Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Författare
Publiceringsdatum
2016-03-01
Recensionsdag
2016-03-23
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Kategori
Praktiska handböcker
Bokinformation
Språk
Svenska
Originalspråk
Svenska
Produktion
Papper
Matt/Silk bestruket
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113069104
Antal Sidor
672
Vikt (kg)
2.461
Ryggbredd (mm)
53
Höjd (mm)
279
Bredd (mm)
195
Miljöpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Trädgårdsbibeln nummer ett, ett måste i bokhyllan och ett uppslagsverk av rang.” /Kristianstadsbladet
Böcker av författaren
Om boken
Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!
Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.
Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist
Vår trädgårdsbok
Om boken
Denna antologi samlar deras berättelser om livet med trädgård. I texter fulla av obändig växtkraft beskriver de trädgården som konst, trädgården som tröst och trädgården som ett med tidens gång. Vi får läsa om dörren till humlornas hemliga rum, kärleken till träd och regnsommaren som fick timjansoffan att flyta iväg som en gegga neråt gatan.
En vacker vit blomma från ett frö som en ekorre grävde ner i den sibiriska permafrosten för 32 000 år sedan. Fröet var skadat, men det fanns tillräckligt mycket liv kvar för att det skulle växa och gro. Min handstil. Lappen måste ha ramlat ur någon mapp när jag städade. Har ingen aning om vad texten handlar om, men det kändes som ett meddelande om hopp i en förtvivlad tid.
Karin Berglund
Läs mer
Christel Kvant, Viktor Kvant
Artemisiasällskapet
Om boken
De är de största och äldsta levande varelser vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.
Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar.
Trädets tid väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv; för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten ... Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.
Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med Trädets tid vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande.
"Boken vänder sig till alla som älskar träd och som liksom jag känner hur viktigt - livsviktigt rent av - det är att vi åter lär oss att vörda dem och vårda dem."
Trädets tid nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning."
Läs mer
Christel Kvant, Viktor Kvant
Trädets tid
Om boken
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna
Vår Trädgårdsbok
Om boken
I denna reviderade utgåva beskriver hon fler moderna växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel och de nya blommor och grönsaker som lanserats på senare år. En perfekt guide för alla som vill njuta av egenodlat och giftfritt!
Läs mer
Inger Palmstierna
Det grönskande växthuset
Om boken
Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.
I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.
Läs mer
Inger Palmstierna
Träd och buskar
Om boken
Inspireras av offentliga rabatter och ta del av stadsträdgårdsmästarnas bästa tips, skapa vackra och hållbara rabatter, få överdådig blomning från vår till höst och välj växter till balkongen i gassande sol eller skugga.
Förutom råd om sommarrabatter och krukor innehåller boken ett stort antal växtpresentationer och beskrivningar av förodling, sådd, omskolning, plantering och lathundar med en mängd förslag på lämpliga växter för olika ändamål.
Boken är rikt illustrerad med författarens fotografier, bland annat nytillskott i sortimetet av bladväxter och dekorativa gräs. Alla bilder är tagna i svenska trädgårdar.
Läs mer
Inger Palmstierna
Sommarblommor
Om boken
Ett radhusområde kan bli till en uppvisning i inte bara biologisk utan också personlig mångfald. Utifrån precis samma förutsättningar kan trädgårdarna bli väsensskilda.
Christel Kvant har letat upp radhusträdgårdar vars ägare gjort underbara oaser av sina tomter - var och en efter sin personliga smak. Här finns den romantiska rosenträdgården likaväl som den minimalistiska med inspiration från Marrakech och den hemlighetsfulla vattenträdgården i den idylliska trädgårdsstaden Änggården. Från sitt eget kvarter presenterar författaren tre trädgårdar: antikälskarens trädgård med franskt 1700-talskakel i orangeriet, sida vid sida med psykologens, där den lilla ytan tas tillvara med en genial plan som anlagts med ellipsformad gräsmatta och honungsrosor i det gamla äppelträdet. Samt förstås författarens egen trädgård, inspirerad av den gammaldags svenska egnahemsträdgården, med lite stänk av engelsk romantik. Loppisfyndarens fantasifulla trädgård, femtiotalsträdgården som förvandlades från öppen och tråkig gräsmatteträdgård till insynsskyddad och härligt lummig - idéerna och lösningarna är lika många som människorna - eller fler, eftersom tidigare ägare gör sig gällande i en stenläggning eller ett gammalt stånd med pioner.
