Spionen som svek

Författare

Joachim Volckerts

Spionen som svek

Svenska

2009-05-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Författare

Recensionsdag

2009-06-15

Publiceringsdatum

2009-05-29

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113021232

Antal Sidor

238

Vikt (kg)

0.461

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

143

Böcker av författaren

Om boken

"Jag vill berätta om min fars, Albert Volckerts, starka hat mot nazismen. Här finns även mina egna minnen från krigets Hamburg men framför allt handlar boken om min fars utveckling - uppväxt som han var i en starkt auktoritär, konservativ och förmögen Hamburgfamilj - mot ett allt större risktagande i kampen mot nazismen. Vi får även en initierad skildring av den stora terrorbombningen av Hamburg där min far deltog i räddningsarbetet.

I Spionen som svek ges djupa inblickar i de tyska försöken att påverka den allierade opinionen. Hur Albert blir agent för amerikansk underrättelsetjänst, för Hitlerkritiska krafter inom det tyska armékommandot samt för den svenska säkerhetspolisen. Han för Gestapo och den tyska säkerhetstjänsten bakom ljuset och lyckas få uppdrag att spionera på svensk vapenindustri. Väl i Sverige uppsöker han den svenska säkerhetspolisen och lyckas att i samarbete med dem riva upp ett nazistiskt spionnätverk i Sverige. Hans viktigaste uppdrag var att spionera på Bofors nya kanon och dess eventuellt sensationella målsökande granat samt vilka kontakter Bofors hade med Storbritannien och USA.
Albert har även i uppdrag att skapa en internationell marknad för judiska diamanter stulna från i koncentrationsläger mördade judar. En sådan sändning anländer till Sverige och stjäls av min far när Tyskland väl förlorat kriget. Han har även i uppdrag att utforska de svenska försöken med atomsprängning samt att spionera på Zarah Leander för att eventuellt kidnappa henne tillbaka till Tyskland.
I boken avslöjas att hon hade en judisk älskare som var nära vän till mina föräldrar. Albert Volckerts utvandrar efter kriget till USA där han i olika sessioner underkastas förhör av CIA för sitt spionage samt utsätts för försök att enrollera honom till CIA för arbete mot Sovjetunionen. Ett svart stråk i denna till synes osannolika levnadsberättelse är Alberts svek mot många och envar, inte minst mot sin fru och sina barn."
Joachim Volckerts


Läs mer

Joachim Volckerts

Spionen som svek