Joanne Harris

Foto: Kyte Photography 2019

Utforska författaren

Joanne Harris är född och uppvuxen i Barnsley i Yorkshire med en engelsk far och en fransk mor. Hon var lärare, precis som sina föräldrar, innan hon blev författare på heltid. 1998 kom den första romanen i Chocolat-serien, som filmatiserades av Lasse Hallström med Juliette Binoche i huvudrollen. 2008 kom fortsättningen på Chocolat, Karamellskorna och 2013 I persikoträdets skugga. Harris har utkommit med tiotalet vuxenromaner, barn- och ungdomsböcker (utgivna av Rabén & Sjögren i Sverige), samt två novellsamlingar och två kokböcker med det franska köket som utgångspunkt. Harris böcker ges ut i mer än fyrtio länder. 

Utgivning

Om boken

Den livsbejakande och omstridda chokladkonditorn Vianne Rocher har slagit sig ner i Lansquenet-sous-Tannes för gott. Byn som en gång stötte ut henne har till slut tagit henne till sitt hjärta, om än motvilligt. Särskilt fader Reynaud ångrar sitt tidigare handlande och har blivit god vän med henne. Tillsammans med sin egensinniga dotter Rosette driver Vianne chokladbutiken vid stora torget, bjuder på sina speciella godsaker och efterlever budskapet om tolerans och vidsynthet.

När den gamle floristen Narcisse dör, lämnar han i sitt testamente en skogsdunge i arv till Rosette och sin levnadsbeskrivning till fader Reynaud. Detta får till följd att avundsjukan väcks till liv i den sömniga lilla byn, inte minst på grund av Narcisses släktingar som flyttar in på hans gård. Samtidigt öppnar en mystisk butik vid stora torget som drivs av tatueraren Morgane Dubois. Vianne tycker sig känna igen henne från förr och blir allt mer misstänksam när Morgane lockar till sig Rosette och andra ungdomar. Motsättningar blommar upp när Vianne försöker försvara Rosettes och sina egna intressen. Smultrontjuven är en fristående fortsättning till Choklad och Karamellskorna.

Läs mer

Joanne Harris

Smultrontjuven

Om boken

Joanne Harris Choklad blev en internationell succé och filmatiserade av Lasse Hallström. Nu återvänder Vianne Rocher till den lilla franska byn Lansquenet.

Det gått fyra år sedan Vianne och Roux återförenades i Paris. De lever tillsammans med barnen på hans husbåt som numera också hyser ett chocolaterie. En dag får Vianne ett brev från Lansquenet, med bud om ett dödsfall och en gåva som gör att den lilla familjen återigen bryter upp och flyttar tillbaka till byn där allting började.

Men inget är längre sig likt i den lilla byn, även om allting finns kvar: kullerstensgränderna, bykyrkan Saint Jérôme och de nedlagda garverierna längs floden Tannes. I det kvarter som kallas för Les Marauds har en koloni med invandrade marockaner slagit sig ned och plötsligt har luften i Lansquenet fyllts av orientaliska dofter. Den unga muslimska kvinnan Inès Bencharki ber inte om ursäkt för sitt ursprung och konfronterar byprästen Francis Reynaud i samband med ett moskébygge. Han vänder sig i sin nöd till Vianne, en gång hans svurna fiende, för att försöka överbrygga klyftorna mellan kristna och muslimer. Är Vianne den enda som kan rädda freden och samförståndet i Lansquenet?

Läs mer

I persikoträdets skugga

Joanne Harris

I persikoträdets skugga

Om boken

Det var en gång en änka som hade tre söner, och deras namn var Svart, Brun och Blå. Svart var den äldste, lynnig och aggressiv. Brun var mellanbarnet, blyg och trög. Men Blå var sin mors favorit. Och han var en mördare ...

Den som berättar denna saga i inledningen till Joanne Harris nya roman heter Benjamin, den yngste och ende överlevande av tre bröder i en liten by i Yorkshire. Benjamin kallas allmänt för BB, som står för "blueeyedboy", hans pseudonym på nätet.

Faktum är att BB inte har lyckats särskilt bra här i livet. Han bor fortfarande hemma hos mamma trots att han fyllt fyrtio och karriären inskränker sig till ett arbete som sjukhusvaktmästare.
BB:s ljuspunkt i tillvaron heter i stället internet. Där lever han ut alla sina mörka fantasier. BB har skapat en hemsida med namnet badguysrock för potientiella mördare och andra värstingar. Han skriver också en blogg som har en trogen skara läsare. En av dessa läsare heter Albertine. Hon delar hemligheter i BB:s förflutna och hyser, liksom BB själv, mordplaner.
Texterna på BB:s blogg blir allt mörkare. De vittnar om en pojke som misshandlats under hela sin barndom, framför allt av sin mor. Och de vittnar om en blodshämnd bröderna emellan. BB visar sig tro på det perfekta brottet. Han väntar på rätt tillfälle att äntligen få göra upp med modern ...

