David Guterson

Foto: Jill Sabella

Utforska författaren

Den amerikanske romanförfattaren och novellisten David Guterson föddes i Seattle, Washington, där han också växte upp. Han tog sin Master of Arts vid University of Washington, lämnade sedan Seattle och bosatte sig på den lilla ön Bainbridge Island, en plats av stor betydelse både för honom personligen och för hans författarskap. Där arbetade han som lärare i engelska och som journalist. Till uppdragsgivarna hörde Sports Illustrated och Harper´s, där han senare blev medarbetare i redaktionen. David Guterson debuterade med novellsamlingen The Country Ahead of Us, the Country Behind (1989), som utspelas i hans högt älskade landskap vid Stilla havet i nordvästra USA och kretsar kring ting som idrott, jakt och fiske. Den väckte föga uppmärksamhet. Det gjorde däremot romanen Snö faller på cederträden, som sålt i miljonupplagor, översatts till trettio språk och inbringade Guterson PEN/Faulkner Award. I Sverige belönades den med Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 1996. Handlingen tilldrar sig 1954 på en ö liknande den där författaren bor, och den rättegång som utgör romanens spänningsintrig domineras av en klok advokat; en figur baserad på Gutersons far som var försvarsadvokat. Romanens historiska poäng är den rättsvidriga behandlingen av USA:s japanskättade befolkning, som till stor del internerades efter Pearl Harbor, och parallellt med rättegången löper en kärlekshistoria mellan en japansk-amerikansk kvinna och en mer amerikansk-amerikansk man. Till Gutersons historiska stoff hör också kraftfullt vidriga scener från stillahavskriget, och boken grep med sina olika berättarnivåer både publik och kritiker. Gutersons andra roman Öster om bergen skiljer sig på alla punkter utom möjligen i fråga om den kärleksfulla naturskildringen från den första. Här rör det sig om en slags existentiell road-movie, där en i cancer döende hjärtkirurg vill få sitt planerade självmord att se ut som en jaktolycka. Han reser tillsammans med sina hundar österut från stillahavskusten, och romanen skildrar hans möten med människor vars hygglighet hotar att underminera hans självmordsbeslut.
Källa: Alex författarlexikon

Utmärkelser:
PEN/Faulkner Award 1995
Martin Beck Award - Svenska deckarakademin 1996

Utgivning

Om boken

En ung kvinna får en uppenbarelse av Jungfru Maria i skogen och det får det inslumrande samhället North Folk att vakna till liv. Det byggs en ny kyrka och en hel industri växer upp kring myten om uppenbarelsen. Ann Holmes är 16 år när hon rymmer från sin dysfunktionella familj. Hon går på droger i kombination med allerigmedicin och framkallar i skogen en uppenbarelse av Jungfru Maria. Ann blir helgonförklarad och människor söker sig till henne för att få råd, tröst och frälsning. Det byggs en ny kyrka och en hel industri växer upp kring uppenbarelsemyten. Guterson skildrar det lilla samhällets olika karaktärer med stor skicklighet. Hans rollfigurer är främst tre: den unge prästen fader Collins som försöker skydda Ann, Carolyn, Anns cyniska väninna och taleskvinna och den komplicerade Tom, en sorts Marlboroman som tappat greppet som tillvaron, förlorat sin hustru och kanske gjort sin son totalförlamad genom att fälla ett träd över hans rygg. Tom söker nu tröst hos Ann för att lätta sina skuldkänslor. Gutersons nya roman handlar om vad som driver människor med en stark religiös övertygelse och vad det kan få för konsekvenser.

Läs mer

David Guterson

Skogsmadonnan

Om boken

Ben Givens, huvudperson i David Gutersons andra roman, är sjuttiotre år, pensionerad hjärtkirurg och änkling efter ett livslångt äktenskap. Han lider av cancer och vet som läkare vad som väntar honom. För att undvika den långa och plågsamma vandringen mot en död som han finner förödmjukande både för sig själv och sina närmaste, ger han sig en höstmorgon iväg med sina två hundar på en jaktutflykt. Han tänker inte återkomma. Det blir en mycket annorlunda resa som inte slutar som Ben Givens tänkt sig. Han kraschar bilen i en olycka och liftar vidare med ett par ungdomar mot trakter som han inte känner. Hans ena hund förolyckas och den andra skadas. Han möter under den korta resan fascinerande och udda personer och i stället för att ta sitt eget liv tar han hand om och räddar andras. David Guterson gjorde med Snö faller på cederträden nittiotalets mest övertygande litterära amerikanska romandebut.

Läs mer

Öster om bergen

David Guterson

Öster om bergen