Sanna Töringe

Foto: Helene Toresdotter

Utforska författaren

Jag föddes 1952 och bor delvis i Lund och delvis på Österlen. Jag är utbildad bibliotekarie och har tidigare arbetat både som folk- och forskningsbibliotekarie. Numera skriver jag på heltid, mest om mat, trädgård och kulturhistoria.
Det är stimulerande att kunna röra sig mellan olika ämnesområden. Som krönikör i Statstjänstemannen skriver jag också sedan flera år regelbundet om skönlitteratur.

Utgivning

Om boken

En trädgård ska man skapa efter eget sinne. Det gäller att ha självförtroende, och det kan man träna upp menar Sanna Töringe som i sin nya bok förmedlar både experimentlusta och mod. Med hjälp av Helene Toresdotters rika bildmaterial ger hon tips om allt som rör färgsättningen av din trädgård.

Man börjar gärna med färger i näraliggande nyanser. Så småningom kanske man känner behov av något avvikande. Det kan bli kombinationer som silver och blekgult eller lysande orange och blått. Mörkt purpur är en användbar färg i trädgården, och man ska komma ihåg att grönt också är en färg. Inspiration får man bland annat genom att gå omkring och titta i parker och trädgårdar. Och så planerar man, gärna på vintern.
På våren ska man vara sträng - det är nu man kan möblera om. Skriv en trädgårdsdagbok, det räcker inte att tänka att man ska plantera fler blå hyacinter, det gäller att komma ihåg det vid rätt årstid också.
Huvudkapitlet tar upp det som utmärker de olika årstiderna. Varje årstid är speciell, ljuset skiftar och färgerna varierar - från försommarens kvittriga pasteller, högsommarens djupare ton och den gula, varma augusti med dahlior, krasse och solrosor till novembers vilsamma jordfärger och mörkbruna stammar.

Läs mer

Sanna Töringe

Trädgårdens färger

Om boken

Skrönor, kulturhistoria, praktiska odlingsråd och poetiskt drömmeri. Sanna Töringe har samlat berättelser om blommor i konsten, myterna och litteraturen och hon förmedlar dem på sitt eget oefterhärmliga sätt. En bok för alla blomsterälskare!
"Jag vill gå djupare in i min trädgård. Försvinna bland pärlhyacinterna i renässansens hemliga trädgårdar och förlora mig i sagor om osmanska rikets paradis, där narcisser och tulpaner blommar. ... Samtidigt har jag stannat kvar i min egen trädgård, där jag har följt de första knopparna på julrosorna, sett bina surra kring krokusen, rensat och grävt och funderat över hur jag bäst ska kunna iscensätta alla fantasier om förgätmigejmattor, lavendelfält och kungsliljehäckar." Så börjar Sannas blomsterbok, där hon berättar om blommornas fängslande kulturhistoria, om olika trädgårdsskribenters, vetenskapskvinnors och författares förhållande till blommorna, om skönlitterära och mytologiska figurer men också om sin egen trädgård; vi får handfasta odlingsråd om våra mest älskade trädgårdsblommor! Boken illustreras med ett femtiotal vidunderligt vackra blomporträtt av Dick Clevestam, Naturbild, ett tiotal konstverk i färg samt svartvita teckningar.

Läs mer

Historier om blommor

Sanna Töringe

Historier om blommor