Infiltratören

Författare

Lasse Wierup

Alex Berenson

Översättare

Björn Linné

Infiltratören

2008-12-31

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2008-12-31

Översättare

Björn Linné

Kategori

Reportage

Bokinformation

Originaltitel

The Faithful Spy

Originalspråk

Svenska

Inläsare

Tomas Bolme

Format

Inbunden, Storpocket, E-bok, Pocket, Inbunden, , Ljudbok,

Produktdetaljer

ISBN

9789173135801

Böcker av författaren

Om boken

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nått nya användare och kanske är det inte så konstigt. Kokainisterna själva vittnar om den ultimata självförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, "det är ju fortkörning också". Samtidigt råder fortfarande starka tabun kring bruket. Många kända svenskar har åkt fast, men nästan ingen har trätt fram och berättat vad de sökt och funnit i drogen.

Sett i ett större perspektiv är kokainet långt mer än enbart en fråga om enskilda svenskar. För att tillgodose "vårt" behov begår människor och organisationer på andra platser i världen de grymmaste handlingar. Colombias regering har i tjugo år, med stöd av USA, utkämpat ett blodigt krig mot drogerna. Trots det har odling och export inte minskat. Gerillan, eliten, militären, bönderna, politikerna - alla är på ett eller annat sätt påverkade av den våldslogik som genereras av denna miljardindustri. Och i botten finns Colombias fattiga som i brist på alternativ säljer sig som odlare, skördare, transportörer, väktare eller yrkesmördare.
Mexikanska karteller har under senare år tagit över stora delar av handel och smuggling från Latinamerika, och fraktar ton av kokain till USA, eller via Västafrika till Europa. Sedan ett par år rasar ett krig mellan två stora allianser av karteller i Mexiko, ett krig som bara under 2008 krävde 5 700 människoliv. Allt fler varnar för att Mexiko riskerar att förvandlas till en "failed state", en stat styrd i det fördolda av kriminella intressen.
Den som köper ett gram kokain på Stureplan, i Eskilstuna eller på Hisingen håller efterfrågan uppe och bidrar därmed till att problemen i andra delar av världen kvarstår. Men det är det antagligen lätt att bortse från i festens rus. Lika lätt som det är att inte tänka på att det "rena", vita pulvret ofta färdats i en livrädd, kanske skuldsatt och tvingad, människas mage och kommit ut tarmvägen.


Läs mer

Erik de la Reguera, Lasse Wierup

Kokain

Om boken

John Wells är den ende amerikanske CIA-agent som lyckats infiltrera al-Qaida. Långt före 11 september-attentatet befann sig Wells i de pakistanska och afghanska bergen tillsammans med mujahedin - och al-Qaida-anhängare.
Åren går och på CIA-högkvarteret Langley, Virginia, undrar man vad som har hänt med Wells, varför han inte levererar någon information. Har han gått förlorad? Efter ett bakhåll mot en amerikansk konvoj ger han sig dock till känna, efter fyra års total tystnad.
Under åren i bergen har han konverterat till islam (Wells är från Libanon på mödernet) och hans syn på hemlandet har förändrats. Men han avskyr alltjämt al-Qaidas sätt att offra oskyldiga människor i Profetens namn. Kort efter det att han givit sig till känna skickas han hem till USA av al-Qaida-ledaren Omar Khadri, för att vänta på nya order. Han blir en så kallad "sleeper".
På CIA är man också varse hans återkomst, men till vilken sida hör han nu? Går han att lita på? Hos sin chef på Langley har han fortfarande kvar förtroendet, men andra vill få honom ur vägen. Under tiden står det alltmer klart för John Wells vilket fruktansvärt attentat som planeras i Los Angeles, och där han själv är en del av den djävulska planen.
Edgar-belönade terrorthrillern Infiltratören av debutanten och New York Times-journalisten Alex Berenson är en äkta nagelbitare från första till sista sidan.

Läs mer

Infiltratören

Lasse Wierup, Alex Berenson

Infiltratören

Om boken

En grånad gubbe som älskar mammas tomatsås och styr över liv och död med diskreta nickningar? Verklighetens mafioso är en helt annan. Wierup och Larsson tecknar den sanna bilden av modern maffiakultur i Sverige idag.

Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet, Original Gangsters, Naserligan - maffian är inte längre en avlägsen företeelse som bara gör sig påmind på film, utan en högst påtaglig realitet i Sverige idag.
Mc-gäng, fängelseorganisationer och andra kriminella grupperingar har spritt sig explosionsartat över världen. I början av 1990-talet kom de kriminella gängen till Sveriges storstadsområden. Nu har de även kopplat grepp om orter på landsbygden.

Varför har de kriminella gängen etablerat sig just nu? Hur styrs de? Vilka är deras mål? Vad gör polisen?
På jakt efter svar har journalisterna Lasse Wierup och Matti Larsson gjort en resa djupt in i gängens värld. De har träffat gängledare och medlemmar, mött brottsoffer och andra drabbade och talat med källor som tidigare aldrig låtit sig intervjuas. Resultatet är en inträngande skildring av svensk maffia idag.

Läs mer

Svensk maffia

Lasse Wierup, Matti Larsson

Svensk maffia