Margaret Yorke

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Margaret Yorke, 1924-2012, var en av Englands mest kända författare av kriminalromaner. 1999 tilldelades hon det prestigefyllda Diamond Dagger Award av juvelerarfirman Cartier och The British Crime Writers' Association. Hon återknöt då också kontakten med sina många läsare i Sverige, bland annat vid ett besök på bokmässan i Göteborg och på den internationella författarscenen på Kulturhuset i Stockholm. Hon presenterades då på följande sätt:

"I den lilla byn Long Crendon, inte långt från Oxford, skriver Margaret Yorke om alldagliga människor och simpla brott, om småtjuven som drömmer om den stora kuppen, om handelsresanden som kväver kvinnan som vägrar att ligga med honom eller om den olycklige mannen i det trötta äktenskapet som inte vågar berätta för sin fru att han förlorat jobbet - och därför blir misstänkt för mord.

Margaret Yorkes första roman publicerades 1957, då hon var 33 år. Hon skulle komma att skriva elva romaner innan hon insåg att det var deckargenren hon var ämnad för. Det var 1974, när hon gjorde en liten engelsk by till ondskans centrum i Den du minst anar, som hon nådde sin första stora framgång. Margaret Yorkes böcker är inga 'vem var boven'-skildringar utan handlar om vardagens smygande skräck. I En känsla av fruktan (1982) driver hon vardagen som mardröm till fulländning. Den belönades samma år med Svenska deckarakademiens pris för bästa utländska kriminalroman."

Utgivning

Om boken

Ny deckare av prisbelönta Margaret Yorke! 1999 fick hon det prestigefyllda deckarpriset 'The Diamond Dagger' för sina enasående insatser för genren. Nu är hon tillbaka med en spänningsroman som är i toppklass och som kommer att ge alla älskare av hennes böcker en högtidsstund. Vilka hemligheter kan vara så fruktansvärda att en äldre kvinna uthärdar år av misshandel för att dölja dem? Susan Trent är i 60-årsåldern och lever ett stillsamt liv i en välmående by. Hennes jobb på en mäklarfirma och hennes trädgårdsintresse upptar hennes tid. Hon borde vara tillfreds med sitt liv, men i stället lever hon i ständig skräck för sin våldsamme, oberäknelige medelålders son. Hennes vänner och grannar misstänker att de sår och blåmärken hon ofta har, inte kommer sig av att hon "är klumpig och trillar". De håller ett vakande öga på henne och undrar varför hon inte slänger ut sonen. Så kommer en främling till byn, en ung man, vars närvaro sätter igång en skrämmande serie händelser som kulminerar i avslöjandet varför Susan varit så beskyddande gentemot sin son. Men först måste hon riskera sitt eget liv ännu en gång...

Läs mer

Margaret Yorke

Onda gärningar

Om boken

Av en tillfällighet möts Louise Widdows och den unge journalisten Andrew Sherwood på tåget två gånger samma dag. Första gången är Louise tilltufsad, hennes arm bruten och flera revben knäckta därför att hon blivit påkörd. Andra gången är hennes tillstånd ännu eländigare. Hon har blivit överfallen av några berusade ungdomar. Andrew vill instinktivt skydda den äldre kvinnan, håller sig nära henne och försäkrar sig om att hon ska komma hem ordentligt. Det enda han vet om henne är att hon är konventionell, respektabel och ganska osäker och att hennes man har gett sig iväg. Andrew kommer inte över känslan av att han måste söka upp henne igen för att försöka avslöja hennes hemlighet. Men hennes gamla hem är övergivet och ingen av grannarna vet vart hon har tagit vägen. Hon är på flykt undan någon som gjort hennes liv till ett helvete. Just nu är hon äntligen fri, men hon vet att han kan stå gömd var som helst, beredd att slå till, skoningslöst. Margaret Yorke är en av Englands mest kända författare av kriminalromaner. Hon avslöjar ofta brott, ondska och grymhet bakom idylliska fasader. Förra året tilldelades hon det prestigefyllda Diamond Dagger Award.

Läs mer

Syndens lön

Margaret Yorke

Syndens lön