Vår trädgårdsbok

Författare

Christel Kvant

Inger Palmstierna

Vår trädgårdsbok

Svenska

2014-03-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2014-04-02

Publiceringsdatum

2014-03-17

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113053431

Antal Sidor

672

Vikt (kg)

2.47

Ryggbredd (mm)

48

Höjd (mm)

279

Bredd (mm)

201

Vår trädgårdsbok

Recensioner

”Trädgårdsbibeln nummer ett, ett måste i bokhyllan och ett uppslagsverk av rang.” /Kristianstadsbladet

Böcker av författaren

Om boken

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Läs mer

Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Vår trädgårdsbok

Om boken

Trädgården har spelat en avgörande roll i deras liv, och skribenterna i denna bok är djupt medvetna om hur den har berikat dem. De startar det exklusiva Artemisiasällskapet, uppkallat efter den silvergrå malörten som snabbt växer till en rugge som kan behöva stödjas.

Denna antologi samlar deras berättelser om livet med trädgård. I texter fulla av obändig växtkraft beskriver de trädgården som konst, trädgården som tröst och trädgården som ett med tidens gång. Vi får läsa om dörren till humlornas hemliga rum, kärleken till träd och regnsommaren som fick timjansoffan att flyta iväg som en gegga neråt gatan.

En vacker vit blomma från ett frö som en ekorre grävde ner i den sibiriska permafrosten för 32 000 år sedan. Fröet var skadat, men det fanns tillräckligt mycket liv kvar för att det skulle växa och gro. Min handstil. Lappen måste ha ramlat ur någon mapp när jag städade. Har ingen aning om vad texten handlar om, men det kändes som ett meddelande om hopp i en förtvivlad tid.
Karin Berglund

Läs mer

Artemisiasällskapet

Christel Kvant, Viktor Kvant

Artemisiasällskapet

Om boken

Till dig som älskar träd

De är de största och äldsta levande varelser vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.
Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar.

Trädets tid väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv; för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten ... Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.

Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med Trädets tid vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande.

"Boken vänder sig till alla som älskar träd och som liksom jag känner hur viktigt - livsviktigt rent av - det är att vi åter lär oss att vörda dem och vårda dem."

Trädets tid nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning."
Läs mer

Trädets tid

Christel Kvant, Viktor Kvant

Trädets tid

Om boken

Detta är det stora standardverket för trädgården! Boken är uppbyggd av fem delar. Den första, Våra trädgårdar, förklarar det allra svåraste - och roligaste - när det gäller trädgården, att få till en bra grundplan. Här hittar du många inspirerande lösningar för olika typer av tomter. Och du kan också se hur en och samma tomt kan få helt olika uttryck med ganska enkla förändringar av planen. Växterna är dock huvudaktörerna i trädgården. De är levande varelser. De behöver planteras i jord som passar dem. En del trivs i sol, andra i skugga. För att de ska utvecklas och bli vackra måste du lära dig vad de behöver. Det är när du förstår vilka förutsättningar din trädgård har att erbjuda som du kan välja rätt växter. Del två handlar om Trädgårdens växter. Här presenteras 250 träd och buskar, 50 klätterväxter, 60 lökväxter, 110 sommarblommor, 300 perenner, 63 rosor. Alla växter som presenteras i boken går att få tag på i svenska plantskolor och är anpassade för svenska förhållanden. Här hittar du givetvis alla välkända trädgårdsväxter men också nya spännande bekantskaper. I anslutning till alla växtgrupper kommer ett avsnitt om skötsel och växtskydd. Del tre heter Trädgårdsrummet och här koncentrerar vi oss på det som skapar helheten i trädgården, exempelvis gräsmattan, stenläggningar och sittplatser. Vi får också veta hur man flätar en kon, gjuter ett fågelbad i betong och anlägger en damm samt hur man kan bjuda in fåglar och djur i sin trädgård. Dessutom presenteras ett 50-tal vattenväxter. Därefter kliver vi in i Nyttoträdgården. Här presenteras 56 fruktträd, 24 bärbuskar, 100 grönsaker och 40 kryddväxter. Skötsel och växtvård ingår givetvis. Här finns också ett speciellt avsnitt om växtföljd vid trädgårdsodling. Hur mycket man än anstränger sig så kan man råka ut för bakslag. Verklighetens trädgård bjuder också på bladlöss och mjöldagg. I bokens sista del, Växtvård, finner du sakliga råd om hur du handskas med problemen utan att göra våld på miljön. Dessutom råd om övervintring. I boken finns 1300 färgfoton, 15 trädgårdsritningar i färg, ca 65 teckningar i färg och svart/vitt samt utförligt svenskt och latinskt register.

