Jan Stocklassa

Utforska författaren

Jan Stocklassa, född 1965, är en svensk författare och tidigare handelsråd. Han debuterade med Gripen av Prag (2007) och fick ett stort genombrott med Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet (2018), som byggde på uppgifter från författaren Stieg Larssons research kring den svenska extremhögern och dess eventuella inblandning i Palmemordet. Boken, som redogör både för uppgifter som Stieg Larsson haft i sitt arkiv och sådant som Stocklassa upptäckt genom egna undersökningar, fick även en fortsättning som tv-serie, Palmemordet – Den stora mörkläggningen, i vilken Stocklassa själv medverkade.

Utgivning

Om boken

Den 21 december 1988. Samtliga flyg mellan London och New York är fullsatta, förutom flight Pan Am 103, där nästan hälften av platserna är lediga. Oklart varför. 38 minuter efter start, när planet befinner sig över den skotska byn Lockerbie, exploderar en bomb. Samtliga ombord, 243 passagerare och 16 i besättningen, omkommer. Elva invånare i Lockerbie dödas när delar av planet träffar marken.
En av de omkomna är den svenske diplomaten Bernt Carlsson, som är FN:s biträdande generalsekreterare och dess kommissionär för Namibia. Han var på väg till New York för att medverka vid undertecknandet av överenskommelsen som skulle ge Namibia dess självständighet.Jakten på de skyldiga ledde många år senare till en fällande dom och Libyen tvingades betala ett skadestånd på 2,7 miljarder dollar. På senare tid har denna dom blivit allt mer ifrågasatt. Men om Muammar Gaddafi och Libyen inte var ansvariga, varför skulle de då betala ett sådant astronomiskt belopp? Och vem låg i så fall bakom terroristattacken? Var det bara en slump att Bernt Carlsson var ombord? Och vem hade att tjäna på att sanningen inte kom fram?Jan Stocklassa har skrivit den kritikerrosade Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet (2018) som översatts till 27 språk och sålt i en halv miljon exemplar. HBOs tv-serie The Man Who Played with Fire, som bygger på boken, har vunnit flera europeiska priser för bästa dokumentär. Mannen som föll från himlen är en fristående fortsättning och inleds den 10 juni 2020, samma dag som Palmeutredningens chefsåklagare låter meddela vem som låg bakom mordet på Olof Palme. Jan Stocklassa bevittnar presskonferensen där Skandiamannen pekas ut som ensam mördare och får därmed officiellt underkänt på sin – och Stieg Larssons – teori om Sydafrikaspåret.Han bestämmer sig för att aldrig mer låta hypoteser, konspirationsteorier eller tankescheman uppta år av hans liv. Så en dag läser han en tweet om Lockerbieattentatet och minns en intervju han genomförde för många år sedan. Han hittar inspelningen och inser att han har klivit rätt in i något han vid tillfället varit helt ovetande om. Återigen leder dokument från Millenniumförfattaren Stieg Larssons arkiv honom vidare i en vindlande resa av lögner, undanhållna bevis och tystade röster.Men trettiofyra år efter attentatet är det flera som är villiga att börja berätta...

Läs mer

Jan Stocklassa

Mannen som föll från himlen