Med Kärt barn knyter Joanne Harris an till den psykologiska thrillern i mer renodlad form. Precis som i hennes bok Gentlemän och spelare finns här ett spel med identiteter och förklädnader. Vem är egentligen offer och förövare i Benjamins berättelse? Vad är påhitt och ren lögn? I en serie oväntade vändningar visar handlingen i Kärt barn på de oförutsedda och förödande konsekvenser en människas fantasiliv kan få ute på nätet.

Läs mer

Kärt barn

Joanne Harris

Kärt barn

Om boken

När Vianne Rocher lämnade sitt chocolateri och sitt gamla liv tog hon bara med sig dottern Anouk och det hemliga barnet i magen. Som Yanne Charbonneau lever hon nu ett stilla liv i Paris med sina båda döttrar. På ytan verkar ingenting ovanligt med dem, och det är precis så de vill ha det.
En dag stormar Zozie de l'Alba in i deras liv - en färgstark och magisk kvinna med planer som skulle kunna skaka om deras värld. Dessutom slits Vianne mellan två män: den stabile Thierry och vagabonden Roux. Men Zozie har dem alla i sitt våld och snart måste Yanne fatta ett beslut: Att fly, som förut, eller att konfrontera sin farligaste fiende - sig själv.
Joanne Harris slog igenom stort med Choklad, som även filmatiserades med framgång. Karamellskorna är en direkt uppföljare.

Läs mer

Karamellskorna

Joanne Harris

Karamellskorna

Om boken

I Det franska köket fick Joanne Harris trogna läsekrets äntligen tillgång till recepten de enträget efterlyst ur hennes romaner. Boken blev en stor framgång och nu är Joanne Harris tillbaka med en ny fransk kokbok med fler lantliga och härliga recept.

Följ med på en lockande matresa till de små byarna på landsbygden i Gascogne i södra Frankrike. Bland vindlande byvägar, vingårdar, krogar, odlare, marknader och uteserveringar har Joanne Harris samlat in dessa rustika recept med fräscha råvaror från de lokala marknaderna!
"Många av mina tidigaste minnen handlar om mat. Jag minns hur jag lagade pannlkakor med min mormorsmor Mémée i hennes hus i Vitre. Det är så många minnen som är förknippade med smak och doft av mat, så många platser och så många människor som kan väckas till liv genom en handfull kryddor eller ett gammalt recept."
Författarduon, Joanne Harris och Fran Warde, har letat igenom de lokala marknaderna i Gascogne och samla idéer, recept, specialiteter och historier.
De flesta recepten är enkla och omfattar allt från soppor och sallader till fisk, kött och desserter. De har testats, anpassats och omskapats för att passa dig, ditt kök, din familj och dina vänner.

Läs mer

Det franska lantköket

Joanne Harris, Fran Warde

Det franska lantköket

Om boken

Vem är "Mullvaden", den mystiske person vars illvilliga practical jokes gradvis stegras mot våld - och kanske till och med mord? Och hur kan en gammal och halvt bortglömd skandal förvandlas till något som kan få en jätte på fall?

Platsen är S:t Oswalds, ett gammalt och väletablerat läroverk för pojkar i norra England. Ett nytt läsår har just börjat, och för skolans personal och elever blåser nya och ovälkomna vindar. Kostymbärare, skrivbordsarbete och informationsteknologi styr världen, och Roy Straitley - latinlärare, excentriker och veteran på S:t Oswalds - funderar slutligen och motvilligt på att gå i pension. Men i skydd av skolans triviala konkurrens, futtiga dispyter och vardagliga kriser rör sig en mörkare underström. Och ett hätskt gammalt groll, undangömt och omsorgsfullt vårdat i tretton år, är på väg att brisera.
Joanne Harris nya roman är en klassisk whodunnit-histora - ett begränsat antal människor, en plats varifrån det inte går att komma undan och en ständigt stegrande spänning.

