Margaret Yorke

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Margaret Yorke, 1924-2012, var en av Englands mest kända författare av kriminalromaner. 1999 tilldelades hon det prestigefyllda Diamond Dagger Award av juvelerarfirman Cartier och The British Crime Writers' Association. Hon återknöt då också kontakten med sina många läsare i Sverige, bland annat vid ett besök på bokmässan i Göteborg och på den internationella författarscenen på Kulturhuset i Stockholm. Hon presenterades då på följande sätt:

"I den lilla byn Long Crendon, inte långt från Oxford, skriver Margaret Yorke om alldagliga människor och simpla brott, om småtjuven som drömmer om den stora kuppen, om handelsresanden som kväver kvinnan som vägrar att ligga med honom eller om den olycklige mannen i det trötta äktenskapet som inte vågar berätta för sin fru att han förlorat jobbet - och därför blir misstänkt för mord.

Margaret Yorkes första roman publicerades 1957, då hon var 33 år. Hon skulle komma att skriva elva romaner innan hon insåg att det var deckargenren hon var ämnad för. Det var 1974, när hon gjorde en liten engelsk by till ondskans centrum i Den du minst anar, som hon nådde sin första stora framgång. Margaret Yorkes böcker är inga 'vem var boven'-skildringar utan handlar om vardagens smygande skräck. I En känsla av fruktan (1982) driver hon vardagen som mardröm till fulländning. Den belönades samma år med Svenska deckarakademiens pris för bästa utländska kriminalroman."

Utgivning

Om boken

Läs mer

Margaret Yorke

Onda gärningar