Jeffery Deaver

Foto: Jerry Bauer

Utforska författaren

Jeffery Deaver är flerfaldigt prisbelönt och har sedan debuten i slutet av 1980-talet publicerat ett 20-tal deckare och thrillers.

I samlarens spår (1998) blev hans stora internationella genombrott. Deaver är född 1950 utanför Chicago och är numera bosatt i Virginia.

Utgivning

Om boken

I denna Rhyme-thriller är spänningen bokstavlig. Elektriska högspänningsattacker lamslår New York. Samtidigt, i Mexiko, dyker en annan välkänd figur ur Deavers persongalleri upp igen: Urmakaren.

Manhattans elnät utsätts för ett attentat och allt pekar på att det är fråga om en terrorattack. Det finns knappast något bättre sätt att ta New Yorks invånare som gisslan än att använda stadens elnät som vapen - osynligt men ändå allestädes närvarande. Medan FBI och CIA försöker avgöra huruvida det är fråga om religiösa fanatiker eller miljöaktivister som ligger bakom attentatet, så undersöker Lincoln Rhyme, Amelia Sachs och Ron Pulaski det rättstekniska materialet i ett försök att förutse och förhindra nästa elattack.

Elektricitet är mer än den energi som förser staden med ljus, liv och rörelse - den är också livsfarlig, något som Rhyme och resten av stadens invånare får känna på. Nästan allt kan göras strömförande och ge upphov till en dödande elchock. Rhyme ställs inför en kyligt beräknande och brutal mördare. Eller är de fler än en? Det står hur som helst helt klart att det trygga, självklara och invanda när som helst kan förvandlas till ett elektriskt inferno.
Samtidigt som elektriciteten löper amok i New York kopplas Rhyme in på en uppmärksammad utredning nere i Mexiko och får korn på en av de mest svårfångade skurkarna han träffat på: Urmakaren. Ska han lyckas slinka ur nätet även denna gång?

Dessa två massiva utredningar sätter Rhyme under hård press och tär på hans redan vacklande hälsa: hans kanske allra svåraste motståndare.
Allt, ja faktiskt allt, hänger på en skör tråd.

Läs mer

Jeffery Deaver

En skör tråd

Om boken

Kunskap är makt sägs det. Vad händer när en mördare besitter all information om de offer han utser åt sig? Hur kan man försvara sig mot en mördare som vet allt?
Om någon bestämt sig för att förstöra ditt liv, finns det inget du kan göra åt saken. Det är det kusliga temat för denna nya Lincoln Rhyme-deckare.

Den frilansande, funktionshindrade brottsplatsundersökaren Lincoln Rhyme är involverad i ett fall med en yrkesmördare på uppdrag i London. Den mästerlige Rhyme hjälper sina brittiska kolleger på distans när han får ett obehagligt besked - hans kusin Arthur Rhyme har blivit gripen för mord och stöld.
Relationen till kusinen är obefintlig efter ett gräl i ungdomen men Lincoln Rhyme beslutar sig ändå för att undersöka fallet, i sällskap med ständiga partnern Amelia Sachs och sitt team med utgångspunkt från Rhymes bostad.
Snart upptäcker han att kusinen råkat ut för en fälla och är oskyldig, och i stället framträder bilden av en iskall mördare med ett flertal obehagliga mord, våldtäkter och stölder på sitt samvete. Mannen som utnyttjar informationssamhället helt hänsynslöst till sin fördel - "mannen som vet allt".
Jakten för Rhyme till det privata företaget SSD, som med sin spjutspetsteknologi lagrar information om allt och alla. Genom sin höga kompetens lyckas mördaren ofta ligga ett steg före och kan manipulera information i stort sett obehindrat.

Läs mer

Det trasiga fönstret

Jeffery Deaver

Det trasiga fönstret

Om boken

Kathryn Dance är expert på att avläsa kroppsspråk - en förmåga hon som specialagent vid Kaliforniens särskilda utredningsenhet ofta får användning för. I Blunddockan tar hon sig an en mördare, ondskefull som få. Daniel Pell kallar sig för "Mansons son" - inspirerad av mördaren och galningen Charles Manson som satte skräck i Kalifornien på 70-talet. Liksom många andra psykopater är Pell en mästare i konsten att dupera sina offer. Bara en har undkommit med livet i behåll - nioåriga Theresa, också kallad "Blunddockan", som överlevde när resten av hennes familj blev mördad. Endast en har hittills lyckats knäcka honom i ett polisförhör: Kathryn Dance.

Daniel Pell svär att hämnas det svidande nederlaget och hans hämndbegär skyr inga medel.

Läs mer

Blunddockan

Jeffery Deaver

Blunddockan

Om boken

Jeffery Deaver är en mästare när det gäller att skapa karaktärer som personifierar ondskan. Med Urmakaren har han lyckats minst lika bra som i succégenombrottet I samlarens spår.

Det är en iskall decembernatt i New York City. Fullmånens bleka sken skär genom neonljusen när två människor blir brutalt mördade. På brottsplatserna har mördaren lämnat efter sig ett kusligt visitkort: klockor med månformade urtavlor, som utredarna befarar har mätt offrens sista tid i livet. Kriminalteknikern Lincoln Rhyme har inga problem att lokalisera leverantören av klockorna, men han inser med isande klarhet att mördaren - som kallar sig Urmakaren - planerar fler mord inom den närmaste tiden.

Nedräkningen kan börja, och det blir bokstavligen en kamp mot klockan - eller Urmakaren.

Lincoln Rhyme, som är hänvisad till ett liv i rullstol, men är desto rörligare i sitt intellekt, skickar sina "öron och ögon", Amelia Sachs, att samla information om fallet. Men Amelia har också andra åtaganden. Hon har fått sitt första egna mordfall som förste utredare. Det skapar minst sagt en intressekonflikt.

