Joachim Volckerts

Utforska författaren

Joachim Volckerts föddes i Hamburg 1935 med tysk far och svensk mor och växte upp i en välbärgad familj. Han upplevde kriget fram till 1943 då han kom till Sverige med mor och syskon. Joachim Volckerts är leg. psykolog och psykoterapeut samt specialist i klinisk psykologi och har arbetat som militärpsykolog, arbetspsykolog samt med kriminalvård i många år. Sist som chefspsykolog fram till 1988 för Stockholms kriminalvård.
Om sin bok, Spionen som svek, skriver han: "Jag vill berätta om min fars, Albert Volckerts, starka hat mot nazismen. Här finns även mina egna minnen från krigets Hamburg men framför allt handlar boken om min fars utveckling - uppväxt som han var i en starkt auktoritär, konservativ och förmögen Hamburgfamilj - mot ett allt större risktagande i kampen mot nazismen."

Utgivning

Om boken

"Jag vill berätta om min fars, Albert Volckerts, starka hat mot nazismen. Här finns även mina egna minnen från krigets Hamburg men framför allt handlar boken om min fars utveckling - uppväxt som han var i en starkt auktoritär, konservativ och förmögen Hamburgfamilj - mot ett allt större risktagande i kampen mot nazismen. Vi får även en initierad skildring av den stora terrorbombningen av Hamburg där min far deltog i räddningsarbetet.

I Spionen som svek ges djupa inblickar i de tyska försöken att påverka den allierade opinionen. Hur Albert blir agent för amerikansk underrättelsetjänst, för Hitlerkritiska krafter inom det tyska armékommandot samt för den svenska säkerhetspolisen. Han för Gestapo och den tyska säkerhetstjänsten bakom ljuset och lyckas få uppdrag att spionera på svensk vapenindustri. Väl i Sverige uppsöker han den svenska säkerhetspolisen och lyckas att i samarbete med dem riva upp ett nazistiskt spionnätverk i Sverige. Hans viktigaste uppdrag var att spionera på Bofors nya kanon och dess eventuellt sensationella målsökande granat samt vilka kontakter Bofors hade med Storbritannien och USA.
Albert har även i uppdrag att skapa en internationell marknad för judiska diamanter stulna från i koncentrationsläger mördade judar. En sådan sändning anländer till Sverige och stjäls av min far när Tyskland väl förlorat kriget. Han har även i uppdrag att utforska de svenska försöken med atomsprängning samt att spionera på Zarah Leander för att eventuellt kidnappa henne tillbaka till Tyskland.
I boken avslöjas att hon hade en judisk älskare som var nära vän till mina föräldrar. Albert Volckerts utvandrar efter kriget till USA där han i olika sessioner underkastas förhör av CIA för sitt spionage samt utsätts för försök att enrollera honom till CIA för arbete mot Sovjetunionen. Ett svart stråk i denna till synes osannolika levnadsberättelse är Alberts svek mot många och envar, inte minst mot sin fru och sina barn."
Joachim Volckerts


Läs mer

Joachim Volckerts

Spionen som svek