Staffan Bengtsson

Foto: Albin Händig

Utforska författaren

Staffan Bengtsson är författare och tv-producent. Många har följt hans tv-serier "K-märkt" och "Bästa formen" på SVT. Han var också utställningskommissarie för den stora retrospektiven över Ulrica Hydman Vallien som visades på Liljevalchs 2020 och gjorde filmen Ulrica – en paradisattack samma år.

Utgivning

Om boken

Två dagar före sin 80-årsdag avled konstnären Ulrica Hydman Vallien oväntat i en hjärtinfarkt. Hon var aktiv in i det sista och mitt uppe i ett stort utställningsprojekt med helt nytt måleri.
Ulrica hade en enorm bredd i sitt konstnärskap – akvareller, oljemålningar, textilier, keramik, och förstås glaset som gjorde henne världsberömd – och hon kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer. Hon arbetade med såväl massproduktion som unika konstverk, ständigt med en upprorsanda mot gubbvälde, konvention och ”god smak”. Bland unga kvinnliga konstnärer och formgivare blev hon tidigt en förebild.När hennes man sedan närmare 60 år, Bertil Vallien, gick igenom kvarlåtenskapen hittade han mängder av osorterade manussidor. Under flera decennier hade Ulrica i hemlighet skrivit på en bok om sitt liv. Bertil skickade texterna vidare till Staffan Bengtsson, vän till familjen sedan många år, för att han skulle sammanställa och ”bokföra” memoarerna.Resultatet är Jag lever! En berättelse om konstnärskap och äktenskap, arbete och kärlek, stora framgångar och privata tragedier. Det handlar om att leva och verka fullt ut, med livet som insats. Ulrica Hydman Vallien ville inte dölja någonting för världen.Boken innehåller också fotografier ur Ulricas privata album.

Läs mer

Staffan Bengtsson, Ulrica Hydman Vallien

Jag lever!

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

NyheterBoknyheter