Utge sig

Författare

Saga Cavallin

Utge sig

Svenska

2024-04-26

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Essäer

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2024-05-07

Publiceringsdatum

2024-04-26

Formgivare omslag

Aron Kullander-Östling

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113124049

Utge sig

Recensioner

”Skarp samhällsanalys”

Utge sig är skriven på en kontrollerad och exakt prosa som läcker väldigt lite av författarens backstage. Det är en kyla som svalkar i en tid där så mycket präglas av kvalmig och påklistrad offentlig intimitet. Och boken imponerar, inte bara stilistiskt utan också intellektuellt. Den är både klarsynt och klart skriven. Allra sist finns en diger litteraturlista, men bokens främsta styrka är förmågan att knyta sociologiska teorier till aktuella fenomen. Steg för steg fogas analyserna samman, så att samtiden framträder i helfigur.”

”Under den svala ytan pulserar Utge sig av den återhållna vrede som funnits i hennes texter från början. En frustration över att det inte går att fly den fullskaliga kommersialiseringen av allt. Men också, på de allra sista raderna, en längtan efter något helt annat.

Utge sig är skriven på en vass prosa som levererar en ännu skarpare samhällsanalys. Den skär djupt genom samtidens många lager av manipulationer och förställningar. Den som läser den kommer att se på världen med en ny blick.”

Dagens Nyheter

”Mycket god essäistik”

”Det är mycket insiktsfullt och dessutom självständigt. Cavallin stödjer sig förstås på andra tänkare och tyckare, men det handlar inte om något papegojareferat utan om en kritisk dialog som förs tillsammans med läsaren. Och fastän det är gott om hänvisningar till teoretiker och begreppsbildningar så blir texten aldrig svår eller ens särskilt diffus.”

Svenska Dagbladet

Böcker av författaren

Om boken

"Utge sig är skriven på en vass prosa som levererar en ännu skarpare samhällsanalys. Den skär djupt genom samtidens många lager av manipulationer och förställningar. Den som läser den kommer att se på världen med en ny blick."
Dagens Nyheter"Mycket god essäistik"Svenska Dagbladet"Cavallin är klarsynt och konkret"ExpressenÄkta och verklighetstroget har blivit modeord. De dyker ständigt upp på tidningarnas debattsidor och används för att sälja in allt från romaner till hiphop och sojamjölk. Det är ord som hänvisar tillbaka till en särskild idé: idén om det autentiska. Upphöjandet av det autentiska genomsyrar litteratur och sociala medier, turism och varumärkesbyggande. Men varför är det just det äkta, sanna och autentiska som kommit att bli mest värdefullt i vår tid?Utge sig är en skarp och ögonöppnande undersökning som med filosofiska och sociologiska teorier och populärkulturella exempel ger perspektiv på samtidens äkthetsfixering. Genom nedslag hos Rousseau och Carina Rydberg, Kenza Zouiten och Elizabeth Holmes, knyter Saga Cavallin samman bedragaren, influencern, textilarbetaren och riskkapitalisten. Det är en skildring av en värld där vad vi framför allt har gemensamt är att slå vakt om vår särart, och där kommersialiseringen av våra känsloliv har gjort att det vi allra mest begär alltid ligger utom räckhåll.

Läs mer

Saga Cavallin

Utge sig

Nyheter

Foto: Märta Thisner

24 april 2024

Saga Cavallin om varför vi är så besatta av det äkta

IntervjuerNyheter