Rutiga bakboken 2020

Författare

Rutiga bakboken 2020

2020-08-28

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Illustratör

Kristin Lidström

Publiceringsdatum

2020-08-28

Recensionsdag

2020-09-23

Formgivare omslag

Kristin Lidström

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Illustratör

Kristin Lidström

Format

Inbunden

Produktion

Papper

LABB Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113102764

Antal Sidor

320

Vikt (kg)

1.142

Ryggbredd (mm)

31

Höjd (mm)

246

Bredd (mm)

176

Miljöpåverkan

815g CO2e
Papper
ca 403 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 65 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 347 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren