Andreï Makine

Foto: Cato Lein

Utforska författaren

Rysk författare som skriver på franska, född i det dåvarande Sovjetunionen. Mormodern kom från Frankrike och Andreï Makine växte upp med två språk och två kulturer. I Sovjet skrev han poesi och kritik på ryska och prosa på franska. 1987 begav han sig till Frankrike där han från början hade några svåra år och levde som uteliggare och vagabond. Numer är han naturaliserad fransman och erkänd författare. Han är bosatt i stadsdelen Montmartre i Paris. Andreï Makine hade en enorm framgång med sin roman Det franska testamentet (1995, Le testament français), som också belönades med Goncourtpriset. Bara i Frankrike såldes romanen på kort tid i över en halv miljon exemplar och den har senare också översatts till ett 30-tal språk, bl.a. ryska och svenska. Det franska testamentet är en poetiskt utformad och mångbottnad berättelse där underlaget har klar verklighetsbakgrund. Huvudpersonen Aljosja misslyckas med att få franskt medborgarskap. Han övernattar på stängda kyrkogårdar och skriver böcker på franska, som förlagen refuserar ända tills han presenterar dem som översättningar från ryskan. Samtidigt skildras mormoderns levnadsöde. I romanen har hon fått behålla sitt verkliga namn, Charlotte Lemonnier, en fransyska som fastnat i Sovjetunionen under revolutionen. Hon lever med Aljosja och hans familj i Ryssland och Sibirien, men drömmer livet igenom om att få återvända till Frankrike och Neuilly. Det franska testamentet var i själva verket Makines fjärde bok. På svenska finns nu också flera av hans föregående, bl.a. En fallen fanbärares berättelse (1992, Confession d'un porte-drapeau déchu). Boken, till formen ett brev från en exilryss till en annan, är en kollektivroman som kärleksfullt och närmast nostalgiskt skildrar ett antal människoöden i några omoderna hyreshus i Sovjet på femtiotalet. Musiken i ett liv (2001, La musique d´une vie) handlar om 1930-talets stalinterror och den tyska invasionen av Sovjetunionen. Den unge Aleksej Berg är pianist, och ska i maj 1941 hålla sin första konsert i Moskva. Men just då hämtar polisen hans föräldrar, och Aleksej tvingas fly till Ukraina - där han snartupplever den tyska inmarschen. Han tar en död sovjetisk soldats identitet och strider resten av kriget under falskt namn. Efter att ha blivit betrodd chaufför åt en sovjetisk general avslöjas han till slut, och döms till tio år i läger. När romanens berättarjag möter Aleksej är han sedan länge fri, och boken slutar med en symbolisk hyllning till livsviljan och musiken.
Källa: Alex författarlexikon

Utgivning

Om boken

Den unge ryske pianisten Aleksej Berg ska ge sin första konsert den 24 maj 1941. Stalins utrensningar som i slutet av 30-talet har drabbat familjen hårt är till synes över. Nu hägrar ett löfte om glömska, om kommande berömmelse, om sorglösa möten med ungdomar ur Moskvas privilegierade kretsar... Men konserten blir aldrig av. Aleksejs föräldrar arresteras och själv tvingas han fly. Den musik som spelas i hans nya tillvaro för honom närmare liv och död. Och till upptäckten av de besegrades värdighet.

Andreï Makine har skrivit en ödesroman som kan ses som en hyllning till människans inre styrka. Men det är samtidigt en charmfull och poetisk berättelse med en stämning av ljust vemod.

Läs mer

Andreï Makine

Musiken i ett liv

Om boken

I en mäktig roman tecknas hela Rysslands blodiga 1900-talshistoria. Det är också en spännande skildring av kalla kriget, sedd med en KGB-agents perspektiv. Makines kanske starkaste roman hittills. Makines senaste stora roman är redan såld till 12 av hans tidigare förläggare runt om i världen. Rekviem för Öst är ett slags mörk fresk, en rasande uppgörelse med rysslands blodiga historia sedan revolutionen, men också med det kalla krigets alla aktörer och profitörer på båda sidor om järnridån, och bitvis mycket spännande: berättelsen har inslag av spionroman à la Graham Greene eller le Carré. Berättaren är militärläkare och f.d. KGB-agent med placeringar vid en mängd av världens oroshärdar i Afrika och Sydamerika. I minnesfragment får man ta del av hans upplevelser, från ?fel? sida, i bl.a. Jemen och Angola, hans sökande efter den älskade kvinnan som spårlöst försvann under en mission. Genom minnen av faderns och farfaderns historia blir det också ett panorama över hela den sovjetiska epoken och ett slags hyllning till det ryska folket, för allt vad det uthärdat. Det här är möjligtvis Makines mest storslagna bok hittills.

Läs mer

Rekviem för öst

Andreï Makine

Rekviem för öst

Om boken

En ljuvlig, vemodig och rolig roman om en pojkes vaknande intresse för det andra könet och hur han upptäcker en vidare värld än den lilla sibiriska håla där han bor. Kärlek vid floden Amur är den roman som Andreï Makine skrev närmast före genombrottsromanen Det franska testamentet. Det är en alldeles förtjusande roman, både poetisk, rörande och humoristisk, om en pojkes uppväxt i en liten sibirisk håla intill floden Amur Darja. Tajgan är oändlig, vinterkylan hård, snön meterdjup, livet går på lågvarv. Men plötsligt, i tonåren, får romanens jagberättare vittring på ett annat liv. Ett förbipasserande tåg på den legendariska Transsibiriska järnvägen för med sig aningar om Stora världen, en fransk film med Belmondo på den lokala biografen blir en omskakande upplevelse, liksom mötet med kvinnan, kärleken och sexualiteten. En film byggd på boken spelas nu in i Sibirien, och Makine har själv bearbetat manus.

Läs mer

Kärlek vid floden Amur

Andreï Makine

Kärlek vid floden Amur

Om boken

Furstinnan Olga Arbelina lever i all obemärkthet och under små omständigheter i ett litet franskt samhälle utanför Paris. Hennes stillsamma liv förflyter mellan arbetet på den ryska församlingens bibliotek och omvårdnaden av den blödarsjuke sonen. En dag 1947 händer något som rubbar den sömniga tillvaron i det lilla samhället. Olga Arbelina anmäler sig hos polisen och anger sig själv för mord på Sergej Golets, en f d tsaristisk officer i den ryska vita armén. Men polisen tror henne inte, de anser att Golets död var en olyckshändelse. Långsamt, i många gäckande turer och vindlingar, med falluckor och överraskande vändningar, berättas så den tragiska historien om Olga Arbelinas livsöde från sorglös överklassflicka i det förrevolutionära Sankt Petersburg till skuldtyngd och fattig ensamstående mor i en sliten Parisförort. Makine målar sin berättelse på ett poetiskt och vackert språk. Han har skapat ett fantastiskt romanbygge som också är en stor och oväntad kärlekshistoria. Andreï Makines första bok på svenska Det franska testamentetet fick ett mycket positivt mottagande både hos kritiker och läsare.

Läs mer

Olga Arbelinas brott

Andreï Makine

Olga Arbelinas brott