Per-Ove Lind

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Vi blir alltmer medvetna om vilken mat som är nyttig för vår hälsa och vilken mat vi bör låta bli. Genom att äta rätt mat kan vi förebygga allvarliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, men också magbesvär och förmodligen också demens och alzheimer.

I Maten som botar får du veta vilka födoämnen som har en särskilt hälsobringande kraft. Havre, råg, soja, broccoli, vitlök, tomat, blåbär, lax och nötter är alla exempel på mat som kan hjälpa dig att behålla hälsan och få ett friskare och längre liv. Functional food är ett begrepp som oftast används i detta sammanhang.
Blåbär är exempelvis något av det nyttigaste som finns. Bra för hjärta, hjärna, ögon och hud, kan även motverka cancer.
Broccoli bör du äta 3-4 ggr/ vecka. Bra för immunförsvaret, hjärt-kärlsystemet och ögonen.
Baljväxter, som ärter, linser och bönor är rika på protein, långsamma kolhydrater och mineraler som sänker kolesterolvärdet.
Avocado är rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Bra för hjärt-kärlsystemet, ögonen och prostatan.
Våra vanligaste kökskryddor var ursprungligen läkeväxter och därmed fungerar de som naturens egna apotek, som exempelvis anis och fänkål mot hosta, pepparmynta, kummin och kanel mot magbesvär och citronmeliss mot sömnproblem.
Författaren varvar näringsfakta om olika livsmedel med recept och tabeller.

Det här är en omarbetad utgåva av boken som utkom redan 2001. Boken är uppdaterad med den senaste forskningen inom området samt illustrerad i färg.

Läs mer

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Maten som botar

Om boken

Per Ove Lind har en väl utvecklad nyfikenhet och en imponerande förmåga att söka upp de allra senaste forskningsrönen inom sina områden, inte bara inom den traditionella medicinen. Här har han åstadkommit en ?bibel? för den intresserade allmänheten när det gäller de vanligaste funktionella magtarm-åkommorna: funktionell dyspepsi (värk i magen utan känd orsak) och IBS (irritable bowel syndrome; rettarm, buksmärtor omväxlande med diarré och förstoppning). Även halsbränna, illamående, uppblåst mage, förstoppning, diarré, gallbesvär etc gås igenom på samma grundliga sätt. Klara besked ges om möjliga åtgärder och förslag på egenvård, både i förebyggande och behandlande syfte, följer på varje åkomma: sättet att äta, val av näringsämnen och livsmedel, matlagningens betydelse, motion, huskurer och receptfria läkemedel gås igenom. Lind diskuterar i flera fall även känslolivets betydelse, stress och andra eventuella orsaker och han väjer inte för att ta upp alternativ behandling som t ex hypnos, massage, avslappningsövningar. Dessutom ger han tips om örter, livsmedel och t ex probiotika som kan ge lindring av besvären.

Läs mer

Magproblem

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Magproblem

Om boken

Första titeln i en ny serie om mat och våra vanligaste sjukdomar. "Må bra och ät gott" är det genomgående temat. Här beskriver läkaren Per Ove Lind sjukdomens orsaker, förklarar vad man bör ta hänsyn till när det gäller mathållning, motion med mera och redogör också för de senaste forskningsrönen. Dietisten och matjournalisten Lotta Brinck bidrar med ca 60 recept och ytterligare hälsotips.

Läs mer

Diabetes

Per Ove Lind, Lotta Brinck, Per-Ove Lind

Diabetes

Om boken

Boken förklarar orsakerna till sjukdomstillstånd och rekommenderar lämplig egenvård. Infektioner och förkylningar, magbesvär, hudåkommor, värk, oro, trötthet och sömnproblem, hjärtat och blodkärl, kvinnan och mannens åkommor. Nya rön vad det gäller vissa ämnen i maten (t ex flavonoider) och deras betydelse för hälsan beskrivs också, samt naturligtvis hur vår hälsa påverkas av vår livsstil. Avslutningsvis skriver doktor Lind om den nya läkemedelslagen och om godkända naturläkemedel och deras innehåll och användningsområden. Tabeller över vitaminer, mineraler och kostfiber i olika livsmedel samt råd om hur vi höjer vårt immunförsvar. Per Ove Lind har lång erfarenhet som allmänpraktiserande läkare och har under många år haft populära frågespalter i flera tidningar. Han har givit ut en lång rad böcker om egenvård, mineraler och vitaminer, kostens betydelse och om olika alternativa behandlingsformer.

Läs mer

Bota dig själv

Per-Ove Lind

Bota dig själv