"Ms Harris, som åstadkommer något nytt för varje bok har lyckats med ännu en succé."
Sunday Telegraph


Läs mer

Gentlemän och spelare

Joanne Harris

Gentlemän och spelare

Om boken

Förortshäxor, trotsiga gamla damer, åldrande monster, självmordsbenägna lotterivinnare, vargmän, delfinkvinnor och medelålders tillverkare av läderkläder - i dessa tjugotvå noveller av författaren till bl a Kärlekens dårar och En doft av apelsin går det mirakulösa hand i hand med det jordiska, det beska med det söta, och det vackra, det groteska, det förföriska och det störande är aldrig långt borta.

I virvlande dans är Joanne Harris första novellsamling. Som hon skriver i sitt förord kan en bra novell överraska, antända och lysa upp. Den kan ge levande, anarkistiska glimtar av andra världar, andra människor. Här visar hon att hon lever upp till sina ord genom ett vittomspännande register av berättelser för vår tid, som förnöjer, överraskar och skrämmer på en och samma gång. Listigt, roligt, ibland provokativt men alltid personligt - I virvlande dans visar en ny sida av Joanne Harris. Så låt er frestas. Det är ju, trots allt, bara fråga om dans.

Läs mer

I virvlande dans

Joanne Harris

I virvlande dans

Om boken

"När mor dog lämnade hon gården till min bror, förmögenheten i vinkällaren till min syster, och till mig, den yngsta, lämnade hon sin receptsamling.. Mor var en naturkraft som fördelade sina gracer efter eget behag."
Joan Harris nya roman är ett måste för alla som älskade bästsäljaren Choklad!

Dunkla händelser med kärlek och svek som huvudingredienser finns nerskrivna i den märkliga, tidigare hemliga receptsamling med insprängda dagboksanteckningar som är Framboise Simons enda arv från sin mor. Boken har hon med sig när hon under falskt namn återvänder till sitt barndomshem i den lilla byn vid Loireflodens strand där hon startar ett creperie.
Att hon köpt den fallfärdiga gården och rustat upp den betraktas med viss respekt av invånarna, även om ingen i byn vet vem den mystiska änkan egentligen är. Men här skall det förflutna hinna upp henne. Minnen från uppväxten i skuggan av den dominanta modern och av de svåra upplevelserna under kriget och ockupationen tränger sig allt mer på. Ju mer hon fördjupar sig i moderns dagbok desto klarare träder bilderna fram av en tragisk barndom i krigets skugga och de dramatiska händelser som ännu ger återklang i byns dagliga liv.

Läs mer

En doft av apelsin

Joanne Harris

En doft av apelsin

Om boken

Byborna kunde inte tro sina ögon. Det fula och nedgångna bageriet hade förvandlats. Nu var det lilla huset lockande som en karamell i cellofan. Fasaden var vitkalkad, fönsterluckorna scharlakansröda och ovanför dörren hängde en handmålad skylt: La Céleste Praline ? Chocolaterie Artisanale. Vianne Rochers chokladbutik hade öppnat! Viannes underbara choklad ger byborna livsglädjen tillbaka, något som inte ses med blida ögon av prästen Reynaud. Han härskar över sin församling med järnhand och har kämpat mot frestelser och sinnliga begär hela sitt liv. Vianne blir symbolen för allt han räds och föraktar och han bestämmer sig för att göra vad han kan för att få bort henne från byn. Följ med till Sydfrankrike, till Lansquenet-sous-Tannes, där kvinnolist och människans goda sidor drabbar samman med intolerans och rädsla när en främling flyttar till byn. Choklad utgavs första gången 1999 och blev en enorm succé världen runt. Så kom filmen, regisserad av Lasse Hallström och med Johnny Depp, Juliette Binoche och Lena Olin i huvudrollerna, och blev lika uppskattad. Sedan dess har Joanne Harris skrivit en rad böcker som blivit älskade av en stor, trogen publik och snabbt etablerat sig i bästsäljartoppen.

Läs mer

Choklad

Joanne Harris

Choklad

Om boken

Jay Macintosh lever i London, är 37 år, och var en gång hyllad och prisbelönt författare. Men på tio år har han inte förmått skriva något av värde. En dag hittar han sex flaskor vin längst bort i källaren, Specialarna, var och en med sin lilla handskrivna etikett och med ett band om halsen: hallonrött, fläderblomsgrönt, björnbärsblått, nypongult, krikonsvart. Flaskorna tycks dölja ett myller av hemligheter och Jays liv tar plötsligt en helt ny vändning? På ren impuls bestämmer han sig för att lämna storstadslivet, och utan att tveka köper han en gård i den lilla franska byn Lansquenet. Där, på den främmande men ändå märkligt välbekanta platsen, hoppas Jay kunna återskapa de gyllene barndomssomrarnas magi. Som pojke tillbringade han tre skimrande somrar hos den gamle gruvarbetaren Joe Cox i en liten ort i norra England. Joe visar sig vara mystiskt närvarande i Lansquenet, och högst påtagligt närvarande är Jays granne, den tillbakadragna och gåtfulla Marise. Vad är det hon döljer? Inspirerad av Marises gåta börjar Jay kunna skriva igen.

