Det vi förlorade i elden

Författare

Mariana Enriquez

Översättare

Hanna Axén

Det vi förlorade i elden

Svenska

2017-01-19

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Noveller

Översättare

Hanna Axén

Författare

Publiceringsdatum

2017-01-19

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originaltitel

Las cosas que perdimos en el fuego

Originalspråk

Spanska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113079547

Det vi förlorade i elden

Recensioner

”Det är gastkramande och genialt.”

”Det är brutalt. Och omöjligt att värja sig emot. Som en invasion av skorpioner.”

[...] Mariana Enriquez opererar i gränslandet mellan en sjaskig verklighet och en bisarr drömvärld där allt kan hända. Tänk er en mix av Angela Carter och Edgar Allan Poe. Skräcken och de övernaturliga inslagen är Enriquez drivkraft för att berätta det där andra, det om skulden, klasshatet och patriarkatet. De 12 novellerna är skrivna på en tät, nästan kylig prosa som avslöjar en sårig ensamhet  och utsatthet hos hennes karaktärer."

”Som helhet är novellsamlingen mörk och glittrande, omskakande och förförisk.”

[...] "En novell ska åstadkomma mycket på få sidor. Att då ha en exakt tonträff är oumbärligt. Och det är något som den argentinska författaren Mariana Enriquez äger." Peter Fröberg Idling

Tidningen Vi

”Myllrande noveller som sjuder av liv”

[...] "För mig är Enriquez en estetiskt mycket medveten författare, vars språk är hårt strukturerat och väldigt konkret men trots det samtidigt ytterst sinnligt. Hela berättelsesamlingen ger en oerhört stark läsupplevelse och hon manar till läsning ungefär på samma sätt som Roberto Bolaño gjorde det med sina berättelser." Thomas Almqvist

Östgöta Correspondenten

Böcker av författaren

Om boken

En pappa och hans son färdas genom Argentina i bil, från Buenos Aires till vattenfallen i Iguazú, alldeles vid gränsen till Brasilien. Det är mitt under 1970-talets militärdiktatur, beväpnade soldater kontrollerar vägarna och stämningen i luften är spänd. Sonen heter Gaspar, och hans pappa, Juan Peterson, hoppas kunna skydda sin son från det öde som väntar honom.

Juan och Gaspar är på väg till pojkens morföräldrar, mäktiga jordägare i norra Argentina och medlemmar i det hemliga sällskapet Orden. Orden åkallar Mörkret genom fruktansvärda ritualer i sitt sökande efter det eviga livet, och den svårt hjärtsjuke Juan används som medium under ritualerna trots att varje seans bryter ner honom, fysiskt såväl som psykiskt. Gaspars mamma har nyligen dött under mycket oklara omständigheter i en olycka, som kanske inte var en olycka utan ett ritualmord.

Övernaturlig skräck blandas med verklighetsnära händelser i denna omtumlande och fascinerande roman, som samtidigt skildrar en väldigt annorlunda far-sonrelation och därmed säkrar Mariana Enriquez en plats som en av 2000-talets främsta latinamerikanska författare.

Läs mer

Mariana Enriquez

Vår del av natten

Om boken

12 noveller av Argentinas nya litterära stjärnskott, som jämförts både med Roberto Bolaño och Julio Cortázar. Samhällskritik och starka kvinnoporträtt varvas med skräck och övernaturliga fenomen när Mariana Enriquez tar tempen på det mentala tillståndet i 2000-talets Argentina.

I novellen "Den smutsiga pojken" observerar en argentinsk medelklasskvinna en smutsig liten pojke som lever på gatan framför hennes hus och som ibland knackar på för att få lite mat. När man hittar en svårt lemlästad pojke med avhugget huvud i kvarteret är kvinnan övertygad om det rör sig om den smutsige. Kvinnan ger sig in i mordutredningen bara för att finna att pojken kanske aldrig funnits.

I "Värdshuset" gör ett par flickor inbrott på ett landsortshotell för att hämnas på ägarinnan när den enas far fått sparken därifrån. Men de överraskas av polissirener, helikopterljud och militärer som står med dragna vapen utanför fönstret, synvilla eller verklighet? Huset visar sig ha varit ett tortyrcenter under juntatiden.

I "Spindelnätet" reser ett medelklasspar från Buenos Aires till gränsen mot Paraguay för att handla billigt smuggelgods i gränshandeln. När de drabbas av motorstopp på tillbakavägen flippar mannen ut och lamslås av skräck. Kvinnan börjar fantisera om hur hon ska kunna göra sig av med honom.

Läs mer

Det vi förlorade i elden

Mariana Enriquez

Det vi förlorade i elden

Nyheter

26 januari 2017

Argentinas nya litterära stjärnskott heter Mariana Enriquez

Nyheter