Jag bar en ocean

Författare

Kelle Groom

Översättare

Katarina Jansson

Jag bar en ocean

2013-07-12

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2013-07-12

Översättare

Katarina Jansson

Formgivare omslag

Niklas Lindblad

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

I Wore The Ocean In The Shape of A Girl

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

LABB Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113049557

Antal Sidor

271

Vikt (kg)

0.153

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

110

Miljöpåverkan

82g CO2e
Papper
ca 65 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 12 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 6 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

När Kelle Groom är femton år gammal upptäcker hon alkoholens förföriska krafter. Hon inleder destruktiva relationer med störda och farliga män och sviker dem som vill henne väl. Vid nitton fyllda är hon en fullfjädrad alkoholist och befinner sig i fritt fall.

Det finns inga skyddsnät som kan fånga upp henne, eller skydda henne mot sig själv. Hon blir gravid och föder en son, som hon adopterar bort på BB. Under sitt första levnadsår drabbas den lille pojken av leukemi och dör.
Hur hårt måste hon slå i botten för att vakna till liv igen, för att ta sig uppåt? Och är det över huvud taget möjligt? Det här är en berättelse om att tappa kontrollen totalt i ett missbruk, om att förlora ett barn och att hitta tillbaka till sig själv och livet igen.
I hypnotiska och knivskarpa ögonblicksbilder berättar Kelle Groom om sitt liv med en rå och detaljerad uppriktighet som möjligen bara en prisad poet kan förmå.

Kelle Groom gör en djupdykning i sin familjehistoria för att finna roten till allt det onda. Med övertygande skärpa och elegans lyckas hon kartlägga de sammansatta krafter som samverkar när det gäller liv och död - och ge en författare sin röst.
När hon blev med barn 1980 började Kelle Groom föra dagbok och fortsatte sedan genom de svåra åren: "Jag var rädd att dö om jag slutade skriva".

Resultatet blev slutligen denna mot alla odds-berättelse om livets allra svåraste val och hur befrielsen från lidandet kan ta de mest outgrundliga vägar. Hennes bok valdes av de amerikanska biblioteken till en av årets bästa memoarer 2011, och den har fått mängder av andra lovord i media.

Läs mer

Kelle Groom

Jag bar en ocean