Kryddväxter

Författare

Björn Hansson

Marie Hansson

Kryddväxter

Svenska

2010-04-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2010-05-10

Publiceringsdatum

2010-04-28

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Björn Hansson

Illustratör

Iann Eklund Tinbäck

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113025209

Antal Sidor

320

Vikt (kg)

1.326

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

276

Bredd (mm)

199

Böcker av författaren

Om boken

1 000 bilder och 2 800 växtbeskrivningar gör Marie och Björn Hanssons perennbok till ett modernt och faktaspäckat referensverk. En ovärderlig inspirationskälla och handledning vid växtval till den egna trädgården.

Perenner - Våra trädgårdsväxter är en efterlängtad svensk sammanställning över våra perenner. Boken inleds med ett inspirationsfyllt avsnitt om användning och skötsel av perenner, följt av en fyllig uppslagsdel som utgör större delen av boken.
Till växtbeskrivningarna hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Perenner - Våra trädgårdsväxter är en vacker bok som kan användas på många sätt. Som idé- och inpirationskälla för växtval till den egna trädgården, men också som praktisk guide när man söker växter för en speciell plats i trädgården eller när man behöver tips om goda grannar i rabatten.
Ur innehållet:

PERENNERNA I TRÄDGÅRDEN
Lökväxter
Sommarblommor
Grönsaker
Gräs och bambu
Träd och buskar
Klätterväxter
Rosor
Prärieplantering
Naturalistisk plantering
Sumpparti
Krukodling
Grusträdgård
Kryddträdgården
Woodland
Stenparti
Torvparti
PLANTERING OCH SKÖTSEL
Jordmån
Förökning
Skadegörare
Utrustning
PERENNER A-Z
Uppslagsdel på ca 230 sidor med växtbeskrivningar
SNABBGUIDER
Listor på passande växter för olika jordmån, lägen, klimat etc


Läs mer

Björn Hansson, Marie Hansson

Perenner

Om boken

De första trädgårdarna var sannolikt köksträdgården och fruktträdgården, där människor lärde sig att odla sådant som kunde ätas. Spåren efter människans odling är många tusen år gamla och i Bibeln talas det om att det odlas lök, dadlar, meloner och vindruvor.

Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.

Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.
Men aldrig har köksträdgården varit så väl utvecklad och förfinad som i det viktorianska England under 1800-talets andra hälft. De förmögnas köksträdgårdar var storslagna och genomtänkta anläggningar, där en mängd olika grönsaker och sorter odlades. I dessa kökstsrädgårdar uppfördes också växthus för gurka, vindruvor, ananas med mera. När första världskriget bröt ut och trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar fick dra ut i strid försvann emellertid förutsättningarna för dessa arbetsintensiva trädgårdar.

Läs mer

Köksträdgårdens historia

Björn Hansson, Marie Hansson

Köksträdgårdens historia

Om boken

Äntligen en fyllig och inspirationsrik svensk bok om trädgårdens kanske läckraste och mest lättodlade växter - prydnadsgräs och bambu. Boken är en uppföljare till Perenner, som redan blivit ett standardverk.

Boken om gräs och bambu består av två delar. Den första ger mängder av designtips men också handfasta planterings- och skötselråd. Del två är en utförlig uppslagsdel med ca 600 växtbeskrivningar. Boken är rikt illustrerad med ca 400 foton. De vackra och ofta sinnliga bilderna gör boken till både ett praktiskt referensverk och en inspirerande upplevelse.

UR INNEHÅLLET:
DEL 1 Gräs och Bambu i trädgården
Så fungerar gräs och bambu.
Användning och design - i rabatt, kruka, grusträdgård, woodland, damm, äng m m.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Gräs- och bambuguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat.

DEL 2 Lexikon
600 växtbeskrivningar till vilka hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.

Läs mer

Gräs och bambu

Björn Hansson, Marie Hansson

Gräs och bambu

Om boken

Kryddväxterna är så lättodlade att alla som har en fönsterbräda, balkong, uteplats eller trädgård kan ha en egen kryddväxtodling. Egna kryddväxter är mycket godare, billigare och miljövänligare än köpta. Dessutom tillför de doft och spännande former i rabatten.

Den nya boken i serien Våra trädgårdsväxter heter Kryddväxter och består av två delar. Den första ger handfast information om odling både i kruka och i trädgård, men också om skörd, förvaring och användning samt kulturhistoria och lite kryddkemi. För idéer och inspiration finns rikligt med foton och ritningsförslag på olika slags kryddodlingar, allt från krukodlingar och mindre kombinationer till hela kryddträdgårdar, såväl formella som informella. Bokens andra del är en uppslagsdel med omkring femhundra växtbeskrivningar från A till Ö. Boken är rikt illustrerad med cirka sexhundra foton och flera tecknade illustrationer av Iann Eklund Tinbäck. Kryddväxtarrangemang av floristen Jenny Ekblad.
Boken Kryddväxter är tredje delen i serien Våra trädgårdsväxter och är en uppföljare till Perenner och Gräs & bambu, vilka redan blivit något av standardverk inom modern svensk trädgårdslitteratur.

Ur innehållet:
Del 1: Kryddväxter - att använda och odla
Vad är kryddväxter och varför smakar de som de gör - liten kryddkemi.
Skörd, förvaring och användning. Allt om kryddblandningar, oljor, drycker, kalla såser med mera.
Kryddväxter i trädgården. Inspirerande del om formgivning i rabatt och kruka.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Kryddväxtguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat samt skördetid.

Del 2: Lexikon
500 växtbeskrivningar med råd om odling och bra samplanteringsväxter, skörd och förvaring, egenskaper och matvänner samt utförlig kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.

Läs mer

Kryddväxter

Björn Hansson, Marie Hansson, Iann Eklund Tinbäck

Kryddväxter

Om boken

Ett inledande avsnitt tar upp hur vi skapar en tilltalande grön och blomstrande hemmiljö. I vilka ljusförhållanden de olika växterna trivs. Hur man arrangerar och kombinerar krukväxterna efter bladverkets färg, form och struktur. Hur heminredningen samspelar med växterna. Vilka växter som trivs ihop vid samplantering. Lättskötta och svårskötta växter. Arrangemang till fest och högtid, t.ex. jul- och påskblommor. Krukor och pynt ? ställningar, snäckor, sjösten och bark. I den pedagogiskt upplagd växtdelen presenteras växterna med bild i vacker miljö. Här blandas välkända klassiker med nya, trendiga krukväxter för hemmet. Marie Hansson beskriver varifrån växten fått sitt namn, dess historia och speciella egenskaper samt ger specifika skötselråd. Så här skriver Marie Hansson om sensitivan eller "rör mig ej" som den också kallas: ?Namnet anspelar på växtens nästan osannolika känslighet för beröring. Bara man nuddar vid bladen slår de ihop, men det måste var över 18 grader för att underverket ska inträffa. Orsaken till denna känslighet lär bero på en sinnrik försvarsmekanism. Genom att snabbt fälla samman bladen blir den mindre lockande för betande djur.? Det fylliga växtlexikonet innehåller blommande och gröna krukväxter, suckulenter, lökar och knölar samt växter med frukt och bär. Boken avslutas med en praktisk skötseldel. Kvalitetskrav och växtens rätta namn vid inköp. Planteringskärl, jord, lecakulor, näring, vatten. När ska växten planteras om? Förökning med sticklingar, genom delning eller från frö. Bekämpning av ohyra och sjukdomar.

Läs mer

Våra krukväxter

Björn Hansson, Marie Hansson

Våra krukväxter