Vår trädgårdsbok

Författare

Christel Kvant

Inger Palmstierna

Lars-Åke Gustavsson

Philippe Hässlekvist

Vår trädgårdsbok

2022-03-01

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Illustratör

Clara Lundqvist

Publiceringsdatum

2022-03-01

Recensionsdag

2022-03-23

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Kategori

Praktiska handböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Illustratör

Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Format

Inbunden

Produktion

Papper

LABB Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113114026

Antal Sidor

671

Vikt (kg)

2.426

Ryggbredd (mm)

50

Höjd (mm)

278

Bredd (mm)

205

Böcker av författaren

Om boken

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Läs mer

Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Vår trädgårdsbok

Om boken

Trädgården har spelat en avgörande roll i deras liv, och skribenterna i denna bok är djupt medvetna om hur den har berikat dem. De startar det exklusiva Artemisiasällskapet, uppkallat efter den silvergrå malörten som snabbt växer till en rugge som kan behöva stödjas.

Denna antologi samlar deras berättelser om livet med trädgård. I texter fulla av obändig växtkraft beskriver de trädgården som konst, trädgården som tröst och trädgården som ett med tidens gång. Vi får läsa om dörren till humlornas hemliga rum, kärleken till träd och regnsommaren som fick timjansoffan att flyta iväg som en gegga neråt gatan.

En vacker vit blomma från ett frö som en ekorre grävde ner i den sibiriska permafrosten för 32 000 år sedan. Fröet var skadat, men det fanns tillräckligt mycket liv kvar för att det skulle växa och gro. Min handstil. Lappen måste ha ramlat ur någon mapp när jag städade. Har ingen aning om vad texten handlar om, men det kändes som ett meddelande om hopp i en förtvivlad tid.
Karin Berglund

Läs mer

Artemisiasällskapet

Christel Kvant, Viktor Kvant

Artemisiasällskapet

Om boken

Till dig som älskar träd

De är de största och äldsta levande varelser vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.
Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar.

Trädets tid väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv; för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten ... Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.

Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med Trädets tid vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande.

"Boken vänder sig till alla som älskar träd och som liksom jag känner hur viktigt - livsviktigt rent av - det är att vi åter lär oss att vörda dem och vårda dem."

Trädets tid nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning."
Läs mer

Trädets tid

Christel Kvant, Viktor Kvant

Trädets tid

Om boken

Detta är det stora standardverket för trädgården! Boken är uppbyggd av fem delar. Den första, Våra trädgårdar, förklarar det allra svåraste - och roligaste - när det gäller trädgården, att få till en bra grundplan. Här hittar du många inspirerande lösningar för olika typer av tomter. Och du kan också se hur en och samma tomt kan få helt olika uttryck med ganska enkla förändringar av planen. Växterna är dock huvudaktörerna i trädgården. De är levande varelser. De behöver planteras i jord som passar dem. En del trivs i sol, andra i skugga. För att de ska utvecklas och bli vackra måste du lära dig vad de behöver. Det är när du förstår vilka förutsättningar din trädgård har att erbjuda som du kan välja rätt växter. Del två handlar om Trädgårdens växter. Här presenteras 250 träd och buskar, 50 klätterväxter, 60 lökväxter, 110 sommarblommor, 300 perenner, 63 rosor. Alla växter som presenteras i boken går att få tag på i svenska plantskolor och är anpassade för svenska förhållanden. Här hittar du givetvis alla välkända trädgårdsväxter men också nya spännande bekantskaper. I anslutning till alla växtgrupper kommer ett avsnitt om skötsel och växtskydd. Del tre heter Trädgårdsrummet och här koncentrerar vi oss på det som skapar helheten i trädgården, exempelvis gräsmattan, stenläggningar och sittplatser. Vi får också veta hur man flätar en kon, gjuter ett fågelbad i betong och anlägger en damm samt hur man kan bjuda in fåglar och djur i sin trädgård. Dessutom presenteras ett 50-tal vattenväxter. Därefter kliver vi in i Nyttoträdgården. Här presenteras 56 fruktträd, 24 bärbuskar, 100 grönsaker och 40 kryddväxter. Skötsel och växtvård ingår givetvis. Här finns också ett speciellt avsnitt om växtföljd vid trädgårdsodling. Hur mycket man än anstränger sig så kan man råka ut för bakslag. Verklighetens trädgård bjuder också på bladlöss och mjöldagg. I bokens sista del, Växtvård, finner du sakliga råd om hur du handskas med problemen utan att göra våld på miljön. Dessutom råd om övervintring. I boken finns 1300 färgfoton, 15 trädgårdsritningar i färg, ca 65 teckningar i färg och svart/vitt samt utförligt svenskt och latinskt register.

