Jens Henrik Jensen

Foto: Per Dalgård

Utforska författaren

Jens Henrik Jensen föddes 1963 i den lilla staden Søvind på Jylland. Han utbildade sig till journalist och arbetar som sådan i Esbjerg.

Käringen i Kraków publicerades hösten 1997 och blev en omedelbar framgång. Här introducerade han sin huvudperson, CIA-agenten Jan Jordi Kazanski.

Jensen hämtar inspiration till sina böcker genom research och resor till de platser där de utspelar sig. Hans andra bok om Kazanski, Hovnarren i Murmansk, utkom 2002.

Utgivning

Om boken

En ny thriller om CIA-agenten Jan Jordi Kazanski. Två män korsar samtidigt polcirkeln. Den ene är CIA-agenten Jan Jordi Kazanski. Den andra är en mystisk ryss som låtit sig smugglas in i Murmansk i en dansk lastbil. Ryssarnas förvaring av utbränt kärnbränsle i Andrejevbukten har utlöst ett nervöst spel mellan flera länders underrättelsetjänster, aktualiserat av några fiskares makabra fångst: en avhuggen mansarm med en egendomlig tatuering. Fyndet leder CIA vidare och man anser sig ha bevis för att det förekommer illegal dumpning av atomavfall i Barentshav. I det grå och trista Murmansk börjar Kazanski ställa frågor som tydligen stör såväl polisen som GRU, den militära underrättelsetjänsten. Så till den grad att man gör vad man kan för att få honom ur vägen. Polisen försöker sätta dit honom för knarkinnehav medan GRU i sin iver att pumpa honom på information ser till att han blir av med två fingerleder. Oväntat blir Kazanski räddad av en excentrisk figur. En albino, iklädd hög hatt och med en korp på axeln tycks han ha ett finger med i allt som sker i staden: Hovnarren i Murmansk.

Läs mer

Jens Henrik Jensen

Hovnarren i Murmansk

Om boken

När CIA-agenten Jan Jordi Kazanski kallas tillbaka i aktiv tjänst dras han in i ett livsfarligt spel där såväl hans egna som den ryska maffian vill se honom död. Hans uppgift är att söka kontakt med den som döljer sig bakom täcknamnet Käringen i Kraków, men hon vill inte låta sig avslöjas. Käringen i Kraków är en nutidsberättelse från en del av östblocket efter sammanbrottet. En rysk professor har funnit ett ämne som kan användas för att tillverka kärnvapen. Han har kidnappats och förvandlats till en bricka i ett högt internationellt spel. I Polen ber en gammal kvinnlig kontakt från det kalla kriget CIA om hjälp. I gengäld erbjuder hon upplysningar om mordet på en högt uppsatt rysk underrättelseofficer. Den källa som sitter inne med kunskapen går under täcknamnet Käringen i Kraków. Käringen visar sig vara en legend i Krakóws kriminella värld och det är inte bara Kazanski som söker efter henne. Men hon vägrar att låta sig avslöjas och nu står både amerikanska agenter och den ryska maffian Kazanski efter livet...

Läs mer

Käringen i Kraków

Jens Henrik Jensen

Käringen i Kraków