Tyra von Zweigbergk

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Tyra von Zweigbergk, född 1973, är författare, konstnär och designer. Plikt (2023) är hennes skönlitterära debut. Tillsammans med Clara von Zweigbergk har hon tidigare varit redaktör för boken Brev till Clara och Tyra från Eric Ericson (2009). Tyra von Zweigbergk har tidigare regelbundet undervisat på Konstfack, varit ordförande i Svenska Tecknare samt generalsekreterare i International Council of Design. Hon bor i Stockholm med sin familj.

Utgivning

Om boken

”Plikt är en svindlande bok. Den börjar i ett aktuellt växande problem med allt yngre elever som inte orkar vara i skolan, men den växer genom historien eftersom den svingar sig i ett enormt och intressant släktträd … Så mycket i den här romanen vill man genast släppa ut genom att prata om det.”
Dagens Nyheter”Debutanten von Zweigbergk skriver klarsynt och känsligt om psykisk ohälsa både i sin egen nutidsvardag och i släktens historia.”Borås TidningEn kvinna föder ett barn, klär det i bävernylon och goretex. I skolan serveras ostpanerad kalkonschnitzel och alla glada familjer önskas trevlig helg. Men när barnet plötsligt inte förmår gå till skolan finns ingen hjälp att få. Bara plikten att infinna sig, i den stora byggnaden som tidigare var ett mentalsjukhus och kallades Dårarnas slott.Samtidigt förstår kvinnan att det var just där hennes farfarsfar var inlagd långa perioder. Samma korridorer, samma trappor, hundra år tidigare.Medan veckobreven fortsätter att obönhörligt trilla in och krisen växer vänder sig kvinnan till arkiven. Hennes farfar har gjort det till sin uppgift att dokumentera och förklara familjehistorien, som finns bevarad på Kungliga Biblioteket. Ur brev, artiklar och journaler reser sig en brokig skara människor som briljerat yrkesmässigt, men också fört en hård kamp mot mörker och svårmod.I sin debutroman utforskar Tyra von Zweigbergk med stor känslighet hur arv och förväntningar ramar in våra liv, nu liksom förr. Plikt är en gripande berättelse om att vara förälder och att vara barn – om skörhet, styrka och kärlek.

Läs mer

Tyra von Zweigbergk

Plikt

Recensioner

”Plikt är en svindlande bok”

”Den börjar i ett aktuellt växande problem med allt yngre elever som inte orkar vara i skolan, men den växer genom historien eftersom den svingar sig i ett enormt och intressant släktträd.”

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

14 april 2023

Tyra von Zweigbergk: Jag hade spruckit om jag inte berättade

IntervjuerNyheter