Iann Eklund Tinbäck

Foto: Klas-Göran Tinbäck

Utforska författaren

Iann Eklund Tinbäck är illustratör i dags- och veckopress samt bl.a. i böckerna Trädgårdens dagar 1997 och Allt om trädgård. Hon är författare till den egna boken Tecknarens trädgård, som utkom på Prisma 2002. Våren 2008 är hon bokaktuell igen med Trädgårdsskolan som innehåller texter av trädgårdsskribenten Eva Hernbäck och Ianns lustfyllda illustrationer.

Utgivning

Om boken

Kryddväxterna är så lättodlade att alla som har en fönsterbräda, balkong, uteplats eller trädgård kan ha en egen kryddväxtodling. Egna kryddväxter är mycket godare, billigare och miljövänligare än köpta. Dessutom tillför de doft och spännande former i rabatten.

Den nya boken i serien Våra trädgårdsväxter heter Kryddväxter och består av två delar. Den första ger handfast information om odling både i kruka och i trädgård, men också om skörd, förvaring och användning samt kulturhistoria och lite kryddkemi. För idéer och inspiration finns rikligt med foton och ritningsförslag på olika slags kryddodlingar, allt från krukodlingar och mindre kombinationer till hela kryddträdgårdar, såväl formella som informella. Bokens andra del är en uppslagsdel med omkring femhundra växtbeskrivningar från A till Ö. Boken är rikt illustrerad med cirka sexhundra foton och flera tecknade illustrationer av Iann Eklund Tinbäck. Kryddväxtarrangemang av floristen Jenny Ekblad.
Boken Kryddväxter är tredje delen i serien Våra trädgårdsväxter och är en uppföljare till Perenner och Gräs & bambu, vilka redan blivit något av standardverk inom modern svensk trädgårdslitteratur.

Ur innehållet:
Del 1: Kryddväxter - att använda och odla
Vad är kryddväxter och varför smakar de som de gör - liten kryddkemi.
Skörd, förvaring och användning. Allt om kryddblandningar, oljor, drycker, kalla såser med mera.
Kryddväxter i trädgården. Inspirerande del om formgivning i rabatt och kruka.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Kryddväxtguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat samt skördetid.

Del 2: Lexikon
500 växtbeskrivningar med råd om odling och bra samplanteringsväxter, skörd och förvaring, egenskaper och matvänner samt utförlig kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.

Läs mer

Björn Hansson, Marie Hansson, Iann Eklund Tinbäck

Kryddväxter

Om boken

Genom tecknarens ögon får vi här ett helt nytt perspektiv på trädgårdsodling. Det svåra blir enkelt genom förklarande bilder, de små detaljerna tydliga och det personliga urvalet nya bekantskaper. Men framför allt är detta en sagolikt vacker bok.
Tecknarens trädgård är inte bara en praktisk trädgårdsbok illustrerad med akvareller och ett litet antal fotografier, utan också en bok för trivsam läsning. Lyhört och vetgirigt går författaren in för odlandet i örtagården, växthuset, grönsakslandet och blomrabatten. En av fördelarna med de tecknade illustrationerna är att författaren här kan förverkliga sina trädgårdsdrömmar redan på papperet.! Blandat med odlingstips finns också historia, anekdoter, recept och roliga tips, bl.a. stickmönster till vantar med bladmotiv, schablonmönster för kakel och fröpåsar. Författarens uppfinningsrikedom och kreativitet förmedlas i de underhållande och trädgårdskunniga texterna.

Läs mer

Tecknarens trädgårdsbok

Iann Eklund Tinbäck

Tecknarens trädgårdsbok