Lars-Åke Gustavsson

Foto: Lars-Åke Gustavsson

Utforska författaren

Lars-Åke Gustavsson är en av Nordens främsta rosexperter. Han ansvarade för uppbyggnaden av rosariet på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg och var dess chef under mer än tjugo år. Idag är han ansvarig för en nationell inventering av äldre kulturrosor, som en del av Programmet för Odlad Mångfald (POM) vid Sveriges lantbruksuniversitet. Lars-Åke var en av grundarna av Svenska Rosensällskapet och föreningens första ordförande.

Lars-Åke Gustavsson har skrivit flera böcker om rosor. Det mest betydande verket är Rosor för nordiska trädgårdar, det största som skrivits om rosor i Norden. Den andra upplagan utkom i tre band (Natur & Kultur 2008). Bland övriga böcker kan nämnas: Gammaldags buskrosor, Klätterrosor, Vildrosor, Moderna buskrosor och Rabattrosor (alla på Natur & Kultur 2001–2004). Han har även skrivit avsnitten om rosor i Vår trädgårdsbok (Prisma 2004) och Allt om trädgård (Natur & Kultur 2005).

Utgivning

Om boken

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Läs mer

Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Vår trädgårdsbok

Om boken

Som blommornas drottning är rosen sedan länge en av våra mest älskade blommor. Sinnlig, doftande, mytomspunnen och symbolisk. I rosen speglas historia, tradition och kultur. Rosen är ibland mycket lättodlad, anspråkslös och långlivad, ibland svårodlad, frostkänslig och med stora behov av omvårdnad. Som det största växtsläktet fascinerar rosen alltid, i sina tiotusentals skepnader.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och författare med stort intresse för rosor, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och en av Nordens främsta rosexperter, tar oss här med på en botanisk, konst- och kulturhistorisk rosresa.

Lars-Åke Gustavsson beskriver hur kulturrosorna uppstått ur de vilda arterna. Han presenterar utvalda sorter ur de viktigaste rosgrupperna och beskriver deras växtsätt, blommor och doft, i vilka växtzoner de är härdiga och hur de ska odlas och användas på bästa sätt.

Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för nära 5 000 år sedan. De användes i årtusenden främst för sina dofters och medicinska egenskapers skull. Det var först på 1600-talet som den fick sin givna plats i trädgårdarnas rabatter, för sin skönhets skull. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats. Kejsarinnor har samlat på dem, fantastiska rosenträdgårdar har anlagts. Christina Högardh-Ihr beskriver hur rosens väg till vår tids trädgård kantats av kärleksintriger, doftorgier, trånande poem och konst. Hon beskriver rosorna i konsten, i de kungliga salongerna och för parfymtillverkarna.

Boken är rikt illustrerad med fotografier av alla presenterade rossorter och en stor mängd vackra konstbilder.

Läs mer

Rosen

Christina Högardh-Ihr, Lars-Åke Gustavsson

Rosen