John Lukacs

Foto: Dan Hansson

Utforska författaren

John Lukacs var professor i historia vid Chestnut Hill College i Philadelphia till sin pensionering och har dessförinnan varit gästprofessor vid flera universitet i USA. Han är en skicklig skribent och en välrenommerad historiker. Flera av hans tidigare böcker har utkommit på svenska.

Utgivning

Om boken

Stalin var övertygad om att Hitler aldrig skulle bryta deras non-aggressionspakt. När Hitlertyskland trots det anföll Sovjetunionen i juni 1941 chockades den sovjetiske diktatorn svårt. Historikern John Lukacs för fram en rad nya fakta i detta fascinerande drama mellan två diktatorer.

I centrum för John Lukacs nya historieverk står Stalin och hans relation till Hitler. Det är en beskrivning av de två ledarna tiden före Operation Barbarossa, tyskarnas anfall på Sovjetunionen den 22 juni 1941, och de händelser som ledde fram till attacken.
Varför vägrade Stalin styvnackat att tro på alla rapporter och alla rykten som var i svang om tyskarnas planerade anfall?
Hur kunde Hitler frivilligt öppna en andra front i Europa innan England var besegrat?
Stalin var övertygad om att det bara var provokationer. Sovjetunionen och Nazityskland hade ju en pakt, den som Molotov och Ribbentrop utarbetat, där de hade delat upp världen i varsin intressesfär och som gick ut på att inte angripa varann.
Hitler å andra sidan, visar Lukacs övertygande, var fast förvissad om att England och USA skulle sluta upp på Tysklands sida när väl Sovjet var besegrat och Hitler härskade över hela kontinten.
Inte förrän ett par timmar före själva anfallet vek Stalin från sin ståndpunkt och beordrade mobilisering. Men då var det alldeles för sent.
Lukacs analyserar här Stalins och Hitlers politik och strategi i ett närgånget, skarpsinnigt och detaljrikt dubbelporträtt av de två diktatorerna.
Här finns också avsnitt som analyserar Churchills och Roosevelts reaktioner på det tyska anfallet. De var mindre överraskade än Stalin och Churchill hade redan då skrivit brev till Roosevelt i vilken han menar att de båda borde hjälpa Sovjetunionen i kampen mot nazismen.

"John Lukacs senaste bok, Juni 1941, är en praktfull uppvisning i den människokännedom, det klokskap och det unika ögat för den personliga detaljen som har gjort honom till en av de mest erfarna, läsbara och sofistikerade historikerna på området." Simon Sebag Montefiore

Läs mer

John Lukacs

Juni 1941

Om boken

Den världsberömde engelske historikern John Lukacs ger i sitt porträtt av Churchill trovärdiga förklaringar till hur det kom sig att så olika personligheter som krigaren, parlamentarikern och den skicklige talaren Churchill, Stalin, denna blandning av Ivan den förskräcklige och bondlurk, samt Roosevelt, den slipade New England-aristokraten, mot alla förväntningar kom så pass väl överens.

Läs mer

Churchill

John Lukacs

Churchill

Om boken

Dagarna mellan 24 och 28 maj 1940 pågick i det brittiska krigskabinettet en het debatt om huruvida man skulle förhandla med Hitler eller fortsätta kriget mot nazismen. Om dessa betydelsefulla och dramatiska dagar skriver John Lukacs i Churchills ödesstund.

Timme för timme får läsaren följa diskussionerna och händelseförloppet på 10 Downing Street. Churchills situation var prekär efter de brittiska motgångarna i kriget. Han hade inte haft posten som premiärminister mer än 14 dagar och ansågs dessutom vara en riktig hetsporre. Men han lyckades inte bara få med sig kabinettet utan också allmänheten gav sitt stöd åt beslutet att fortsätta kampen mot nazismen. Detta är den första boken som lyfter fram händelserna under dessa kritiska dagar, som kom att bli helt avgörande för krigsutvecklingen och för historien under resten av seklet. John Lukacs är en erkänt skicklig skribent och en välrenommerad historiker. Han har utkommit med flera böcker på svenska tidigare, senast Hitler i historien, 2000.

Läs mer

Churchills ödesstund

John Lukacs

Churchills ödesstund

Om boken

"Klockan var åtta på morgonen; det var den tid på dagen då officerarna, tjänstemännen och turisterna brukade ta sig ett bad i havet efter den varma, kvalmiga natten och sedan sökte sig upp till paviljongen för att dricka kaffe eller te."

Duellen (1891) är en långnovell som utspelas i en badort i Kaukasus. Hit har den unge tjänstemannen Lajevskij flytt tillsammans med sin älskarinna Nadezjda, en gift kvinna. Han har emellertid hunnit bli grundligt trött på henne - deras själfulla samtal om höga ideal har förvandlats till en lukt av strykjärn, puder och medikamenter.

Läs mer

Duellen

Anton Tjechov, John Lukacs

Duellen