Diabetes

Författare

Per Ove Lind

Lotta Brinck

Per-Ove Lind

Diabetes

Svenska

2004-03-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Hälsokokböcker

Författare

Publiceringsdatum

2004-03-31

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Må bra och ät gott

Omslagsfotograf

Nisse Peterson

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151842400

Antal Sidor

144

Vikt (kg)

0.524

Ryggbredd (mm)

14

Höjd (mm)

240

Bredd (mm)

170

Böcker av författaren

Om boken

Vi blir alltmer medvetna om vilken mat som är nyttig för vår hälsa och vilken mat vi bör låta bli. Genom att äta rätt mat kan vi förebygga allvarliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, men också magbesvär och förmodligen också demens och alzheimer.

I Maten som botar får du veta vilka födoämnen som har en särskilt hälsobringande kraft. Havre, råg, soja, broccoli, vitlök, tomat, blåbär, lax och nötter är alla exempel på mat som kan hjälpa dig att behålla hälsan och få ett friskare och längre liv. Functional food är ett begrepp som oftast används i detta sammanhang.
Blåbär är exempelvis något av det nyttigaste som finns. Bra för hjärta, hjärna, ögon och hud, kan även motverka cancer.
Broccoli bör du äta 3-4 ggr/ vecka. Bra för immunförsvaret, hjärt-kärlsystemet och ögonen.
Baljväxter, som ärter, linser och bönor är rika på protein, långsamma kolhydrater och mineraler som sänker kolesterolvärdet.
Avocado är rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Bra för hjärt-kärlsystemet, ögonen och prostatan.
Våra vanligaste kökskryddor var ursprungligen läkeväxter och därmed fungerar de som naturens egna apotek, som exempelvis anis och fänkål mot hosta, pepparmynta, kummin och kanel mot magbesvär och citronmeliss mot sömnproblem.
Författaren varvar näringsfakta om olika livsmedel med recept och tabeller.

Det här är en omarbetad utgåva av boken som utkom redan 2001. Boken är uppdaterad med den senaste forskningen inom området samt illustrerad i färg.

Läs mer

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Maten som botar

Om boken

Vad bör man äta och dricka för att hålla hjärnan i trim? Blir man dum om man äter för lite kolhydrater? Att det finns ett samband mellan maten vi äter och vår hälsa är numera vedertaget. Men även vår prestationsförmåga kan påverkas av den mat vi äter.
Per Ove Lind, läkare och expert på området hälsa och mat, reder ut begreppen i sin nya bok.

Kraven på den moderna människan ökar alltmer. Vi ska vara högpresterande både på jobbet och på vår fritid. Vi har också många fler valmöjligheter än tidigare. Att leva i vårt moderna samhälle kräver helt enkelt att vi blir smartare.
Senare årens forskning har visat att man faktiskt kan bli smartare av mat, det vill säga att vissa näringsämnen kan förbättra den kognitiva prestationsförmågan. Forskningen på detta område är mycket intensiv och i boken presenteras de senaste rönen. Läsaren får svar på frågor som:

· Kan jag prestera bättre på jobbet om jag äter en särskild frukost?
· Blir mitt barn intelligentare om jag ammar längre?
· Kan mitt barn som har ADHD bli bättre av att äta omega-3-fetter?
· Kan kaffedrickande förhindra eller försena demens?
· Kan GI-dieten fördumma oss?

Per Ove Lind redogör för den kognitiva effekten av kolhydrater, omega-3-fetter, äggviteämnen, koffein, alkohol, antioxidanter samt betydelsen av viss sorts mat som fisk, skaldjur och medelhavskost.

Läs mer

Smart av mat

Per Ove Lind

Smart av mat

Om boken

Allt fler äter alltmer grönt och hoppar över kött, korv, kyckling och kanske även fisk och skaldjur. Vi gör det för att grön mat är så god, doftar så härligt och för att den ofta blir så vacker. Eller helt enkelt för att vi mår bra av att äta vegetariskt. Det är nyttigt, sunt och hälsosamt. Att äta mycket grönt medför dessutom att man äter lite mer på naturens villkor. Huvuddelen av boken består av över 300 recept. De allra flesta maträtterna är helgröna men en betydande del är ovo-laktovegetariska, dvs. de innehåller också ägg och mjölkprodukter. I de fallen finns det tips om hur man enkelt och läckert gör rätten rent vegansk. Inspirationen är hämtad från när och fjärran! Här finns de läckraste och bästa vegetariska maträtterna från all världens kök: medelhavsmat förstås och mängder av inspirerande recept från Europa, Mellanöstern, Afrika, indien, Thailand, Kina, Japan, Latinamerika. Frukosten är ett viktigt mål,som får sitt eget kapitel. Liksom drycker. Dessutom finns kapitel om näringslära, råd om hur man bygger upp ett genomtänkt basskafferi, hur man utnyttjar säsongernas möjligheter, tips på utmärkta rätter med ingredienser som alltid är billiga, osv.

