Jane Fredlund

Foto: Sussi Petersson

Utforska författaren

Jane Fredlund är efter ett 20-tal böcker om antikviteter och flitigt medarbetande i Antik & Auktion med flera tidskrifter, välkänd för de flesta antikintresserade. Renovera möbeln själv, Gamla möbler, Allmogemöbler och Gammalt porslin är titlar som visar bredden av författarskapet. Auktionshandboken från Prisma kom första gången 1993 och blev en rejäl succé, och den utkom 2005 i ännu en ny uppdaterad upplaga. I oktober är hon bokaktuell med Stilguiden som i ord och bild beskriver typiska stildrag för varje epok.

Utgivning

Om boken

Vad är typiskt för rokoko och jugend? Vad skiljer gustavianskt från empir? Hur ser man skillnad på en rokokostol från tiden och på en senare syster i nyrokoko? Det är lätt att gå vilse i stildjungeln, men Jane Fredlund ger hjälp på vägen.

Stilguiden beskriver i ord och bild typiska stildrag för varje epok. Både möbelns helhet, och detaljer, som utformningen av stolsben och ryggstöd liksom möbeldekoren, avslöjar stilen.
Detta är den stora guideboken till stilhistorien. Från barocken via rokoko, gustavianskt, empir, nystilar och jugend till funkis, femtiotal och de senaste decenniernas stilar och trender. Den faktaspäckade boken är en rik skatt för alla som är intresserade av stilhistoria, antikviteter, design och historia.
Stilguiden är utpräglat pedagogisk, praktisk och instruktiv samt rikt illustrerad med autentiska interiörer, möbelbilder och dekordetaljer, med tonvikt på sådant som man hittar på auktion och i antikhandeln. Auktionshusen har välvilligt ställt sitt värdefulla bildmaterial till förfogande. Det har därmed blivit en bok med många exempel och användbara tips för den som letar antikt och design.
Kunnigt och samtidigt lättsamt berättar Jane Fredlund om den historiska bakgrunden till de olika stilepokerna och ger en inblick i hur man bodde och inredde.
I boken visas tidstypiska möbler för olika perioder; stolar och andra sittmöbler, bord av alla slag, byråer, skåp och andra förvaringsmöbler, soffor och sängar samt inredningsdetaljer och belysning. Dessutom ges exempel på tenn, porslin, glas och silver från olika epoker. Boken berättar också om betydande mästersnickare och formgivare från Burchardt Precht och Georg Haupt till Bruno Mathsson och Jonas Bohlin.
Författare: Fredlund, Jane
Titel: Stilguiden
Form omslag: Lottie Hallqvist
Format: 190x225 mm
Illustrerad: Rikt ill. i färg
Antal sidor: 256 sid.
Bandtyp: Inbunden
Utk. månad: oktober
ISBN 91-518-4765-5
Kategori: Historia, kulturhistoria
Övrigt:

Läs mer

Jane Fredlund

Stilguiden

Om boken

Trenderna på auktionsmarknaden kommer och går. Efterfrågan på 1900-talets design ökar och är en av nyheterna i Auktionshandboken, en faktafylld översikt över det som utbjuds på auktion, från kvalitetsauktioner till stadsauktion och bondauktion. Här ges råd och tips: Hur bjuder man på auktion, hur undviker man de vanligaste fallgroparna, hur skiljer man nytillverkat från gammalt? Nya bilder, färska auktionspriser!

Läs mer

Auktionshandboken

Jane Fredlund

Auktionshandboken