Läs mer

Vår Trädgårdsbok

Christel Kvant, Inger Palmstierna

Vår Trädgårdsbok

Om boken

"Växthuset ger möjligheter men ställer inte krav", skriver Inger Palmstierna som med smittande entusiasm beskriver hur man lyckas i sitt växthus. I växthuset ges möjlighet att odla nästan året om, och det behöver inte vara vare sig krångligt eller dyrt.

I denna reviderade utgåva beskriver hon fler moderna växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel och de nya blommor och grönsaker som lanserats på senare år. En perfekt guide för alla som vill njuta av egenodlat och giftfritt!

Läs mer

Det grönskande växthuset

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

Om boken

Träd och buskar är stommen i varje trädgård och med rätt planering kan du få en vacker och lättskött trädgård. Dessutom fungerar de också som insynsskydd, ljuddämpare, ger doft, färg och form, skapar skugga och lockar till sig fåglar.

Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.

I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.


Läs mer

Träd och buskar

Inger Palmstierna

Träd och buskar

Om boken

Alla älskar sommarblommor och under våren drömmer vi om prunkande rabatter med sommarens alla favoriter, antingen vi väljer att så frön, stoppa ner knölar, odla fram sticklingar eller sätta färdiga plantor.

Inspireras av offentliga rabatter och ta del av stadsträdgårdsmästarnas bästa tips, skapa vackra och hållbara rabatter, få överdådig blomning från vår till höst och välj växter till balkongen i gassande sol eller skugga.
Förutom råd om sommarrabatter och krukor innehåller boken ett stort antal växtpresentationer och beskrivningar av förodling, sådd, omskolning, plantering och lathundar med en mängd förslag på lämpliga växter för olika ändamål.

Boken är rikt illustrerad med författarens fotografier, bland annat nytillskott i sortimetet av bladväxter och dekorativa gräs. Alla bilder är tagna i svenska trädgårdar.

Läs mer

Sommarblommor

Inger Palmstierna

Sommarblommor

Om boken

Radhusträdgårdar är små och förutsättningarna för deras utformning är likartade. Därför kan det när man flyttar in i ett nytt radhusområde kännas svårt att få till något som känns personligt. Men i områden som funnits några år kan man se hur varje trädgård utvecklas åt sitt eget håll.

Ett radhusområde kan bli till en uppvisning i inte bara biologisk utan också personlig mångfald. Utifrån precis samma förutsättningar kan trädgårdarna bli väsensskilda.
Christel Kvant har letat upp radhusträdgårdar vars ägare gjort underbara oaser av sina tomter - var och en efter sin personliga smak. Här finns den romantiska rosenträdgården likaväl som den minimalistiska med inspiration från Marrakech och den hemlighetsfulla vattenträdgården i den idylliska trädgårdsstaden Änggården. Från sitt eget kvarter presenterar författaren tre trädgårdar: antikälskarens trädgård med franskt 1700-talskakel i orangeriet, sida vid sida med psykologens, där den lilla ytan tas tillvara med en genial plan som anlagts med ellipsformad gräsmatta och honungsrosor i det gamla äppelträdet. Samt förstås författarens egen trädgård, inspirerad av den gammaldags svenska egnahemsträdgården, med lite stänk av engelsk romantik. Loppisfyndarens fantasifulla trädgård, femtiotalsträdgården som förvandlades från öppen och tråkig gräsmatteträdgård till insynsskyddad och härligt lummig - idéerna och lösningarna är lika många som människorna - eller fler, eftersom tidigare ägare gör sig gällande i en stenläggning eller ett gammalt stånd med pioner.
Boken inleds med ett avsnitt om hur längtan efter grönska ledde till de första trädgårdsstäderna i Europa under 1900-talets början - och därmed de första radhusen. Kvaliteterna från dessa områden, som idag hör till de mest attraktiva, försöker man ta tillvara och återskapa även i nya områden.

