Staffan Bergwik

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Staffan Bergwik är professor i idéhistoria vid Stockholms universitet. Han har tidigare utgivit boken Kunskapens osynliga scener: Vetenskapshistorier 1900-1950 (2016), om genusstrukturer i svensk naturvetenskap. Han har forskat och skrivit om sinnenas och känslornas historia, Sven Hedins expeditioner och relationen mellan vetenskap och samhälle under 1800- och 1900-talet.

Utgivning

Om boken

"Resultatet är fantastiskt och en fingervisning om hur framtida fackböcker inom humaniora och pappersböcker överlag kan vinna en större publik och genomslagskraft i ljudbokens tidevarv. För det här är en bok som man vill hålla i, känna, dofta och se på. Helhetsbetyg: 5." Katarina Tavakol, BTJ.
"Som essäist står Staffan Bergwik helst i bakgrunden, smyger fram sina slutsatser hellre än ropar ut dem över nejderna. Men är imponerande beläst, och stilistiskt lugnt resonerande: Historien predikar inte för oss, den visar på komplikationer och paradoxer." Sven Olov Karlsson, Expressen"Terranauterna är en berättande, kunskapsförmedlande och mycket vacker bok med mängder av illustrationer: historiska kartor, upptäcktsresandes teckningar, ritningar på luftballonger och glober, och inte minst de numera klassiska fotografierna av vår planet." Ann-Sofi Ljung Svensson, Sydsvenskan"Staffan Bergwik skriver utifrån djup sakkunskap utan att bli tung eller svårbegriplig." Fredrik Borneskans, Upsala Nya TidningUnder utgrävningen av Çatalhöyük i Turkiet hittades några väggmålningar som visar staden rakt ovanifrån. De är över åtta tusen år gamla och utgör startpunkten för vad idéhistorikern Staffan Bergwik kallar överblickens historia. I den ryms också Columbus och de tidiga sjöfararna som ritade upp världen på sina seglatser, kartografen Gerardus Mercator som skapade den första atlasen och de så kallade gradmätningsexpeditionerna under 1700-talet, då frågan om jorden var rund eller spetsig vid polerna skulle avgöras.Viljan att kunna överblicka världen ledde den västerländska människan upp på de högsta bergstopparna och så småningom upp i luften, i ballonger, flygplan och rymdfarkoster. Men berättelsen om hur jorden upptäcktes och kartlades har också mörkare stråk. Kolonialism och imperialism följde när människan med överblick skaffade sig makt.

Läs mer

Staffan Bergwik

Terranauterna

Recensioner

”Ett ambivalent förhållande till den västerländska kunskapstraditionen präglar den (oerhört rikt och vackert illustrerade) föreliggande volymen; människans längtan efter att överblicka är intimt sammankopplad med hennes vilja att dominera.”

Svenska Dagbladet

Terranauterna är en berättande, kunskapsförmedlande och mycket vacker bok med mängder av illustrationer: historiska kartor, upptäcktsresandes teckningar, ritningar på luftballonger och glober, och inte minst de numera klassiska fotografierna av vår planet.”

Sydsvenskan

”Som essäist står Staffan Bergwik helst i bakgrunden, smyger fram sina slutsatser hellre än ropar ut dem över nejderna. Men är imponerande beläst, och stilistiskt lugnt resonerande: Historien predikar inte för oss, den visar på komplikationer och paradoxer.”

Expressen

”En bok som man vill hålla i, känna, dofta och se på”

”Resultatet är fantastiskt och en fingervisning om hur framtida fackböcker inom humaniora och pappersböcker överlag kan vinna en större publik och genomslagskraft i ljudbokens tidevarv. Helhetsbetyg: 5.”

BTJ

”Bergwik redogör intressant och detaljerat för de långa vägar som mänskligheten färdats för att bit för bit kartlägga och därmed också erövra hela världen. Terranauterna är en berättande, kunskapsförmedlande och mycket vacker bok med mängder av illustrationer: historiska kartor, upptäcktsresandes teckningar, ritningar på luftballonger och glober, och inte minst de numera klassiska fotografierna av vår planet.”

Helsingsborgs Dagblad

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

16 januari 2024

Hur kan vi använda arvet från upptäckarna?

IntervjuerNyheter