avslöjas. De självupptagna skitstövlarna visar sig sårbara, de goda vågar ta för sig och de blyga börjar bita ifrån.

Mariette Glodeck har skrivit en psykologiskt skarpsynt, modern och driven roman om ett gäng ganska typiska unga människor.

Läs mer

Röda Vita Rosen

Mariette Glodeck

Röda Vita Rosen