Läs mer

Vår Trädgårdsbok

Christel Kvant, Inger Palmstierna

Vår Trädgårdsbok

Om boken

"Växthuset ger möjligheter men ställer inte krav", skriver Inger Palmstierna som med smittande entusiasm beskriver hur man lyckas i sitt växthus. I växthuset ges möjlighet att odla nästan året om, och det behöver inte vara vare sig krångligt eller dyrt.

I denna reviderade utgåva beskriver hon fler moderna växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel och de nya blommor och grönsaker som lanserats på senare år. En perfekt guide för alla som vill njuta av egenodlat och giftfritt!

Läs mer

Det grönskande växthuset

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

Om boken

Som blommornas drottning är rosen sedan länge en av våra mest älskade blommor. Sinnlig, doftande, mytomspunnen och symbolisk. I rosen speglas historia, tradition och kultur. Rosen är ibland mycket lättodlad, anspråkslös och långlivad, ibland svårodlad, frostkänslig och med stora behov av omvårdnad. Som det största växtsläktet fascinerar rosen alltid, i sina tiotusentals skepnader.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och författare med stort intresse för rosor, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och en av Nordens främsta rosexperter, tar oss här med på en botanisk, konst- och kulturhistorisk rosresa.

Lars-Åke Gustavsson beskriver hur kulturrosorna uppstått ur de vilda arterna. Han presenterar utvalda sorter ur de viktigaste rosgrupperna och beskriver deras växtsätt, blommor och doft, i vilka växtzoner de är härdiga och hur de ska odlas och användas på bästa sätt.

Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för nära 5 000 år sedan. De användes i årtusenden främst för sina dofters och medicinska egenskapers skull. Det var först på 1600-talet som den fick sin givna plats i trädgårdarnas rabatter, för sin skönhets skull. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats. Kejsarinnor har samlat på dem, fantastiska rosenträdgårdar har anlagts. Christina Högardh-Ihr beskriver hur rosens väg till vår tids trädgård kantats av kärleksintriger, doftorgier, trånande poem och konst. Hon beskriver rosorna i konsten, i de kungliga salongerna och för parfymtillverkarna.

Boken är rikt illustrerad med fotografier av alla presenterade rossorter och en stor mängd vackra konstbilder.

Läs mer

Rosen

Christina Högardh-Ihr, Lars-Åke Gustavsson

Rosen

Om boken

Träd och buskar är stommen i varje trädgård och med rätt planering kan du få en vacker och lättskött trädgård. Dessutom fungerar de också som insynsskydd, ljuddämpare, ger doft, färg och form, skapar skugga och lockar till sig fåglar.

Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.

I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.


Läs mer

Träd och buskar

Inger Palmstierna

Träd och buskar

Om boken

Alla älskar sommarblommor och under våren drömmer vi om prunkande rabatter med sommarens alla favoriter, antingen vi väljer att så frön, stoppa ner knölar, odla fram sticklingar eller sätta färdiga plantor.

Inspireras av offentliga rabatter och ta del av stadsträdgårdsmästarnas bästa tips, skapa vackra och hållbara rabatter, få överdådig blomning från vår till höst och välj växter till balkongen i gassande sol eller skugga.
Förutom råd om sommarrabatter och krukor innehåller boken ett stort antal växtpresentationer och beskrivningar av förodling, sådd, omskolning, plantering och lathundar med en mängd förslag på lämpliga växter för olika ändamål.