Läs mer

En smak av vin

Joanne Harris

En smak av vin

Om boken

Berättelsen utspelar sig i 1600-talets Frankrike mot en bakgrund av häxprocesser, kungamord och religiös fanatism. Det här är historien om Juliette, en ung skådespelerska och lindanserska, som av omständigheterna tvingas överge sitt kringresande liv och söka skydd bland nunnorna i det avlägsna klostret Sainte Marie-de-la-Mer. Som syster Auguste skapar Juliette ett nytt liv åt sig och sin lilla dotter, Fleur, under den välvilligt inställda abbedissans förmyndarskap. Men nya tider närmar sig. Mordet på kung Henrik IV blir en start för stora omvälvningar i Frankrike. Förändringar som snart också når klostret på ön. Den gamla abbedissan dör och Juliette får se sitt bekväma liv förändras. Den nya abbedissan, Isabelle, ett tolvårigt barn från en degenererad adelssläkt, är fanatiskt inställd på reformer. Och som om inte detta var tillräckligt har Isabelle med sig en viss Guy LeMerle, en man som smider oroväckande planer och som Juliette har all anledning att frukta och hata. Förklädd till präst börjar LeMerle snart styra tillvaron på klostret. I takt med att hans illvilja och hemliga inflytande uppdagas, passioner släpps fria och rivaliteten inom klostrets väggar leder till mord, ger sig Juliette och LeMerle in i en viljornas kamp på liv och död.

Läs mer

Kärlekens dårar

Joanne Harris

Kärlekens dårar

Om boken

"Många av mina tidigaste minnen är förknippade med smak och doft av mat. Många platser och många människor kan väckas till liv genom en handfull kryddor eller ett gammalt recept. Jag minns hur jag lagade pannkakor med min mormorsmor Mémée i hennes hus i Vitré när jag var tre år gammal. Jag minns långa sommarlov på ön Noirmoutier när vi gick på marknaden tidigt på morgonen, eller när vi grillade sardiner på ett fyrfat i sanden..." Så skriver succéförfattarinnan Joanne Harris på bokens baksida. I sin egna kokbok Det franska köket har hon samlat familjerecept som gått i arv i generationer. Alltifrån mormors festivalkaka till klassiska franska rätter som Moules Marinière eller Boef en Daube. Här finns frestande recept på grytor, soppor, stekar, sallader, pajer och grönsaker. Fågel fisk och allt gott mittemellan! Samarbetet mellan en författare som älskar mat och en tidigare köksmästare som älskar att skriva om mat har resulterat i en samling enkla men eleganta älsklingsrätter från en fransk familj. Boken är rikt illustrerad med mat- och miljöbilder.

Läs mer

Det franska köket

Joanne Harris, Fran Warde

Det franska köket

Om boken

Le Devine är en liten ö, inte mycket mer än en samling sandbankar och en klippig ryggrad som lyfter den ur Atlanten, ett par samhällen, en liten fiskpaketeringsfabrik, en enda strand. I generationer har de två byarna, det fattiga Les Salants och det välmående La Houssinière, varit rivaler om fisket, om turistnäringen och om det mesta. Och i samma takt som La Houssinière blomstrat har det gått utför för Les Salants... Åter i Les Salants efter tio år i förskingringen försöker Mado finna sig tillrätta med bylivets stilla rytm, med det isolerade samhällets nedärvda misstänksamhet och gamla familjefejder. Men hon har svårt att acceptera och bara se på hur öborna tycks ha givit upp - inför det vikande fisket och inför havet som erövrar mer och mer av deras kust för varje besvärligt tidvatten. Mado blir alltmer besatt av tanken att få sin hemby att bli lika välmående som La Houssinière. Men när hennes framtidsplaner bara möts av bybornas fördomar och vidskepelse, vänder hon sig till den gåtfulle främlingen som bosatt sig på ön. Tillsammans beslutar de sig för att bygga ett rev som ska vända tidvattnet och rädda den snabbt eroderande stranden - bara en strand kan locka turisterna till deras sida av ön. Sakta återvänder livet till Les Salants, men samtidigt vaknar minnet av förflutna tragedier och begravda hemligheter...

Läs mer

Underströmmar

Joanne Harris

Underströmmar