Under tiden fortsätter Urmakaren att mäta ut tiden för nya offer - och han är förmodligen den mest hänsynslöse kriminelle karaktär som Jeffery Deaver skapat: en sammansatt personlighet med många skepnader. Vi har knappast sett det sista av honom...

Läs mer

Tid att dö

Jeffery Deaver

Tid att dö

Om boken

En ung svart skolflicka attackeras av en vit man då hon letar i arkiven efter information om sina förfäder. Lincoln Rhyme och hans vackra kollega Amelia Sachs får ett riktigt knepigt fall att lösa med rötter långt bak i historien.

Lincoln Rhyme och hans vackra assistent och älskarinna Amelia Sachs får ett riktigt sk "cold case" att lösa. Någon attackerar den unga skolflickan Geneva och spåren leder till en intetsägande man vid namn Thompson Boyd, som visar sig vara en ulv i fårakläder. Något i hans förflutna har gjort honom till en okänslig dödsmaskin. Lincoln Rhyme och Amelia börjar misstänka att det hela har något att göra med den skoluppsats som Geneva håller på med och som handlar om en av hennes förfäder Charles, en svart medborgarrättskämpe. Vad hände egentligen den natten 1868 då Charles blev arresterad? Vad var det för hemligt möte han deltog i på Upper West Side på Manhattan. Och framförallt: vad var det för hemlighet som plågade Charles varje vaken timme på dygnet?

Deaver är en mästare på intriger och det visar han i den nya boken utspelar sig under två dagar och läsaren blir lurad både en och två gånger.

Jeffery Deaver fick sitt internationella genombrott med I samlarens spår, som har filmatiserats med Denzel Washington, som den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhyme. Författaren har nominerats till en Edgar, det största deckarpriset i USA och tillhör de mest populära thrillerförfattarna i USA idag. Detta är den sjätte boken om Lincoln Rhyme och hans medhjälpare Amelia Sachs.

Läs mer

Det tolfte kortet

Jeffery Deaver

Det tolfte kortet

Om boken

En galen seriemördare härjar i New York och varje gång polisen är honom på spåren lyckas han ta sig ur både kedjor och låsta rum. Lincoln Rhyme och hans medhjälpare Amelia Sachs tar hjälp av en kvinnlig magiker för att försöka ta fast mördaren som går under namnet Trollkarlen. Det börjar med ett mord på en kvinnlig student i en av New Yorks finaste musikskolor. En mördare flyr brottsplatsen, polisen är honom på spåren och han låser in sig i ett klassrum. När polisen stormar rummet är mördaren borta. Kriminalteknikern Lincoln Rhyme och hans medhjälpare Amelia Sachs får i uppdrag att spåra mördaren. Det visar sig att de har med en trollkarl att göra, som likt den gamle mästaren Houdini kan ta sig ur både kedjor och låsta rum. Tyvärr är polisen till att börja med ständigt för sent ute. Flera mord inträffar innan Rhyme och Amelia lyckas få fast mördaren som ständigt tar sig ur alla till synes omöjliga situationer för att sedan spårlöst försvinna. Jeffery Deaver fick sitt internationella genombrott med I samlarens spår, som har filmatiserats med Denzel Washington, som den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhyme. Författaren har nominerats till en Edgar, det största deckarpriset i USA och tillhör de mest populära thrillerförfattarna i USA idag. Detta är den femte boken om Lincoln Rhyme och hans vackra medhjälpare Amelia Sachs. I serien har tidigare utkommit: I samlarens spår (1998) Dans med döden (2000) Den tomma stolen (2001) Stenapan (2003) Orig titel The Vanished Man Översättning Nils Larsson Omslag Anders Timrén

Läs mer

Mannen som försvann

Jeffery Deaver

Mannen som försvann

Om boken

En kinesisk ångare är på väg mot New Yorks hamn med illegala kinesiska flyktingar ombord. FBI har fått nys om båtens ankomst, men då den beryktade flyktingsmugglaren, som går under namnet Spöket, får reda på att FBI har koll på hans verksamhet, spränger han båten i luften utanför Long Island. Inte bara han själv utan två flyktingfamiljer och en ung kinesisk polis klarar sig i land. Med Amelia Sachs som sin förlängda arm jagar kriminalteknikern Lincoln Rhyme Spöket som i sin tur jagar de försvunna flyktingarna för att tysta alla vittnen till sprängningen. Bakom skymtar större, osynliga skurkar, både med amerikanska och kinesiska affärsförbindelser.

Läs mer

Stenapan

Jeffery Deaver

Stenapan

Om boken

Jeffery Deavers förlamade hjälte Lincoln Rhymes är tillbaka i en thriller där han är tvungen att hjälpa polisen att sätta fast sin vackra partner Amelia Sachs, eftersom hon hjälpt en misstänkt att fly ur häktet. Insektspojken är en tonåring som är misstänkt för kidnappning och dråp och Rhyme har inget annat val än att hjälpa polisen att gripa den kvinna som betyder mest för honom.

Läs mer

Den tomma stolen

Jeffery Deaver

Den tomma stolen

Om boken

Den förlamade exkriminalaren Lincoln Rhyme, som vi mötte i Deavers förra bok Samlaren, återkommer här i jakten på en yrkesmördare. Mördaren, som polisen ger namnet Dansaren, har lejts för att röja undan tre vittnen i en stor rättegång mot en rik vapensmugglare. Det är en mycket spännande kamp-mot-klockan-jakt som den handikappade Lincoln Rhyme leder från sin specialutrustade bostad. Hans medhjälpare ute på fältet är den kvinnliga polisen Amelia Sachs.

Läs mer

Dans med döden

Jeffery Deaver

Dans med döden