Vid nytt roder

Författare

Arne Mårtensson

Heléne Mårtensson

Vid nytt roder

Svenska

2009-05-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Seglarberättelser

Författare

Recensionsdag

2009-05-25

Publiceringsdatum

2009-05-08

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789189564664

Antal Sidor

244

Vikt (kg)

0.603

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

158

Böcker av författaren

Om boken

Det här är början på en ovanlig historia. En bankdirektör som bryter alla konventioner och genomför sitt livs dröm: en seglats ett varv runt jorden tillsammans med sin livskamrat Heléne.

Seglingen - som startade 1 juni 2006 och avslutades 17 juni 2009 - sker med Heléne och Arne Mårtenssons Hallberg-Rassy 62:a Yaghan, som byggdes för detta ändamål. Den första delen av seglingen har nedtecknats i Vid nytt roder, som utkom 2009.

Arne och Heléne Mårtensson har bägge arbetet länge inom bankvärlden på höga poster. Arne var ordförande i Handelsbanken och hade flera styrelseuppdrag av dignitet när de bestämde sig för att satsa på drömmen att segla jorden runt. Paret har skrivit vartannat kapitel i boken: Heléne berättar om omgivningarna och tankar kring seglingen, Arne beskriver den teknik de använder under seglingen och om valet att lämna den maktsfär han så länge har verkat i.

Läs mer

Arne Mårtensson, Heléne Mårtensson

I Cooks kölvatten

Om boken

Arne och Heléne Mårtensson har arbetat länge inom bankvärlden på höga poster. Arne var ordförande i Handelsbanken och hade flera styrelseuppdrag av dignitet, när de bestämde sig för att satsa på drömmen att segla jorden runt.

Rutten de valde följer i kölvattnet på James Cook, under hans första resa, den som gick västerut runt jorden i de ostliga passadvindarna runt ekvatorn. Cook rundade Kap Horn och kom in i västvindarna (utan motor får man ju följa vindarna!), medan Arne och Heléne fortsätter ända ned till det farliga men vackra Antarktis och upp längs Chiles kust i den patagoniska skärgården.
Deras båt Yaghan är en 62-fots Hallberg-Rassy, utrustad med de senaste instrumenten och hjälpmedlen, allt som kan underlätta en segling i dessa relativt ensliga farvatten. Motorn är på 237 hästkrafter och båten kan göra 8 knop i motvind. Tankarna rymmer 2 400 liter bränsle som räcker cirka 1 500 sjömil.
Yaghan har också en fast installerad dator för program som visar båtens framfart och genererar väderrapporter. Seabookdatorn har två hårddiskar som speglas, så att datorn fungerar även om en disk havererar. I princip all viktig navigeringsutrustning är dubblerad för att man ska kunna klara sig även när hjälp är långt borta.
Hur man utrustar sin båt för en extrem jordenruntsegling, hur man gör en riktig väder- och ruttanalys, om de fantastiska naturupplevelserna och framför allt om valet att välja en annan verklighet än finansvärlden, berättar Arne och Heléne i boken Vid nytt roder.

Läs mer

Vid nytt roder

Arne Mårtensson, Heléne Mårtensson

Vid nytt roder