Torsten Mörner

Utforska författaren

Torsten Mörner är statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska anstalt samt ordförande i Svenska Jägareförbundet.Han ansvarar för vilthanteringen i Jägarens nya kokbok och Fågeljägarens kokbok.

Utgivning

Om boken

Fågeljakten är inte bara en speciell begivenhet som landets 300 000 jägare ser fram emot. Fågel på matbordet är dessutom något exklusivt som får det att vattnas i munnen på de flesta.

"Man tager en berömd mästerkock, en statsveterinär och en mästerfotograf och slår ihop deras intresse för jakt och mat. Krydda med de grå tinningarnas samlade kunskap och piffa till det hela med detaljerade styckningsscheman. Resultatet blir en fulländad kokbok för den jaktintresserade man eller kvinna som inte bara vågar sig på skogens konung utan även den egna spisen."
Så skrev Mia Gahne, TT Spektra, om författarnas förra bok, Jägarens nya kokbok - från jakt till dukat bord.
Fågeljägarens kokbok är en pendang till den förra boken. Liksom tidigare beskriver boken hela kedjan från att viltet fälls till att köttet ska tillagas, nog så intressant även om man själv köper sin fasan i saluhallen. Olika jaktformer presenteras och ingående beskrivningar av hur man flår, styckar, saltar, röker, gravar, steker och kokar köttet finns också. De 33 fågelarter som jagas beskrivs med bland annat vikt, smak och karaktär på köttet.
Bokens andra del består av ett 60-tal recept på både traditionell och internationellt inspirerad mat till vardag och fest. Allt från färsfylld järpe till glaserat ejderbröst på sparrisbädd och karibisk cocktail med lättrimmat gåsbröst.

Läs mer

Gert Klötzke, Torsten Mörner

Fågeljägarens kokbok

Om boken

Nya Jägarens kokbok innefattar hela vilthanteringen ? från jaktbyten till delikatesser på matbordet. Viltkött intar en speciell plats i det svenska köket ? när det är fest bjuder man på vilt. Och när våra bästa kockar tävlar väljer de flesta viltkött, något som är självklart för en av landets främsta, Gert Klötzke. Förutom vanliga arter som älg, rådjur och hare omfattar boken även hjort, vildsvin, bäver och kanin. Författarna tar upp alla moment som rör hanteringen av viltet, från det att djuret skjutits och transporterats hem, till arbetet med det uppstyckade köttet i köket. Ett avsnitt om åldersbestämning ingår också, eftersom djurets ålder är avgörande för köttets smak, kvalitet och vilket tillagningssätt man bör välja. I ett annat avsnitt kan vi läsa om saltning, torkning och rökning, hur man tillreder fonder och marinader samt tips vid stekning. I kokboken finns nya och spännande recept på välsmakande vilträtter. Men här finns också riktigt gamla klassiker som är värda att föras vidare till nya generationer ?viltkockar?. Samtliga recept får en köttförklaring, dvs varför man ska välja just denna del av viltet till just denna rätt. Alla receptbilder är nytagna, och boken innehåller en nyskriven sida som behandlar vilt och vin. Jägarens nya kokbok är rikt illustrerad med detaljerade bilder av hög kvalitet. Med hjälp av dessa är bokens instruktioner lätta att följa för den som vill lära sig mer om vilthantering och tillagning av alla typer av vilt. Jägarens nya kokbok är en totalreviderad upplaga av Jägarens kokbok som utkom för första gången 1995.

Läs mer

Jägarens nya kokbok

Gert Klötzke, Torsten Mörner

Jägarens nya kokbok