Kokkonst för livsnjutare

Författare

Edward Blom

Gunilla Kinn Blom

Kokkonst för livsnjutare

Svenska

2015-09-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2015-10-07

Publiceringsdatum

2015-09-14

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Eva Hildén

Format

Halvklot, Flexband

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113061498

Antal Sidor

215

Vikt (kg)

1.264

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

286

Bredd (mm)

224

Kokkonst för livsnjutare

Recensioner

”Här bjuds bra råvaror och ett kompromisslöst förhållande till hur man lagar och smaksätter.” /Hus & Hem

Böcker av författaren

Om boken

"Jag älskar stora, rejäla träslevar. Aldrig är jag så avslappnad och lycklig som när jag rör runt, runt i en brunsås eller långkokande gryta."

Kokkonst för livsnjutare är både en kokbok och en livsstilsbok, som man läser, inspireras, får idéer av och blir underhållen av. Här får vi följa med Edward Blom och hans hustru Gunilla Kinn Blom hem till deras eget matuniversum.

Edward och Gunilla delar med sig av sin syn på mat och matlagning, till exempel att man inte behöver ha dyra och komplicerade köksredskap - men däremot bra råvaror och ett fullständigt kompromisslöst förhållande till hur man lagar och smaksätter maten.

Några längre och mer kulturhistoriskt inriktade texter (exempelvis om vissa livsmedels och maträtters historia) får vi oss också till livs. Vi får etikettråd, som är ett av Edwards favoritområden. Det blir fortsatt fokus på såväl mathistoriska ikoner (som till exempel Auguste Escoffier och Tore Wretman) som nutid (till exempel aktuella styckningsdetaljer på kött), likväl texter om olika matrelaterade fenomen ("fattiggourmeter" eller "delikatessernas rättigheter"). Boken innehålla också texter om Edward, av anhöriga skribenter - t ex hans syster, författaren Anna Dunér. Ett matkulturellt historieberättande i kokboksform!

Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing".

Läs mer

Edward Blom, Gunilla Kinn Blom

Kokkonst för livsnjutare

Om boken

"Jag gillar inte små dekorationsfnuttar som man ser på många av dagens trendrestauranger, mina ideal ligger i 1800-talets överdådiga banketter. Det ska vara sinnligt, passionerat, mäktigt, barockt! Även om många av rätterna i denna kokbok är traditionella så är tolkningarna mina personliga och några är helt egna kreationer. Mitt mål med boken är att alla ska få uppleva samma lycka som jag, när jag njuter av att laga och äta mina älsklingsrätter."

Genom tv-serier som Mellan skål och vägg och Edward Bloms gästabud har Edward Blom blivit känd som en passionerad köksprofil med enorma kulturhistoriska kunskaper om det vi äter och dricker. Allting gott och alldeles för mycket är hans inspirerande livsstilskokbok, både för gourmeter och gourmander.

Recepten är Edwards favoriter och de är skrivna på ett personligt sätt, med den must och märg han gjort sig känd för. Rustika, gammeldags rätter från olika länder, som grytor, långsjudna stekar och soppor, spelar en stor roll i hans kokkonst. Klassikern Sjötunga Walewska, en örtdoftande coq au vin och pepparstekta skaldjur finns bland recepten.

Edward berättar personligt om minnen kring maträtten, vad han gillar med den eller någon historisk anekdot i anslutning till receptet. Alla rätter finns där av en anledning, och presenteras av en gudabenådad historieberättare.

Läs mer

Allting gott och alldeles för mycket

Edward Blom

Allting gott och alldeles för mycket

Nyheter

Foto: Thron Ullberg

28 november 2017

Jonas Gardell och Edward Blom i nästa års Melodifestival

Nyheter