Etologiboken

Författare

Ingrid Tapper

Etologiboken

Svenska

2002-01-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Husdjur/sällskapsdjur

Författare

Publiceringsdatum

2002-01-01

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789157475572

Antal Sidor

178

Vikt (kg)

0.491

Böcker av författaren

Om boken

För vilda hundar är känslor som rädsla och aggression ett måste för överlevnaden. Att fly för livet eller försvara sin flock är naturliga beteenden som också finns kvar hos våra tamhundar.

Normalt andas relationen mellan hund och människa vänskap och samarbete. Ändå uppstår ibland situationer där hunden tar till naturliga beteenden och känslor som aggression eller rädsla.
En rädd hund som visar aggressivitet har sällan kontroll över sitt handlande och därför är det med all rätt man talar om att en rädd hund samtidigt kan vara den mest farliga typen av hund.
Genom att skaffa oss kunskap om hundens reaktioner får vi bättre förståelse för hur vi kan träna bort oönskade beteenden när hunden är liten och därmed har större förmåga att lära om. Vi får också en större beredskap för att hantera våra egna reaktioner och känslor om oönskade situationer ändå inträffar.
Boken är upplagd så att den kan fungera både som faktabok och som uppslagsbok i ämnet.

Ur bokens innehåll:
· Beteenden vid rädsla, aggression och passivitet
· Rädsla (orsaker till rädsla)
· Rädsleträning i teori och praktik
· Aggression (beteenden och olika typer av aggressioner)
· Farliga hundar eller farliga raser
· Begreppen kamphundar och kamplust
· Oacceptabelt beteende
· Bitskador på människor, diagram
· Fysiologi (hjärnan, nervsystem, hormoner, stress m.m.)
· Känslornas orsaker (gener, erfarenheter, retning)
· Teori och verklighet
· Syndabockar

Läs mer

Ingrid Tapper

Hundars rädsla och aggressioner

Om boken

En arg hund skiljer sig från en nyfiken hund, men på vilket sätt? En lekfull hund kan hoppa och skälla precis som en ilsken hund kan göra, hur ser man skillnaden? Hur ser en valp ut när den leker med sina kullsyskon? Hur gör den när den kommer till det nya hemmet med våra byxben som fladdrar förbi? Intresset för hundar ökar ständigt samtidigt som de flesta hundägare vet alldeles för lite om vad som rör sig i huvudet på deras hundar. Behovet av fakta som nyblivna hundägare kan använda sig av i vardagen är därför stort. Särskilt viktigt är det att vi vuxna hjälper barn och hundar att kommunicera på ett bra sätt så att de inte av misstag skadar varandra. Handbok i hundspråk beskriver på ett enkelt sätt och med hjälp av illustrativa bilder hur en bra samvaro bör se ut. Den har sin utgångspunkt i det som forskare och erfarna hundmänniskor dokumenterat fram till idag. Ur innehållet: ? Hur hundar upplever omvärlden genom sina sinnen. ? Hundars förmåga till lärande, ?planering? och förutseende. ? Hundars känslor (emotioner). ? Hur hundar förmedlar känslor genom sitt kroppsspråk. ? Inlärningsregler och tips. ? Olikheter mellan rasgrupper.

Läs mer

Handbok i hundspråk

Ingrid Tapper

Handbok i hundspråk

Om boken

Valp på väg är en bok för den blivande valpägaren, den nyblivna hundägaren och valpkursinstruktören. Boken är indelad i fyra avsnitt och följer valpens utveckling från parning till vuxen ålder. Som blivande valpägare är det många saker man måste ta ställning till redan innan valpen är född. Vilken ras passar bäst, och vilken uppfödare? När dessa val är gjorda är det dags att följa sin utvalda valps väg genom livet. Olika valpkullar utvecklas olika, och det är fascinerande att få följa hur boken beskriver valpen under de första veckorna, på väg mot könsmognad och sedan mot att bli en frisk och pigg unghund. För en valpägare gäller det att hitta rätt balans. Att inte ha för stora krav men inte heller för små. Att inte utsätta valpen för faror och skrämmande upplevelser men inte heller överbeskydda. Valp på väg ger värdefulla tips och råd på vägen, och handlar också om valpens fysiologiska utveckling. Läs om hur valpen sakta men säkert lär sig att ta kontroll över livets olika möten: med sig själv, familjen och så alla andra. Varje kapitel inleds med ett kort utdrag ur en dagbok, där Ingrid Tappers egen hunds utveckling, samt hennes egna tankar, oro och förhoppningar avspeglar sig. Något för alla att känna igen sig i, och lära sig av!

Läs mer

Valp på väg

Ingrid Tapper

Valp på väg

Om boken

I vårt moderna, bullriga och röriga samhälle ställs större krav än någonsin på alla hundar. Såväl uppfödare som hundägare måste ta hundars medfödda mentalitet och anlag på allvar. Mentalitetstestet ger en bra kunskapsgrund att stå på. Hunden och människan är båda flockdjur, men ändå så olika. Här får du chansen till en djup inblick i hundens hjärna och beteenden.

Ingrid Tapper är etolog, folkhögskolelärare, hundägare och har varit verksam inon Svenska Brukshundklubben sedan 1969. Hon håller uppskattade seminarier och ägnar mycket tid till forskning om allt som har med hunddjur att göra. Hon har tidigare utgivit Hur lär hunden? (2001), Etologiboken - om hundars beteende (2002) och Agility som hobby - vardagskul med hunden (2002).

Läs mer

Hundens mentalitet

Ingrid Tapper, Ursula Wilby, Alf Lannerbäck

Hundens mentalitet