Boken inleds med ett avsnitt om hur längtan efter grönska ledde till de första trädgårdsstäderna i Europa under 1900-talets början - och därmed de första radhusen. Kvaliteterna från dessa områden, som idag hör till de mest attraktiva, försöker man ta tillvara och återskapa även i nya områden.
Läs mer
Christel Kvant
Personliga radhusträdgårdar
Om boken
Trädgårdens rum har blivit en klassiker och framgångsrikt lyckats behålla sin särställning bland nya böcker i ämnet. Sedan den kom ut första gången för snart tio år sedan har den välkända trädgårdsdesignern Heidi Palmgren skapat en mängd vackra trädgårdar samtidigt som nya spännande perenner har introducerats på marknaden. Dessutom har Christel, enligt egen utsago, utvecklats som fotograf varför den reviderade upplagan innehåller en mängd nytagna bilder.
Tillsammans visar de hur man bygger sin trädgård med väggar, tak och golv. Hur växter kan användas för att skapa stämning, och hur man skapar en trädgård med skönhetsupplevelser att njuta av året runt.
Christel och Heidi är inte alltid överens, t.ex. i kapitlet om sommarblommor har de valt att redovisa sina skilda åsikter. I den nya utgåvan hettar det till även kring aklejorna.
Väggarna
Taket
Golvet
Möblerna och pyntet
Helheten
Våra bästa perenner
Entrén
Sittplatserna
Vattnet
Våren
Sommaren
Hösten
Vintern
Läs mer
Christel Kvant, Heidi Palmgren
Nya trädgårdens rum
Om boken
I Rosor i vackert sällskap delar Inger Palmstierna med sig av två av sina specialintressen: moderna rosor, där sortimentet hela tiden förändras, och hur man använder rosor i trädgården tillsammans med andra växter. Två intressanta områden som hon behandlar med stor målmedvetenhet och kunskap.
"Det är lätt att förledas när det gäller rosor. Man lockas av fantastiska bilder att välja sorter som kanske inte alls fungerar i den egna trädgården och rabatten. Denna rosbok är skriven för svenska förhållanden och visar bilder på rosor från hela landet, på möjliga rabatter och kombinationer."
Ur innehållet:
1. Rosor är älskade växter: Kort om moderna kontra "gammaldags" rosor.
2. Rosors skötsel: Plantering, beskärning på ett enkelt och lättskött sätt.
3. Rosor för rabatten: Rosporträtt- och miljöbilder. Lathundar med färger. Information om särskilt härdiga sorter.
4. Rosor som täcker marken: Lättskött och vackert för slänter och större ytor. Marktäckande växter för samplantering.
5. Rosor som klättrar: För spaljé, pergola, båge, portal, torn och annan klätterställning.
6. Rosor som buskar: Kraftiga buskrosor samt några gammaldags sorter.
Engångs- och flergångsblommande sorter samt härdiga kanadensiska rosor.
7. Rosor på lätt sätt: Marktäckning med duk, kakaokross, marksten eller grus.
8. Rosor i vackert sällskap: Olika kombinationer för vår-, sommar- och höstplanteringar. Listor med förslag på sällskapsväxter.
9. Rosor i kruka: För balkong, uteplats samt övervintring av dem.
10. Rosor i butik och odling: Inköp och hur man väljer. Odling av plantor samt beskrivning av populära sortgrupper som Austin-, Poulsenrosor m. fl.
11. Rosor med bekymmer: Jordförbättring samt bekämpning av skadegörare. Skydd mot rådjur. Överlevnad och härdighet.
Läs mer
Inger Palmstierna
Rosor