Läs mer

Det vegetariska köket

Lotta Brinck

Det vegetariska köket

Om boken

En bred, tillförlitlig och helt uppdaterad genomgång av hälsokostens alternativa mediciner och apotekets receptfria läkemedel. För att vara maximalt användarvänlig kan man både söka på preparat och sjukdomssymptom.

Antalet receptfria och alternativa mediciner har ökat lavinartat de senaste åren. Men vilka preparat hjälper mot vad? Och går de att kombinera med traditionella syntetiska mediciner? Allt detta får läsaren veta i Naturliga mediciner.
Boken är indelad i tre avsnitt:
1. Alternativa mediciner och receptfria läkemedel från A-Ö.
2. Sjukdomssymptom från A-Ö.
3. Ordförklaringar från A-Ö.
Upplägget gör att läsaren som exempelvis har ont i halsen bara slår upp det i symptomdelen, där får han reda på vilka mediciner han kan använda och om de är farliga att kombinera med någon traditionell medicin.
Naturliga mediciner är en "FASS" för alternativa och receptfria mediciner, helt anpassad för allmänheten, och kräver inga förkunskaper.


Läs mer

Naturliga mediciner

Per Ove Lind

Naturliga mediciner

Om boken

Ungefär 1 av 100 svenskar har celiaki, det vill säga de tål inte gluten. Det är ett livslångt handikapp och diagnosen drabbar de flesta som ett dråpslag. Men med rätt mat kan man snabbt bli bättre. Den här boken ger inspirerande och god hjälp på vägen. Celiaki är en livslång sjukdom men när diagnosen väl är ställd vänder det. Med rätt mat tillfrisknar tarmen och allmäntillståndet blir de närmaste månaderna bättre. Diffusa krämpor från mage och tarm försvinner, kanske även huvudvärk, värk i skelettet och nedstämdhet. Den här boken förklarar vad celiaki är och visar hur man kommer till rätta med sin sjukdom. Maten är mycket viktig ? både som friskfaktor och som glädjekälla. Här finns exempel på spännande alternativ till pastan, mjölet och andra livsmedel som innehåller gluten. Men även recept på glutenfria varianter av pizza, pannkaka, paj, grovt och mättande bröd, läckra kakor och luftiga efterrätter. Lars Stenhammar, docent och överläkare vid barnklinikerna i Östergötland har forskat och skrivit om celiaki i 30 år. Här beskriver han sjukdomens historia, orsaker, symptom och behandling. För recept, goda livsmedelsval och praktiska matråd står Lotta Brinck ? matjournalist och dietist med ett antal kokböcker bakom sig, de flesta utgivna av Prisma.

Läs mer

Celiaki - att inte tåla gluten

Lotta Brinck, Lars Stenhammar

Celiaki - att inte tåla gluten

Om boken

Fyra miljoner människor ? varav hälften kvinnor ? dör varje år i hjärt- och kärlsjukdomar i Europa. Och fler blir det tyvärr. Vad beror det på? Och finns det något vi själva kan göra ? utöver medicinering ? för att vända denna utveckling? Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver på ett enkelt sätt bakgrund och orsaker till våra vanligaste hjärt- och kärlsjukdomar: hjärtinfarkt, kärlkramp i bröstet, stroke och fönstertittarsjuka. Hon besvarar dessutom frågor som: Varför får vi hjärt- och kärlsjukdomar? Vilka är riskfaktorerna? Kan man förebygga/bota hjärt- och kärlsjukdomar? Hur farligt är stress i sammanhanget? Varför är det viktigt att medicinera; vilka är riskerna annars? Hur viktigt är det med motion? Vilka symptom ska man ge akt på? När kan det bli farligt? Självklart är det viktigt vad man äter, även i förebyggande syfte. Nyttig mat och hälsosamma livsvanor stärker hjärtat och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Att välja och hitta bra och god mat kan man dock behöva hjälp med. Den hjälpen kommer i andra halvan av boken där Lotta Brinck, erfaren journalist, matlagare och dietist med flera kokböcker bakom sig, presenterar ett stort antal recept. Recepten omfattar allt från frukost och fika till hälsosam husmanskost. Förutom recepten finns tips- och förklaringstexter som motiverar läsaren och ger förståelse för varför olika livsmedel skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. För matbilderna står Nisse Peterson, en av Sveriges främsta matfotografer. Pernilla Qvist har formgivit.

