Vandra i Europa

Författare

Monika Björk

Vandra i Europa

Svenska

2001-03-21

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Resor

Författare

Publiceringsdatum

2001-03-21

Illustratör

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Monika Björk

Format

Inbunden, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151838267

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

0.633

Böcker av författaren

Om boken

Ett trettiotal uppfriskande strövtåg i ljuvlig natur i Sydfrankrike och Italien. Dagsturer på den tusenåriga pilgrimsleden till Compostela och promenader i Dolomiternas alper, över Toscanas mjuka kullar och in i Umbriens gröna hjärta.

"Mitt i Italien, med Toscana på ena sidan och Umbrien på den andra, ligger den blå Lago Trasimeno. Det är den största sjön söder om Po, omgiven av historisk mark där Hannibal vann en klassisk seger i vassarna. Etruskerna odlade jorden. Efter dem har romarna plöjt den och renässansens konstnärer målat av den. Här vandrar vi i förtrollande nejder med en angenäm blandning av natur, kultur och historia.

Toscana i väster är renässans och elegans, måleriska landskap med svepande sköna linjer; det är kloster och fattorior, böljande vetefält, mörka pinjealléer och vin rött som blod. Här red Lorenzo di Medici genom stenekslundarna och pilgrimerna vandrade längs Via Francigena på väg mot Rom.
Umbrien är lantligare, mer arkadiskt och drömskt med ett drag av mystik. De gröna nyanserna är mångskiftande och kastanjeskogarna doftar. Bergen är rundade, olivkullarna är mjuka och morgondimmorna dansar över sjöarna."

I Frankrike går vi dagsturer längs pilgrimsleden till Compostela, på sluttningar i det gröna Auvergne och på korsriddarvägar över Cevennernas kalkstensplatåer, fulla av orkidéer på vårarna.
I Italien strövar vi bland blå anemoner på Liguriens sluttningar mellan Alperna och Medelhavet, i Sydtyrolen, Toscana, Umbrien och på Sicilien.
Strövtågen går oftast på bekvämt avstånd från lågprisflygets städer. De är lagom korta och kan avslutas på ett trevligt värdshus eller en trattoria. Lätthetsgraden är angiven för varje promenad, och vi får tips om traktens mat och dryck, berömda trädgårdar, tempel, slott och kloster, spa-ställen och vingårdar.

Läs mer

Monika Björk

Klassiska strövtåg

Om boken

I Österrikes Bad Gastein tar vi kabinliften upp på alpens topp och känner oss som Julie Andrews när vi joddlar bland örnar och snöiga toppar. Gasteinerdalen ligger drygt en timmes färd från Salzburg och 20 mil från Medelhavet.

Monika Björk bjuder på 35 promenader i närheten av lågprisflygets storstäder.
Amalfikustens citronlundar, Dovers vita klippor eller floden Seines vindlingar vid Monets trädgård - överallt finns lättvandrade stigar för dig som längtar till vacker natur.
Picknick, långpromenad till puben eller halvannan timmes vandring till en fäbod eller ett värdshus - det är bara att välja. Kanske blir det en weekend eller en veckas semester i en ljuvlig trakt med mycket att se.
Monika Björk beskriver lockande långpromenader på bekvämt avstånd från London, Paris, Saltzburg, Nice och Rom. Hon ger också generöst tips på mat och dryck, trädgårdar och slott eller annat sevärt i de närmaste omgivningarna.
Platserna är valda för dig som bilsemestrar eller flyger till någon av städerna och hyr en bil.
Denna utökade utgåva innehåller fem turer i Österrikes alper: Elisabeth-promenaden - med kejsarinnan Sissi längs floden Stubnerkogels topp - upp till himlamarkerna Schlossalm - örnarnas boning Nassfeld-dalen - alpkornas saliga ängder Gasteiner Höhenweg - kejsarpromenad med vattenfall och bondgårdar. Boken är i behändigt format, rikt illustrerad med vackra foton och översiktskartor.

Läs mer

Lata strövtåg

Monika Björk

Lata strövtåg

Om boken

Skånska allmogetäppor med buxbomsgirlanger, slott med gammaldags äpplen, medeltida örtagårdar och spännande samlingar av lavendel och julrosor ? allt finns runt hörnet. Sverige är fullt av underbara trädgårdar för alla smaker. Det är bara att fröjdas åt floder av blå salvia, historiska tulpaner, magnolialundar och bibliska trädgårdar med Moses gurkor. Det växande trädgårdshistoriska intresset i vårt land har gett oss ett överflöd av doftande rosengårdar, av renässansträdgårdar och barockanläggningar med gamla anor i södra och mellersta Sverige. Men vem kunde tro att det finns ett Versailles i Dalarna? Eller att Västerbotten har förtrollande vackra liljor? Ett trendigt kafé med svällande vindruvsklasar och citronträd i ett orangeri kan vara ett behagligt utflyktsmål, liksom vilda orkidéängar och en tujakatedral. Och vad sägs om en sagolik norrländsk bäckravin med rhododendron och bergsvallmo? Monika Björk berättar engagerat och personligt om 111 trädgårdsupplevelser. Ett par är natursköna promenader i det vilda, resten öppna trädgårdar med eller utan inträdesavgift. Du får också möta människorna bakom dem; dels de som nu sköter trädgårdarna ? en samling helt fascinerande entusiaster som gärna berättar om sina älsklingsväxter ? dels de spännande historiska personer som anlade dem en gång i tiden. Fotona i Monikas bok är tagna av henne själv och hennes dotter Nike Hjelm.

