Naturliga mediciner

Författare

Per Ove Lind

Naturliga mediciner

Svenska

2006-09-27

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Hälsa

Författare

Publiceringsdatum

2006-09-27

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151846811

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

0.521

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

162

Böcker av författaren

Om boken

Vi blir alltmer medvetna om vilken mat som är nyttig för vår hälsa och vilken mat vi bör låta bli. Genom att äta rätt mat kan vi förebygga allvarliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, men också magbesvär och förmodligen också demens och alzheimer.

I Maten som botar får du veta vilka födoämnen som har en särskilt hälsobringande kraft. Havre, råg, soja, broccoli, vitlök, tomat, blåbär, lax och nötter är alla exempel på mat som kan hjälpa dig att behålla hälsan och få ett friskare och längre liv. Functional food är ett begrepp som oftast används i detta sammanhang.
Blåbär är exempelvis något av det nyttigaste som finns. Bra för hjärta, hjärna, ögon och hud, kan även motverka cancer.
Broccoli bör du äta 3-4 ggr/ vecka. Bra för immunförsvaret, hjärt-kärlsystemet och ögonen.
Baljväxter, som ärter, linser och bönor är rika på protein, långsamma kolhydrater och mineraler som sänker kolesterolvärdet.
Avocado är rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin. Bra för hjärt-kärlsystemet, ögonen och prostatan.
Våra vanligaste kökskryddor var ursprungligen läkeväxter och därmed fungerar de som naturens egna apotek, som exempelvis anis och fänkål mot hosta, pepparmynta, kummin och kanel mot magbesvär och citronmeliss mot sömnproblem.
Författaren varvar näringsfakta om olika livsmedel med recept och tabeller.

Det här är en omarbetad utgåva av boken som utkom redan 2001. Boken är uppdaterad med den senaste forskningen inom området samt illustrerad i färg.

Läs mer

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Maten som botar

Om boken

Vad bör man äta och dricka för att hålla hjärnan i trim? Blir man dum om man äter för lite kolhydrater? Att det finns ett samband mellan maten vi äter och vår hälsa är numera vedertaget. Men även vår prestationsförmåga kan påverkas av den mat vi äter.
Per Ove Lind, läkare och expert på området hälsa och mat, reder ut begreppen i sin nya bok.

Kraven på den moderna människan ökar alltmer. Vi ska vara högpresterande både på jobbet och på vår fritid. Vi har också många fler valmöjligheter än tidigare. Att leva i vårt moderna samhälle kräver helt enkelt att vi blir smartare.
Senare årens forskning har visat att man faktiskt kan bli smartare av mat, det vill säga att vissa näringsämnen kan förbättra den kognitiva prestationsförmågan. Forskningen på detta område är mycket intensiv och i boken presenteras de senaste rönen. Läsaren får svar på frågor som:

· Kan jag prestera bättre på jobbet om jag äter en särskild frukost?
· Blir mitt barn intelligentare om jag ammar längre?
· Kan mitt barn som har ADHD bli bättre av att äta omega-3-fetter?
· Kan kaffedrickande förhindra eller försena demens?
· Kan GI-dieten fördumma oss?

Per Ove Lind redogör för den kognitiva effekten av kolhydrater, omega-3-fetter, äggviteämnen, koffein, alkohol, antioxidanter samt betydelsen av viss sorts mat som fisk, skaldjur och medelhavskost.

Läs mer

Smart av mat

Per Ove Lind

Smart av mat

Om boken

En bred, tillförlitlig och helt uppdaterad genomgång av hälsokostens alternativa mediciner och apotekets receptfria läkemedel. För att vara maximalt användarvänlig kan man både söka på preparat och sjukdomssymptom.

Antalet receptfria och alternativa mediciner har ökat lavinartat de senaste åren. Men vilka preparat hjälper mot vad? Och går de att kombinera med traditionella syntetiska mediciner? Allt detta får läsaren veta i Naturliga mediciner.
Boken är indelad i tre avsnitt:
1. Alternativa mediciner och receptfria läkemedel från A-Ö.
2. Sjukdomssymptom från A-Ö.
3. Ordförklaringar från A-Ö.
Upplägget gör att läsaren som exempelvis har ont i halsen bara slår upp det i symptomdelen, där får han reda på vilka mediciner han kan använda och om de är farliga att kombinera med någon traditionell medicin.
Naturliga mediciner är en "FASS" för alternativa och receptfria mediciner, helt anpassad för allmänheten, och kräver inga förkunskaper.


Läs mer

Naturliga mediciner

Per Ove Lind

Naturliga mediciner

Om boken

Per Ove Lind har en väl utvecklad nyfikenhet och en imponerande förmåga att söka upp de allra senaste forskningsrönen inom sina områden, inte bara inom den traditionella medicinen. Här har han åstadkommit en ?bibel? för den intresserade allmänheten när det gäller de vanligaste funktionella magtarm-åkommorna: funktionell dyspepsi (värk i magen utan känd orsak) och IBS (irritable bowel syndrome; rettarm, buksmärtor omväxlande med diarré och förstoppning). Även halsbränna, illamående, uppblåst mage, förstoppning, diarré, gallbesvär etc gås igenom på samma grundliga sätt. Klara besked ges om möjliga åtgärder och förslag på egenvård, både i förebyggande och behandlande syfte, följer på varje åkomma: sättet att äta, val av näringsämnen och livsmedel, matlagningens betydelse, motion, huskurer och receptfria läkemedel gås igenom. Lind diskuterar i flera fall även känslolivets betydelse, stress och andra eventuella orsaker och han väjer inte för att ta upp alternativ behandling som t ex hypnos, massage, avslappningsövningar. Dessutom ger han tips om örter, livsmedel och t ex probiotika som kan ge lindring av besvären.

Läs mer

Magproblem

Per Ove Lind, Per-Ove Lind

Magproblem

Om boken

Första titeln i en ny serie om mat och våra vanligaste sjukdomar. "Må bra och ät gott" är det genomgående temat. Här beskriver läkaren Per Ove Lind sjukdomens orsaker, förklarar vad man bör ta hänsyn till när det gäller mathållning, motion med mera och redogör också för de senaste forskningsrönen. Dietisten och matjournalisten Lotta Brinck bidrar med ca 60 recept och ytterligare hälsotips.

Läs mer

Diabetes

Per Ove Lind, Lotta Brinck, Per-Ove Lind

Diabetes