Läs mer

Hjärt-kärlsjukdomar

Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson

Hjärt-kärlsjukdomar

Om boken

Per Ove Lind har en väl utvecklad nyfikenhet och en imponerande förmåga att söka upp de allra senaste forskningsrönen inom sina områden, inte bara inom den traditionella medicinen. Här har han åstadkommit en ?bibel? för den intresserade allmänheten när det gäller de vanligaste funktionella magtarm-åkommorna: funktionell dyspepsi (värk i magen utan känd orsak) och IBS (irritable bowel syndrome; rettarm, buksmärtor omväxlande med diarré och förstoppning). Även halsbränna, illamående, uppblåst mage, förstoppning, diarré, gallbesvär etc gås igenom på samma grundliga sätt. Klara besked ges om möjliga åtgärder och förslag på egenvård, både i förebyggande och behandlande syfte, följer på varje åkomma: sättet att äta, val av näringsämnen och livsmedel, matlagningens betydelse, motion, huskurer och receptfria läkemedel gås igenom. Lind diskuterar i flera fall även känslolivets betydelse, stress och andra eventuella orsaker och han väjer inte för att ta upp alternativ behandling som t ex hypnos, massage, avslappningsövningar. Dessutom ger han tips om örter, livsmedel och t ex probiotika som kan ge lindring av besvären.

Läs mer

Magproblem

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Magproblem

Om boken

Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver på ett enkelt och lättfattligt sätt bakgrund och orsaker till våra problem med högt blodtryck. Hon besvarar dessutom frågor som: Vad är högt blodtryck? Hur vanligt är det? Kan man förebygga/bota högt blodtryck? Hur farligt är stress i sammanhanget? Varför är det viktigt att medicinera; vilka är riskerna annars? Hur viktigt är det med motion? Vilka symtom ska man ge akt på? När kan det bli farligt? Hur viktigt är det att man äter bra? Är det något man ska passa sig för som man inte behövt tänka på innan? Själklart är kosten viktig. Att välja bra och god mat kan man dock behöva hjälp med. Den hjälpen kommer i andra halvan av boken där Lotta Brinck, erfaren journalist, matlagare och dietist med flera kokböcker bakom sig, presenterar ett stort antal recept, närmare bestämt drygt 60 stycken. Förutom recepten finns ett stort antal tips- och förklaringstexter som motiverar läsaren och ger förståelse för varför olika livsmedel är särskilt bra för människor med ? eller i riskzonen för ? högt blodtryck. Recepten omfattar bröd, frukost, mellanmål, vardagsmat, "tio-i-topp", festmat och utflyktsmat. För de lockande matbilderna står Nisse Peterson, en av Sveriges främsta matfotografer. Pernilla Qvist har formgivit.

Läs mer

Högt blodtryck

Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson

Högt blodtryck

Om boken

Första titeln i en ny serie om mat och våra vanligaste sjukdomar. "Må bra och ät gott" är det genomgående temat. Här beskriver läkaren Per Ove Lind sjukdomens orsaker, förklarar vad man bör ta hänsyn till när det gäller mathållning, motion med mera och redogör också för de senaste forskningsrönen. Dietisten och matjournalisten Lotta Brinck bidrar med ca 60 recept och ytterligare hälsotips.

Läs mer

Diabetes

Per Ove Lind, Lotta Brinck, Per-Ove Lind

Diabetes

Om boken

Boken förklarar orsakerna till sjukdomstillstånd och rekommenderar lämplig egenvård. Infektioner och förkylningar, magbesvär, hudåkommor, värk, oro, trötthet och sömnproblem, hjärtat och blodkärl, kvinnan och mannens åkommor. Nya rön vad det gäller vissa ämnen i maten (t ex flavonoider) och deras betydelse för hälsan beskrivs också, samt naturligtvis hur vår hälsa påverkas av vår livsstil. Avslutningsvis skriver doktor Lind om den nya läkemedelslagen och om godkända naturläkemedel och deras innehåll och användningsområden. Tabeller över vitaminer, mineraler och kostfiber i olika livsmedel samt råd om hur vi höjer vårt immunförsvar. Per Ove Lind har lång erfarenhet som allmänpraktiserande läkare och har under många år haft populära frågespalter i flera tidningar. Han har givit ut en lång rad böcker om egenvård, mineraler och vitaminer, kostens betydelse och om olika alternativa behandlingsformer.

Läs mer

Bota dig själv

Per-Ove Lind

Bota dig själv