Fidel & Che

Författare

Simon Reid-Henry

Översättare

Ulf Gyllenhak

Fidel & Che

Svenska

2010-06-16

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Översättare

Ulf Gyllenhak

Författare

Recensionsdag

2010-07-01

Publiceringsdatum

2010-06-16

Bokinformation

Originaltitel

Fidel & Che. A revolutionary friendship

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113027531

Antal Sidor

408

Vikt (kg)

0.247

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

111

Böcker av författaren

Om boken

Fidel & Che handlar om två män mitt uppe i en revolution, två män som delade en dröm och som blev vänner, kamrater och vapenbröder och som till sist tvingades välja mellan sin vänskap och sin övertygelse.

Under de sena timmarna en månlös natt i november 1956, lastas träbåten Grandma med män och ammunition i den lilla vindpinade kuststaden Tuxpán i östra Mexiko. I regnet på kajen står den unge Fidel Castro och vid hans sida den argentinske läkaren Che Guevara. De har lämnat sina gamla liv bakom sig, tagit farväl av sina familjer. Bådas liv har varit brokigt; Castro har sedan han lämnade jesuitskolan i Havanna varit gangster, deltagit i militära operationer, suttit en månad i isoleringscell och planerat sin återresa från exilen i detalj. Che Guevara har gjort sina omfattande sydamerikanska resor och brinner av längtan efter att delta i någonting större.
Efter en lång och farofylld överfart landar båten lyckligt på Kuba; den kubanska revolutionen kunde börja.
Fidel och Che, som ännu inte var trettio år, och som bägge befann sig i exil, träffades i Mexico City 1955. Tolv år senare var Che Guevara död. Men under mellanperioden blev dessa två män goda vänner och trädde fram som två av 1900-talets mest betydelsefulla gestalter. Den här boken berättar om deras resa från Mexiko och hemligt politiskt arbete till kriget uppe bland Kubas berg och om deras inblandning i det kalla kriget.
Simon Reid-Henrys bok bygger på omfattande forskning och intervjuer av nyckelpersoner på tre kontinenter. Han har också haft tillgång till material som fram till nyligen varit hemligstämplat. Han låter oss möta Fidel och Che och deras unika relation och skildrar deras liv tillsammans både ur ett politiskt och privat perspektiv.

Läs mer

Simon Reid-Henry

Fidel & Che