Louis-Ferdinand Céline

Utforska författaren

Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) växte upp under fattiga förhållanden utanför Paris. Han blev krigshjälte under första världskriget och utbildade sig sedan till läkare.

Hans debut, romanen Resa till nattens ände, gjorde honom genast till en litterär gigant. Som författare var han hela tiden kontroversiell, vilket tragiskt nog kom att ställas på sin spets när han i slutet av 1930-talet anklagades för antisemitism. Efter att ha flytt till Danmark, fängslats och tagit avstånd från sin tidigare hållning återvände han i början av 1950-talet till Frankrike. Som författare har han med sin språkliga briljans utövat stor påverkan på författare som Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre och Charles Bukowski.

Utgivning

Om boken

Célines mästerverk Resa till nattens ände publicerades första gången 1932 och möttes av chockerade kritiker. Huvudpersonen kastas från första världskrigets skyttegravar via franskkoloniala Afrika vidare till löpande bandets Amerika, för att till sist hamna i en tillvaro som läkare i en förort utanför Paris.

"Redan efter några få sidor var jag golvad av denna fenomenala bok. /.../ En Strindberg skulle patetiskt ha utropat att det är synd om människorna, men det tycker inte Céline. Han avvisar ohanterliga begrepp som moral och skuld, befriar människorna istället och låter oss skratta både åt dem och med dem."
Lennart Bromander, Aftonbladet

Resa till nattens ände presenteras nu i en ny efterlängtad svensk översättning av Kristoffer Leandoer, som också skrivit förordet.

Läs mer

Louis-Ferdinand Céline

Resa till nattens ände