Hemligheten

Författare

Åsa Lind

Philippe Grimbert

Sophie McKenzie

Översättare

Lena Fries-Gedin

Mats Wänblad

Hemligheten

2011-10-26

Svenska

3-6

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Åsa Lind

,  

Sophie McKenzie

Publiceringsdatum

2011-10-26

Översättare

Lena Fries-Gedin, Mats Wänblad

Recensionsdag

2011-12-01

Kategori

Romaner

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originaltitel

Girl, missing

Originalspråk

Franska

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113039626

Antal Sidor

185

Vikt (kg)

0.108

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

111

Böcker av författaren

Om boken

Philippe Grimberts egen berättelse om uppväxten i efterkrigstidens Paris, i skuggan av Förintelsen och den familjehemlighet som kom att prägla hela hans barndom.

Lille Philippe föds direkt efter andra världskriget, ett önskat och älskat barn. Hans föräldrar Max och Tania är atleter båda två och driver en butik för sportartiklar och idrottskläder på en liten bakgata i Paris. När de inte står i sin butik idrottar Max och Tania, han är gymnast och fristilsbrottare, hon är också gymnast och simhoppare. Deras lille son, däremot, har ingen som helst fallenhet för vare sig sport eller idrott; han är vek och klen - ett sjukligt barn som med jämna mellanrum skickas på behandling hos Max och Tanias granne, sjukgymnasten Louise, en vän till familjen sedan lång tid tillbaka.
En dag följer Philippe med sin mor upp på vinden och hittar en liten leksakshund i en gammal bortglömd resväska som han genast gör till sin favoritleksak. Den följer honom överallt: i sängen, vid matbordet och i badrummet. Han uppfinner också en låtsasbror åt sig - Sim. Sim är Philippes raka motsats: han är stark och han kan slåss.

I tidiga tonåren får Philippes skolklass se en film om Förintelsen och Philippe reagerar starkt på den, så starkt att han rent reflexmässigt golvar en klasskamrat som uttalar sig förnedrande om judarna. Philippe törs inte berätta om incidenten för sina föräldrar utan berättar i stället för Louise. Hans berättelse får oanade konsekvenser. Sakta men säkert avslöjar Louise hemligheten bakom Max och Tanias äktenskap. Att Grimbert egentligen står för Grinberg, att Max och Tania varit svåger och svägerska före andra världskriget. Att Max hustru Hanna hellre valde att gå en säker död till mötes än att utstå makens otrohet med sin svägerska. Lågmält men med stor medkänsla röjer Philippe Grimbert här sin familjs hemlighet.

Läs mer

Åsa Lind, Philippe Grimbert, Sophie McKenzie

Hemligheten