Sannas kokbok

Författare

Sanna Töringe

Anette Åberg

Sannas kokbok

Svenska

1996-08-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

1996-08-01

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151828930

Antal Sidor

188

Vikt (kg)

0.771

Böcker av författaren

Om boken

En trädgård ska man skapa efter eget sinne. Det gäller att ha självförtroende, och det kan man träna upp menar Sanna Töringe som i sin nya bok förmedlar både experimentlusta och mod. Med hjälp av Helene Toresdotters rika bildmaterial ger hon tips om allt som rör färgsättningen av din trädgård.

Man börjar gärna med färger i näraliggande nyanser. Så småningom kanske man känner behov av något avvikande. Det kan bli kombinationer som silver och blekgult eller lysande orange och blått. Mörkt purpur är en användbar färg i trädgården, och man ska komma ihåg att grönt också är en färg. Inspiration får man bland annat genom att gå omkring och titta i parker och trädgårdar. Och så planerar man, gärna på vintern.
På våren ska man vara sträng - det är nu man kan möblera om. Skriv en trädgårdsdagbok, det räcker inte att tänka att man ska plantera fler blå hyacinter, det gäller att komma ihåg det vid rätt årstid också.
Huvudkapitlet tar upp det som utmärker de olika årstiderna. Varje årstid är speciell, ljuset skiftar och färgerna varierar - från försommarens kvittriga pasteller, högsommarens djupare ton och den gula, varma augusti med dahlior, krasse och solrosor till novembers vilsamma jordfärger och mörkbruna stammar.

Läs mer

Sanna Töringe

Trädgårdens färger

Om boken

Äppelgudinnan Pomona skänker fruktbarhet och evigt liv. Engelsmännen beställer nästan lika ofta cider som öl på puben och den största delen av alla svenska äpplen kommer från Äppelriket. Detta och mycket mer finns att läsa i efterföljaren till succén Österlenska trädgårdar. Äppelriket är en mångsidig bok om äpplen där nytagna bilder, konst och gamla fotografier varvas med äppelhistoria, äppelmyter, porträtt av äppelpionjärer, utvalda äppelsorter och recept. Omkring förra sekelskiftet började pionjärerna att skapa äppelriket i Skåne och södra Småland. I boken får vi bl.a. lära känna länsträdgårdsmästaren Carl Ekenstam som upptäckte att äppelträden trivdes speciellt bra i den magra och steniga jorden vid Stenshuvuds berg på Österlens sydöstra kust. Ivar Åkesson som bjöd kronprins Gustaf Adolf på ett glas nypressad Gravensteinersaft. Kronprinsen blev så förtjust i musten att han gjorde den till sin livsdryck. Han lär ha sagt: "Jag nyttjar bara två drycker, citronvatten och äppelmust från Kivik."

Läs mer

Äppelriket

Anette Åberg, Mia Gröndahl

Äppelriket

Om boken

Skrönor, kulturhistoria, praktiska odlingsråd och poetiskt drömmeri. Sanna Töringe har samlat berättelser om blommor i konsten, myterna och litteraturen och hon förmedlar dem på sitt eget oefterhärmliga sätt. En bok för alla blomsterälskare!
"Jag vill gå djupare in i min trädgård. Försvinna bland pärlhyacinterna i renässansens hemliga trädgårdar och förlora mig i sagor om osmanska rikets paradis, där narcisser och tulpaner blommar. ... Samtidigt har jag stannat kvar i min egen trädgård, där jag har följt de första knopparna på julrosorna, sett bina surra kring krokusen, rensat och grävt och funderat över hur jag bäst ska kunna iscensätta alla fantasier om förgätmigejmattor, lavendelfält och kungsliljehäckar." Så börjar Sannas blomsterbok, där hon berättar om blommornas fängslande kulturhistoria, om olika trädgårdsskribenters, vetenskapskvinnors och författares förhållande till blommorna, om skönlitterära och mytologiska figurer men också om sin egen trädgård; vi får handfasta odlingsråd om våra mest älskade trädgårdsblommor! Boken illustreras med ett femtiotal vidunderligt vackra blomporträtt av Dick Clevestam, Naturbild, ett tiotal konstverk i färg samt svartvita teckningar.

Läs mer

Historier om blommor

Sanna Töringe

Historier om blommor