Läs mer

Personliga radhusträdgårdar

Christel Kvant

Personliga radhusträdgårdar

Om boken

"Krukan innebär en odlingsmöjlighet. Den gör oss oberoende. Vi behöver inte äga någon mark för att driva fram en egen pelargon, tomat eller basilikaplanta, eller till och med ett litet fruktträd."

Så säger Christel Kvant som i sin nya bok delar med sig av sin kunskap och entusiasm för krukan i alla former.
Krukboken förmedlar ett nytt sätt att se på krukodling, idag och långt tillbaka i tiden, hemma utanför vårt eget hus och i fjärran länder. Christel Kvant, älskad trädgårdsförfattare och journalist, har grävt djupt i historien och tar oss med till Egypten, Grekland och ända bort till Laos där krukans betydelse var i det närmaste livsavgörande.
Hon berättar om krukor som historiebärare och hur man använt dem till nytta och som prydnad. Krukan att odla i har följt människan genom tiderna. Färgglada olivoljedunkar planteras med citronträd, fikon och oliver i Medelhavsländerna där krukodling är det enda möjliga för många.
"Krukor finns på de omöjligaste ställen. De fyller trappstegen, så man knappast kan komma fram till dörren. De radas upp på trottoarerna mitt i Europas hårdtrafikerade huvudstäder. De kröner murar, de pryder husbåtar och pråmar, de fyller balkonger."
Christel lär ut konsten att skapa smakfulla arrangemang med blommor och vackra blad samt hur krukodlingarna ska skötas. Hon ger tips på vackra planteringar på balkongen eller på terrassen. Hur man grupperar krukorna vackert och ser tills så att de hamnar där växerna kommer till sin rätt och trivs bäst.
"Krukan är fullständigt flexibel. Vi kan ta den i famnen och gå. Vi kan ge bort den, vi kan ta med den i flytten, vi kan ställa fram den i solen, vi kan ta in den när det är risk för frost."
Christel har förslag på vackra planteringar från vår till vinter och visar också hur man kan plantera i annat än lera - korgar, nätkorgar, burkar, rostfria ämbar, tunnor etc.
I boken finns även några personliga avsnitt med speciellt spännande "krukmänniskor": Lisa Wolfart (Lisas örtagård), Lars Hedström (NK Gardening), Ulf Nordfjell (landskapsarkitekt) och Jonte Schlentz (klippexpert med egen plantskola).
Läs mer

Krukboken

Christel Kvant

Krukboken

Om boken

"Det finns inte en sanning som är den enda rätta i trädgården. En trädgård är kanske den mest personliga skapelse som finns. Och det är det som håller trädgårdskonsten levande och för den framåt."

Trädgårdens rum har blivit en klassiker och framgångsrikt lyckats behålla sin särställning bland nya böcker i ämnet. Sedan den kom ut första gången för snart tio år sedan har den välkända trädgårdsdesignern Heidi Palmgren skapat en mängd vackra trädgårdar samtidigt som nya spännande perenner har introducerats på marknaden. Dessutom har Christel, enligt egen utsago, utvecklats som fotograf varför den reviderade upplagan innehåller en mängd nytagna bilder.
Tillsammans visar de hur man bygger sin trädgård med väggar, tak och golv. Hur växter kan användas för att skapa stämning, och hur man skapar en trädgård med skönhetsupplevelser att njuta av året runt.
Christel och Heidi är inte alltid överens, t.ex. i kapitlet om sommarblommor har de valt att redovisa sina skilda åsikter. I den nya utgåvan hettar det till även kring aklejorna.

Väggarna
Taket
Golvet
Möblerna och pyntet
Helheten
Våra bästa perenner
Entrén
Sittplatserna
Vattnet
Våren
Sommaren
Hösten
Vintern


Läs mer

Nya trädgårdens rum

Christel Kvant, Heidi Palmgren

Nya trädgårdens rum