Läs mer

111 öppna trädgårdar i Sverige

Monika Björk

111 öppna trädgårdar i Sverige

Om boken

Monika Björks bok handlar om spännande trädgårdsmänniskor och deras djärva idéer från 1300-talet till våra dagar. Sveriges trädgårdssnillen lär ut hur man gör sin egen lilla klosterträdgård med doftande örter, skapar trädgårdskulisser på barockens vis, gör en levande gärdesgård av videkvistar eller odlar jordmöss och sockerrötter som på 1600-talet. Varför inte en berså i vardagsrummet och en blåsippsbacke i fönstret? Vivi Täckholm, som botaniserade bland Faraos blomster, uppmanar oss att odla inomhusrabatter och blommande gardiner. Karin Larsson binder franska buketter på Sundborn och skapar det vackraste blomsterbordet. August Strindberg lockar till att fröså sina älsklingsblommor i krukor på hösten för att ha doftande reseda och violer till nyår. Kronprinsessan Margareta målar upp blomstrens bästa perennrabatt, Ellen Nordenstreng blandar rönnbärscocktail och Karin von Schenck lär ut bästa sättet att odla och anrätta sparris. Munken Peder Månsson lägger bönor i olja för att de ska gro fort. Ädlingen Schering Rosenhane smakar på jorden för att se om den mår bra och herrarna Linné gör blomsterklockor och blomsteralmanackor.

Läs mer

Trädgårdens snillen

Monika Björk, Monika Björk

Trädgårdens snillen

Om boken

Ljuvligt är att vandra bland anemonerna kring Hadrianus ruiner. Bortom de knotiga olivträden öppnar sig utsikten över den disiga Campagnan. Näktergalen sjunger vid bäcken i romantiska Ninfa. Täpporna i Jane Austens hemtrakter prunkar och i Sydtyskland doftar tusen och åter tusen rosor. Och vad är vackrare än munken Walafrids prydliga rader med lök och bönor i kålgården? Följ med på spaning efter historiens sprudlande renässansfontäner och klosterträdgårdarnas kyska liljor, efter danslindar, lövgångar, hav av blåregn och drottning Eleonoras medeltida örtagård. Vandra genom skogar av kamelior och azaleor i Bretagne och upptäck fjällväxternas eldorado i norska Dovrefjell. Monika Björk bjuder på vandringar för den natur- och trädgårdsintresserade som vill röra på benen bland blomster och blad. Det här är boken för dig som vill titta på speciella växter, göra en hel trädgårdsresa eller som vill lägga in ett grönskande besök i charterresan eller bilsemestern. Du kan välja på över hundra av Europas trädgårdspärlor i tio länder! Monika Björk, frilansjournalist och författare, har utgivit bl.a. Bergianska trädgården, den Augustnominerade Florans konstnärer och Vandra i Europa (2001, i nyutgåva 2002).

Läs mer

Vandra i Europas trädgårdar

Monika Björk, Piroska Gegerfelt von

Vandra i Europas trädgårdar

Om boken

En vacker och behändig kalender för egna anteckningar om vad som händer och ska göras i din trädgård under året. Med hjälp av denna vackra och funktionella lilla bok kan man, vecka för vecka, månad för månad, följa och planera utvecklingen i sin trädgård. Eller skriva ner sina tankar och funderingar kring trädgården som i en dagbok. Formatet gör den lätt att alltid ha till hands och det fina bandet gör att man vill spara den som en särskild liten skatt i sin bokhylla. Bra också att kunna gå tillbaka och se vad som hände förra året vid samma tid. Läsbandet markerar det aktuella avsnittet och lamineringen skyddar mot jordiga fingrar. Monika Björk, författare och ordförande i Bergianska Trädgårdens vänner, har valt favoriter ur sin bok Florans konstnärer som fått illustrera varsin månad. Olof Rudbeck den äldre och den yngre, Thérèse och Axel Ekblom för att nämna några.

Läs mer

Blomsterkalender

Monika Björk

Blomsterkalender

Om boken

Vandra i Europa beskriver 80 vandringar i nio europeiska länder. Monika Björk berättar om natur, mat och människor ur historien som har anknytning till de olika strövområdena, och vill inspirera både den som är på väg och den som hellre fåtöljvandrar. "När vintern ligger som en blöt raggsocka över tillvaron vill jag i väg. Till bergen i Grekland där vinden blåser blå över vårens vilda iris och adonis. Jag vill ströva bland tusen orkidéer i franska Cevennerna. Jag längtar till till Spaniens körsbärslundar, till näktergalen och kungsfiskarna i Portugals floddalar." Monika Björk talar sig varm för det behagliga äventyret, och hon blandar natur och gastronomi med nyfikenhet på människor ur historien. Hon går med Hannibal över Alperna och med Harald Blåtand över Jylland. Hon följer Hadrianus mur vid skotska gränsen och går längs kryddvägarna i Thüringerwald. I Europa går det utmärkt att kombinera vandrandet med en bilsemester eller en charterresa med hyrbil, tåg, buss eller taxi till något trevligt vandringsområde. En vandring kan vara en pilgrimsfärd på två månader eller en halvdag i en blommande alpbacke. Det gäller bara att se till att det blir lättvindigt. Att gå är en lyx och ska inte göras till någon prövning!

Läs mer

Vandra i Europa

Monika Björk, Piroska Gegerfelt von

Vandra i Europa