Boken är rikt illustrerad med författarens fotografier, bland annat nytillskott i sortimetet av bladväxter och dekorativa gräs. Alla bilder är tagna i svenska trädgårdar.

Läs mer

Sommarblommor

Inger Palmstierna

Sommarblommor

Om boken

Radhusträdgårdar är små och förutsättningarna för deras utformning är likartade. Därför kan det när man flyttar in i ett nytt radhusområde kännas svårt att få till något som känns personligt. Men i områden som funnits några år kan man se hur varje trädgård utvecklas åt sitt eget håll.

Ett radhusområde kan bli till en uppvisning i inte bara biologisk utan också personlig mångfald. Utifrån precis samma förutsättningar kan trädgårdarna bli väsensskilda.
Christel Kvant har letat upp radhusträdgårdar vars ägare gjort underbara oaser av sina tomter - var och en efter sin personliga smak. Här finns den romantiska rosenträdgården likaväl som den minimalistiska med inspiration från Marrakech och den hemlighetsfulla vattenträdgården i den idylliska trädgårdsstaden Änggården. Från sitt eget kvarter presenterar författaren tre trädgårdar: antikälskarens trädgård med franskt 1700-talskakel i orangeriet, sida vid sida med psykologens, där den lilla ytan tas tillvara med en genial plan som anlagts med ellipsformad gräsmatta och honungsrosor i det gamla äppelträdet. Samt förstås författarens egen trädgård, inspirerad av den gammaldags svenska egnahemsträdgården, med lite stänk av engelsk romantik. Loppisfyndarens fantasifulla trädgård, femtiotalsträdgården som förvandlades från öppen och tråkig gräsmatteträdgård till insynsskyddad och härligt lummig - idéerna och lösningarna är lika många som människorna - eller fler, eftersom tidigare ägare gör sig gällande i en stenläggning eller ett gammalt stånd med pioner.
Boken inleds med ett avsnitt om hur längtan efter grönska ledde till de första trädgårdsstäderna i Europa under 1900-talets början - och därmed de första radhusen. Kvaliteterna från dessa områden, som idag hör till de mest attraktiva, försöker man ta tillvara och återskapa även i nya områden.

Läs mer

Personliga radhusträdgårdar

Christel Kvant

Personliga radhusträdgårdar

Om boken

"Det finns inte en sanning som är den enda rätta i trädgården. En trädgård är kanske den mest personliga skapelse som finns. Och det är det som håller trädgårdskonsten levande och för den framåt."

Trädgårdens rum har blivit en klassiker och framgångsrikt lyckats behålla sin särställning bland nya böcker i ämnet. Sedan den kom ut första gången för snart tio år sedan har den välkända trädgårdsdesignern Heidi Palmgren skapat en mängd vackra trädgårdar samtidigt som nya spännande perenner har introducerats på marknaden. Dessutom har Christel, enligt egen utsago, utvecklats som fotograf varför den reviderade upplagan innehåller en mängd nytagna bilder.
Tillsammans visar de hur man bygger sin trädgård med väggar, tak och golv. Hur växter kan användas för att skapa stämning, och hur man skapar en trädgård med skönhetsupplevelser att njuta av året runt.
Christel och Heidi är inte alltid överens, t.ex. i kapitlet om sommarblommor har de valt att redovisa sina skilda åsikter. I den nya utgåvan hettar det till även kring aklejorna.

Väggarna
Taket
Golvet
Möblerna och pyntet
Helheten
Våra bästa perenner
Entrén
Sittplatserna
Vattnet
Våren
Sommaren
Hösten
Vintern


Läs mer

Nya trädgårdens rum

Christel Kvant, Heidi Palmgren

Nya trädgårdens rum

Nyheter

Foto: André Strömqvist

17 mars 2023

Nu är trädgårdssäsongen här

Nyheter